Değerlendir:
  • 28 Oy - 2.93 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Progres Harita Hakkında Geniş Bilgi
Yazar Mesaj
Angel Çevrimdışı
Angel
*****
Saturna Vip
lt=
Mesajlar: 1,250
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 19

Mesaj: #3
Cvp: Progres Harita Hakkında Geniş Bilgi
KONUYA DEVAM 2

2. Duygusal Konular

Transit ve progres açıların aynı zamanda duygusal ifadeleri de vardır. Bu da psikolojiktir, ancak hem hissediş düzeyinde hem de tetiklenen bilinçaltı dinamiklerle alakalı olarak, daha ziyade kişinin tepkileriyle ilgilidir. Genellikle geçmiş ve bugün işin içindedir. Transitler veya progresyonlar esnasındaki duygusal tepkilerimiz çok karmaşıktır ve büyük oranda kendimizi ne oranda tanımayı başarabildiğimizle, egonun ne derece güçlü oluşuyla, tetiklenen duyguları ne kadar kontrol altına alabildiğimizle ve ebeveynsel kompleksler hakkındaki bilgi seviyemizle alakalıdır.

Önemli bütün transit veya progresyon açılarında, özellikle benzer açılar geçmişte de yaşanmış ise, geçmiş deneyimler tetiklenir ve bu deneyimlerin hatıralarını ve başka olaylarla ilişkilendirilmelerini incelemeliyiz. Keza, ‘anlam’ açısından çok olumlu ve üretken olabilecek bir deneyim, doğası gereği, sürecinin bir parçası olarak, çok acı verebilir. Tüm bu faktörler duygusal boyutta yer alırlar, ve bu yüzden, bir transitin duygusal tepkisi teleolojik açıya göre çok farklı olabilir.

Bir transitin veya progresyonun anlamı ile kişinin o dönemde hissettiklerinin ve yaptıklarının arasında hiçbir ilişki yok gibi görünebilir. Astrolog ve özellikle danışan bu konuda bayağı şaşırabilirler. Hiç hoş olmayan Jüpiter transitleri gördüm. Genellikle oturup, ümitle Jüpiteri bekleriz, “Ay ne hoş, Jüpiter Güneş’im ile kavuştuğunda çok hoş bir şey olacak” diye bekleriz. Gerçekten de teleolojik açıdan çok muhteşem bir şey gerçekleşebilir, ancak gerçek hayatta hissedilen duygusal bir kabus olabilir.

Örneğin, Boğa’da pek çok gezegeni ve kuvvetli bir Satürn’ü olan çok maddiyatçı bir adamı ele alalım. Sağlam bir yapı ve düzen ihtiyacı çok kuvvetlidir. Bu kişinin 23 yıllık, sadakatle geçen bir evliliği, 2 çocuğu, iki arabası, güvenilir bir işi ve düzenli ödemelerini yapabildiği büyük bir evi olduğunu farz edin. Progres Venüs’ü 5. evdeki natal Jüpiter’e geldiğinde duygusal ve maddesel düzeyde onun için pek harika şeyler yaşanmayabilir. Astrologlar olarak biliriz ki, böyle bir progresyonun yaratacağı kalp açılımı, bu kişinin ihtiyacı olan tek şey olabilir. Ancak bu arada, erkek karısına ne diyecek? Mahkeme masraflarını nasıl karşılayacak?

Her şey kişinin nasıl yaşadığıyla alakalıdır ve doğum haritasındaki farklı oluşumların farkında olup olmamasına bağlıdır. Hiçbirimiz içimizdeki her şeyin farkında olduğumuzu söyleyemeyiz. Dolayısıyla bu bilinçdışının derecesine göre değişir. Eğer bir kişi güvenlik ve sosyallik adına erken bir evlilik yapmış ise ve 5. evdeki Jüpiter’in aşırılıkları acımasızca bastırılmışsa, bu tarz bir progres büyük çapta bir çelişkiyi ve acıyı ortaya çıkartır. Bu kişi eşinin dışında bir kişiye aşık olabilir ve bunun sonuçlarıyla yüzyüze gelmek zorunda kalabilir. Bazen Jüpiter’in ipleri koparmasını eş temsil eder. Bu tür aşikar yansıtmaları danışanların haritasında görmek çok olasıdır. Birisi beyaz atlı prensini veya rüyalarının prensesini beklerken, transit Uranüs natal Venüs’ün üstünden geçer ve onun yerine, kişinin eşi onu terkeder. Bilinçdışı psişenin bir transitin veya progresyonun ifade ediliş tarzını ne kadar güçlü etkilediğini anlamak konusunda niçin bu kadar gönülsüzüz?

Bazen de mutlu bir transit esnasında büyük bir depresyon yaşanabilir. Benefikler işin içinde olduğu zaman ben bunları çok gördüm. Jüpiter natal Güneş’e gelebilir veya progres Güneş Venüs ile kavuşum yapabilir ve astrolog mutluluk ve doyum zamanının geldiğini farzeder. Onun yerine kişi kara deliğe düşebilir. Mutlu bir deneyim suçlulukla dolu, ebeveynlerle bağlantılı derinlere gömülmüş duyguları yansıtan bir çelişkiyi tetikleyebilir. Veya Jüpiter başarısızlık duygusunu şiddetlendiren bir tarzda kullanmadığımız potansiyellerimizin farkına varmamızı işaret edebilir. Gelecekteki olanaklara açılan tüm köprüleri yıkmış, katı bir yapının içine kendimizi gömmüşsek, kendimize şunu sorabiliriz: “yaşamın amacı nedir?”. Jüpiter potansiyelimiz ile şimdiki koşullarımız arasındaki uçurumu bize farkettirdiği için bizi depresyona sokabilir ve bu uçurum hayatımızı nasıl harcadığımızı düşündürterek bizi utanç içinde bırakabilir.

Dolayısıyla, bir transite veya progresyona verilen duygusal tepki, anlamından çok farklı olabilir. Teleojik anlamından çok farklı olan duygusal durumları, danışanlarımıza çok iyi bir şekilde anlatmak zorundayız. Gezegenin hareketinin anlamıyla çok meşgul olduğumuz zaman, kişinin o şekilde hissetmeyebileceğini unutabiliriz. Teleolojik açıdan dönüşüm olsa bile, kişi başına gelenler yüzünden çok korku içinde olabilir. Sonucun olumlu olacağını biz bilebiliriz, ama danışan hissedemeyebilir. Eğer danışanın o anki duygusallığını anlamazsak ve onun farkındalığa ulaşmasına yardımcı olacak herhangi kişisel, psikolojik bir noktaya ulaşamazsak, tüm yaratıcı tahminlerimiz onun gözünde saçmalamakla eş hale gelir.

Bir düzey olmadan öteki düzey eksik kalır. Zor transitler esnasında kişilerin nasıl hissettiklerini anlamak çok önemlidir. Pek çok transit acı doludur ve öyle olmadıklarını iddia etmek veya kişiyi olumlu hissetmeye zorlamak körlük ve aptallıktır. Eğer birisinin progres Venüs’ü natal Kayron’a kare yapıyorsa ve “ben üzgünüm” diyorsa, “saçmalık bunlar, olumlu ve coşkulu hissetmen gerekir, çünkü bu iyileşme dönemidir” diyerek doğru bir cevap vermiş olmayız. Kesinlikle iyileşme temasından bahsedebiliriz, ancak odaklanmamız gereken bu dönemde olabilecek yalnızlık, dibe vurma temalarından ve kişinin karşılaşabileceği adil olmayan davranışlardan da konuşmamız gerekir. Bu şekilde neden üzgün hissettiği konusunda da akılcı açıklamalar yapabiliriz. Keza, Kayron’un tetiklendiği önemli eski transit ve progresyon zamanlarını da dikkate alarak, geçmiş hakkında da konuşmamız gerekebilir. Derin iç değişimlere eşlik eden duygular genellikle aşırı rahatsızlık verirler.

Bazı açılardan, üç ifade düzeyinden en karışık olanı duygusallıktır, çünkü kişinin bilinçliliğinin gizemi ile karşı karşıya kalırız. Duygusal gerçeklik anlam ile maddesel boyutta tezahür etme seviyelerini birbirine bağlayan ve, aynı zamanda, kişisel seçim özgürlüğümüzü gösterebileceğimiz fırsatı sunan alandır. Somut olarak ifade edilmesini gerektirecek kadar katılaşmış bir psikolojik meseleyle karşılaştığımız zaman, sadece geleceği planlayabiliriz, ancak bugünün gerçekliği içine örülmüş olan şeyleri iptal edemeyiz. Bu zemin, Jung’un ve Hillman’ın ruh diye isimlendirdiği zemindir, ve madde ile tin arasındaki aracıdır.

Transit Satürn natal Güneş’ine karşıt açı yapan birisi, teleolojik açıdan, kişisel kimliğini anlaması konusunda çok büyük bir fırsata kavuşmuştur, ancak o kendisini derin bir depresyonda ve güvensiz hissedebilir. Kendini başarısız olarak görebilir, geçmiş başarılarını yok sayabilir. Ebeveynleri, özellikle babası veya babalık kompleksiyle ilgili konular su üstüne çıkabilir. Bu transitin mücadeleleri kurban olmak olarak algılanabilir. Kişisel kimliğin temeli hakkında sorular ortaya çıkabilir ve daha sağlıklı bir dünya görüşü geliştirebilmek için hayat hakkında varolan pek çok davranışı ve varsayımı temizlemek gerekir. Eril enerjiyle olan ilişkiler – gerek kendi içindeki gerekse hayatındaki erkeklerle ilgili – komple bir değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Güneş’e karşıt yapan bir Satürn transitinde insan hoş olmayan pek çok şey hissedebilir ve kötü hissetiği zaman da astroloğunun bu mutsuzluğu farketmesini ve nedenini anlamasına yardımcı olmasını bekler. Spiritüelliği güçlü bir astroloğun bu seviyede çalışabilmesi için psikoterapi deneyimi kazanması gerekebilir.

"Güneş gibi ol şefkatte, merhamette
Gece gibi ol ayıpları örtmekte
Akarsu gibi ol keremde, cömertlikte
Ölü gibi ol öfkede, asabiyette
Toprak gibi ol tevazuda, mahviyette
YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN, YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL !!!!!!!! "
MEVLANA
[align=center][color=#008000][size=x-large]
[i]
11-03-2007 12:39 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Bu Konudaki Mesajlar
Cvp: Progres Harita Hakkında Geniş Bilgi - Angel - 11-03-2007 12:39 AM
RE: Progres Harita Hakkında Geniş Bilgi - Derin - 06-10-2011, 12:18 AM

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Progres Ay'ı İrdeliyoruz astrosohbet 155 203,800 03-07-2023 12:48 PM
Son Mesaj: Lajâ
  Progres Harita Nedir? Angel 16 33,849 08-31-2019 12:53 AM
Son Mesaj: picachu
  Progres Yorumları astrosohbet 205 219,180 03-03-2018 11:06 PM
Son Mesaj: say24
  Progres Ay ile Transit Satürn Arasındaki Fark plutomania 1 5,728 08-20-2012 03:21 AM
Son Mesaj: astrosohbet
  Türkiye'nin Progres Harita Yorumu salmakis 4 7,502 07-11-2012 02:21 AM
Son Mesaj: deniz kaya
  Progres Güneşi İrdeliyoruz astrosohbet 159 161,006 06-10-2012 11:38 PM
Son Mesaj: Derin
  Progres Haritada Yeniay ve Dolunay Valde_Amor 2 6,133 07-02-2009 04:20 AM
Son Mesaj: gizem kara

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir