Değerlendir:
  • 19 Oy - 3.42 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Çay Yok mu Çay ??
Yazar Mesaj
astrosohbet Çevrimdışı
Kızıl & Mavi
********
Neptunia Admin
lt=
Mesajlar: 7,901
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 172

Mesaj: #1
Çay Yok mu Çay ??
Çay Yok mu Çay ??

[Resim: hh887.jpg]

Bu dizideki kişiler ve olaylar sallama ama çaylar halis demlemedir gülücük

diyerek başlar film..

TRT'de yayınlanan Böyle Bitmesin adlı dizi hakkında olacak bu yazı.
Ben normalde tv izlemem pek. Geçenlerde kahvaltı yaparken tekrar bölümlerden birine (10.bölüm) denk geldim ve merakımı cezbetti.
Nette eklenmiş önceki bölümlerine de gözatayım dedim ve her bir bölümü sinema tadında olan bu kaliteli yapımı keşfettiğim için mutluyum. Bu kaliteli çalışmayı bizlerle paylaşan tüm emek sahiplerine teşekkürler, tebrikler demek istiyorum.

Film niçin güzel, niçin izlenmeye değer ?

* Oyunculuk iyi hatta zaman zaman bu iyi olan performanslar ''çok iyi'' leveline çıkıyor.

* Karakterler ilgi çekici. Nazlı ve Yusuf karakterleri sempatik. Hikayenin duygusal iplerini bu ikili taşırken ara ara zekaları ve yetenekleriyle iyi iş çıkartıyorlar. Nisa komiser ise bir fenomen !

* Film Aile Masası adı altında evlilikleri zor durumda insanlara yardım etmeyi misyon edinmiş bir tükkan ile ilgili. Bu tükkan bakanlığa bağlı çalışıyor ve EVLİLİK + İLİŞKİLER üzerine enfes mesajlar veriyor ( yani felsefesi olan bir film dersek abartmış olmayız aslında )

Filmin genel mesajı => ** Her evlilik ikinci bir şansı hak eder **

* Film sadece anlamlı ve faydalı mesajlar veren bir yapım değil. Daha fazlası var. Mesela çok keyifli. Espirileri çok iyi.

* Filmde yabancı filmlerde kullanılan TERS KÖŞE durumları sıkça ve zekice kullanılmış. Ters Köşe üzerine daha fazla şey yazmak olmaz, izlemek isteyenler için sürprizlerin tadı kaçmasın.

* Filmin duygusal yoğunluğu da gayet güzel. Film boyunca hem gülüyor, hem merak ediyor ve bir gizemi çözmeye çalışıyor hemde ara ara abartısız dozlarda duygulanıyorsunuz. Hem zekaya, hemde yüreğinize dokunabiliyor ve bunu yaparken tebessüm ettirmeyide başarıyor.

* Filmde kötü aile modellerine rastlayacağınız gibi örnek aile modellerine de rastlıyorsunuz. Öyle birbirini aldatma derdine düşmüş tipler ( bir iki istisna dışında ) yok. Sürekli dramatik olaylar canınızı sıkmıyor çünkü gerek Nisa-Yusuf-Nazlı üçlüsü gerek Nisa'nın çok sevimli ailesi ( ve de çok zekiler ) kötü durumlara kolay kolay pabuç bırakmıyorlar.

* Filmin her bir bölümünün finalleri genelde gizemin ve heyecanın ya da duygusallığın tavan yapmasıyla bittiği için bir sonraki bölümü açıp izleme ihtiyacı duyabilirsiniz ( bende böyle oldu )

Şimdilik aklıma gelen sebepler bunlar. Her bir bölüm ortalama bir buçuk saat sürdüğü için her bölüm sinema tadında dersek -bence- abartı olmaz. Yazının devamında gerek karakterler hakkında, gerek onları canlandıran oyuncular ve doğum haritaları hakkında birşeyler karalamak istiyorum ve de filmden replikler serpiştirmek istiyorum.

Nisa Yazıcı (Komiser)

Nisa Yazıcı polis teşkilatında adı efsaneye çıkmış uzman arabulucu. Aile Masası grubunun şefi. Radikal çözümleriyle filmdeki diğer karakterleri ve dolayısıyla izleyicileride şaşırtmayı başaran bir kişilik. Üstelik bu efsane hiçte sıkıcı değil. Aksine çok girişken, sempatik ve buram buram mizah kokuyor. Harika bir ailesi var. Tam bir çay hastası. Çay içmeyince kafası çalışmıyor gülücük

Astrolojik olarak Nisa karakterini Mars, Merkür, Ay ve Uranüs gezegen etkileriyle özdeşleştirebiliriz.
Cesareti ve erkeksi doğasıyla Marsı, Pratik zekası ve hazırcevaplılığıyla Merkürü, ailesine düşkünlüğü ve korumacı yapısıyla Ay'ı ve tabii dahice aykırı çözümleri, şaşırtıcı reaksiyonlarıyla Uranüsü anımsatıyor.

Nazlı

Nazlı filmin en masum karakteri. Filmin temel hikayesini oluşturan bir takım gizli konulardan habersiz. Yusuf'u seviyor ancak adamın onu aldattığını düşündüğü için kızgın.
Fizyonomi üzerine çok yetenekli ve bilgili. Davranış hal ve hareketlere bakarak diğer insanları hızlıca çözebiliyor.
13.bölümden bahsetmeden olmaz çünkü bu bölüm en iyilerden biri ve de Nazlı karakterinin (oyunculuk açısından da böyle) 13.bölümde zirve yaptığını düşünüyorum.

Yusuf

Yusuf aslında Nazlı kadar masum ancak..
Bir ilişkide fedakarlık nereye kadardır sorusunun yanıtı Yusuf karakteri üzerinden anlatılıyor.
Nazlıyı çok seviyor. Aile içi -anlatmayacağım- özel bir durum nedeniyle fedakarlık yapıyor ve susuyor.
Öyle durumlarda susmak mı doğrudur, konuşmak mı bunu sorgulatıyor.
Çok güçlü bir hafızası var hukuki konularda Aile Masası ekibine destek oluyor. Gözden kaçan ayrıntıları bulmakta ve hatırlamakta üstüne yok.

Çay

Evet evet çay (halis demleme çay) FİLMİN YAKITI rolüyle dikkat çekiyor gülücük
Efsane Nisa Yazıcı'nın motivasyon kaynağı ailesi ve çay ve tabii hayat kurtarma ideali (işini severek yapması)
2.bölümden itibaren kriz anlarının çözümü öncesinde ihtiyaç duyulan yegane yakıt.
Başka filmlerde kriz anlarında sigaraya ve alkole sarılan o başka karakterleri düşününce, bu filmin baş karakterinin çaya düşkünlüğü ayrıca hoşuma gitti bunu söylemeliyim. ( imza = bir çaysever )

** Filmden birkaç replik **

Nisa - Hey bizim oğlan ! Az bi dur.. (gün boyu işini zorlaştıran polis amirine doğru yürür)

Polis Amiri - Ne var ?

Nisa - Adam ölmeyecek bilgin olsun istedim

Polis Amiri - Şimdi de ukalalık mı ediyorsun ?

Nisa - Yok.. Hani sen gündüz bana bi laf etmiştin ya..

Polis Amiri - Evet kadın kafasıyla mı çözecez bu işleri dedim nolacak ?

Nisa - (Nisa adama kafa atar ve adam iki seksen yere uzanır) Al sana kadın kafası !

***

Cevdet (Nazlı'nın babası ve Aile Masası ekibinin başı) - Sen krizleri çözmek için yetiştirildin. Bizde senden aile içi krizleri çözmeni istiyoruz.

Nisa - Ben polisim efendim. Benim işim hayat kurtarmak. Teşekkür ederim ama ben işimden memnunum. Şimdi müsadenizle...

Cevdet - Nisa bu dosyaları görüyormusun.. Bunların hepsi boşanma dosyası. Şuraya bak : arabaya hangi sırayla binecekleri yüzünden kavga edip ayrılan insanlar var.. Her biri aile bunların.. Sokağa atılan kadınlar.. İşe yaramadığı düşünülen ve iki yakası bir araya gelmeyen adamlar.. Akraba yanlarında ya da sokaklarda sürüklenerek yaşayıp giden zavallı çocuklar.. HAYAT KURTARMAK İSTİYORSAN, TAM YERİNDESİN..

Nisa - Siz inanıyormusunuz yaptığınız işe ?

Cevdet - Aile dağıtmak nasıl birşeydir bilirim.. Evet inanıyorum..

***

Fırat isimli bir adam karısının ölümünden sorumlu tuttuğu zengin ailenin kızını kaçırmıştır ve yerini söylememekte kararlıdır.

Nisa - Geçmiş olsun. Volkan suçunu itiraf etti onuda annesini de tutukladık. Hadi paşam söyle nerde kız ?

Fırat - Çok beklersin..

Nisa - Ne demek lan çok beklersin.. Öldürürüm lan seni öldürürüm.. !

Fırat - Öldür..

Nazlı - İstediğin oldu işte Fırat kızın yerini niye söylemiyorsun ?

Fırat - Bir mesaj veriyorum ben. İmparatorluklarına dokunulmaz olduğunu zannedenlere.. Temeline bizim kemiklerimizle attıkları binalarına bir tane de onlardan gömecem !

Nazlı - Kızın suçu yok ki..

Fırat - Hepsi aynıdır onların.. Cephede çocukları ölmez.. Şehit cenazesi kalkmaz mahallelerinden.. İşten atılmazlar.. Hapse düşmezler.. Karıları ölmez bakımsızlıktan.. Hepsi aynıdır onların..

***

Nisa ve Nazlı öfkeyle ve bağırarak tartışmaktadırlar.

Nisa - Bunu yapmaya hakkın yoktu Nazlı..

Nazlı - Sen yapınca hakkın oluyor ama..

Nisa - Ben insanları yaşatmaya çalışıyorum.. Benim işim hayat kurtarmak.. Seninki.. Seninki.. Bencillik !

Nazlı - Ben mi bencilim ben mi !! Sen ! Sen bir efsane olmak için yaşıyorsun be ! İşine gelmeyen hiçbir kuralı hiçbir öğretiyi tanımıyorsun.. Başarmak için her yol mübah sana.. Niye biliyormusun.. ? Çünkü Efsane Nisan Yazıcı başaramadı demelerinden ölesiye korkuyorsun.. !

Nisa - Anası babası ayrılan tek kişi sensin di mi Nazlı !? Yazık.. Yazık sana ya yazık.. Yazık !

Nazlı - Bunu sen bilemezsin.. Çünkü bir annen ve baban yok !!! ( Nisa yetiştirme yurdunda büyümüştür ! )

Nisa - (öfkesi ve duygusal yoğunluğu tavan yapmıştır, kendini zor tutuyordur) Bu hikayedeki tek masum sensin Nazlı.. Ama ne var biliyon mu.. ? Sende MASUM KİBRİ var.. İşte bu bütün masumiyetini alıp götürüyor kızım..

**********

Yönetmen Emre Kabakuşak ve Senarist Necati Şahin doğum bilgilerini bulamadım. Yusuf rolüyle Cemal Toktaş doğum bilgilerini de bulamadım malesef. Bu yüzden filmin kadın oyuncularıyla devam edeceğim.

Nergis Öztürk ( Nisa Yazıcı rolüyle )

Nette yazan bilgiye göre 1 Ocak 1980 doğumlu. Öyleyse öncelikle doğum gününü kutlayayım çünkü bugün onun doğum günü gülücük

Nisa karakterine hayat veren Nergis Öztürk ileri oyunculuk eğitimi almış. Ekran karşısına hoop diye şansa düşen biri değil ki bunu izleyince görebiliyoruz. Enfes bir oyunculuk sergiliyor. 2012'de vizyonda yer almış EVE DÖNÜŞ : SARIKAMIŞ adlı filmde de yer almış. O filmi henüz izleyemediğim için yorum yapamıyorum.

Nergis Öztürk Oğlak burcu. Doğum saatini bilemediğimden yükselen burcunu ve ev konumlarını es geçiyorum.
Ay burcu da sabah saatlerinde doğmuşsa İkizler yok öğleden sonra ve akşam saatlerinde doğmuşsa Yengeç.
Nisa karakterine her ikiside uygun ( yukarda Nisa karakterinin Ay-Yengeç ve Merkür-İkizler özellikleri taşıdığına değinmiştim)

Güneş-Uranüs 45'lik yarım karesine sahip. Kısa saç stili ona yakışıyor. Gerçek hayatta da Oğlak burcuna göre biraz daha radikal, biraz daha asi ve tuhaf biriyse eğer bunu Uranüs açısı ile açıklayabiliriz.

Güneşin diğer açılarına bakalım. Güneş-Mars üçgeni + Güneş-Jüpiter üçgeni. Özgüveni destekleyen enerjik kombinasyonlar.
Jüpiterin Güneşle yaptığı üçgen açı, KORUYUCU BİR EL & DESTEKLEYİCİ BİR KATALİZÖR etkisi taşıyor olabilir.
Zor zamanlarda ''her şey düzelecek'' inancının ve iyimserliğinin göstergesidir. Zaman zaman bu iyimserliğin tembelliğe dönüşmesi ihtimali vardır buna dikkat diyelim.

Nergis hanımın Güneşi bu sene (2013) gökyüzünde Uranüs transitinden etkilenecek.
Geleceği bilemeyiz. Sadece hava tahmin raporuna benzer şeyler söyleyebiliriz. Nergis hanım için bu yıl ''hava bazen elektrikli, hayat inişli-çıkışlı'' olabilir. ANİ KARARLAR alma eğilimleri ön plana çıkabilir. Umarım diziden ayrılması gibi şeyler olmaz. Başkaları izlermi izlemezmi bilmiyorum ama bunca saatimi bu yazı için değerlendiriyorsam gerçekten buna değen bir yapıma imza attıkları içindir.

Nisa karakterinin de eşine sıkça söylediği gibi ''Nergis hanım, seviliyorsunuz tarafımızdan''

Uranüs transiti mesleki konularla ilgili sürpriz gelişmelere de işaret edebilir. Zaman zaman BİLİNÇLİ değişiklikler iyi gelecektir. İçgüdüsel değişim ihtiyacı ve bu yönde alınacak dürtüsel kararlar yanıltıcı olabilir. Özgürleşme ve farklı şeyler yapma isteği artacaktır bu yıl.

Bu özellikler Uranüs transiti yaşayan pek çok kişi için geçerlidir notunu da düşmeliyim.

Yeliz Kuvancı ( Nazlı rolüyle )

Nette yazan bilgiye göre 28 Şubat 1987 doğumlu. Doğum saatini bilmiyoruz tabii.

Yeliz Kuvancı Balık burcu. Ay burcu da Balık. Merkür Balık. Ve bu üçü stelyum adını verdiğimiz açı kalıbını yapıyorlar. Yan yanalar ve birbirlerini etkiliyorlar diyelim biz buna.
Merkür onun düşüncelerini ve iletişim hünerini yönetir. Güneş ve Ay burcu çok önemlidir. Kişiliğin TEMEL dinamikleridir. Merkürün bu iki temel dinamikle yan yana olması Yeliz hanıma MERKÜRYEN özellikler katacaktır. Meraklılık, mizah yeteneği (sevdiği ve yakın bulduğu kişilerin arasındayken) ve belki yazma hüneri..

Sanatsal ilhamların gezegeni olan Neptün bu stelyuma 60 derecelik güzel açılar yapıyor. Yeliz Kuvancı iyi resim yapıyor olabilir mi acaba ya da el - zeka - dil koordinasyonu gerektiren estetik bir uğraşısı da (bir hüneri de) olabilir.

Yeliz Kuvancı'nın Venüs burcu Oğlak + Mars burcu Boğa. İlişkiler konusunda TOPRAK elementi hakim. Aslında Nazlı rolüne bakınca hem Balık burcunun masum ifadelerini ve hassaslığını hem de Toprak elementinin DAYANIKLILIĞINI VE BİRAZCIK İNATÇILIĞINI gülücük görmek mümkün.

Hep ne diyoruz.. Kişiler karakterlerini (doğum haritalarını) rollerine yansıtabiliyorlar. Bu da çok doğal.
Elbette farklı rollerde de karşımıza çıkabilirler ve başarılı olabilirler bunu da eklemeliyim.

2013-14-15-16 ve hatta 2017 yılları boyunca gökyüzünde Neptün transiti Yeliz Kuvancı'nın yukarda bahsettiğim stelyumuna (Güneşine, Ay burcuna ve Merkürüne) sırayla dokunacak. Neptün etkisi ÇÖZMEK şeklinde olabiliyor. Yeliz hanım bu yıllarda ailesini ilgilendiren ya da kendiyle kimliği-istek-ihtiyaç ve düşünceleriyle alakalı gelişmeler (değişimler, çözülmeler, belirsizlikler) yaşayabilir.
Olumlu açıdan sanatsal ilhamları ve belki de manevi eğilimleri artabilir. Yinede ara ara hayatın içinde KAYBOLMAK deneyimlerine dikkat diyelim.

Bu kaliteli yapımda emeği geçen herkese başarılarının devamını dilerim.
Neyse ben iyisimi çayımı tazeleyim gülücük

01-01-2013 07:40 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
astrosohbet Çevrimdışı
Kızıl & Mavi
********
Neptunia Admin
lt=
Mesajlar: 7,901
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 172

Mesaj: #2
RE: Çay Yok mu Çay ??
Nergis Öztürk doğum gününü kutlayan tweet yollamıştım. Muhtemelen kutlayan başkalarıda vardır.

Twitter hesabında profiline 25.05.1980 yazmış gülücük

Sanırım yazıyı düzenlemek gerekecek.

Güneş-Mars açısı yine var ve bu kez daha cuk diye oturdu (25 Mayısa göre Güneş-Mars karesi var)

01-06-2013 02:41 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
astrosohbet Çevrimdışı
Kızıl & Mavi
********
Neptunia Admin
lt=
Mesajlar: 7,901
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 172

Mesaj: #3
RE: Çay Yok mu Çay ??
Çaya vesile olan adamın derdi bile tatlı gelir - Nisa Yazıcı

01-28-2013 08:35 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
astrosohbet Çevrimdışı
Kızıl & Mavi
********
Neptunia Admin
lt=
Mesajlar: 7,901
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 172

Mesaj: #4
RE: Çay Yok mu Çay ??
Ben diyorum ki dünya bir gündür o da bugündür - Böyle Bitmesin (Can Yücel'den)

Çayı demledim ve haftanın yorgunluğunu atma saati = Böyle Bitmesin Yeni Bölüm


02-09-2013 05:45 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Presence
Kayıtsız

 
Mesaj: #5
RE: Çay Yok mu Çay ??
gülücük
02-09-2013 05:46 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir