Değerlendir:
  • 20 Oy - 2.85 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Uçurtma Avcısı
Yazar Mesaj
astrosohbet Çevrimdışı
Kızıl & Mavi
********
Neptunia Admin
lt=
Mesajlar: 7,901
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 172

Mesaj: #1
Uçurtma Avcısı
Ucurtma Avcısı

Khaled Hosseini'nin yazdığı Uçurtma Avcısı adlı kitabı okudum ve hakkında bir şeyler karalamak istedim.
Duygusal / Dramatik öğelere sık sık rastlayacağınız kitabın yazarı Balık burcu.
Tabii tipik bir Balık olmadığını okurken hissedebiliyorsunuz. Balık burcunda ki gezegen birikiminin ağır abisi olan Satürn ve Mars-Başak olması yazarın hayal dünyasında gezinirken sık sık ayaklarının yere basmasını ve acı gerçekleri es geçmemesini sağlıyor olmalı.

vikipedia sitesinden kitabın karakterleriyle ilgili bir alıntı paylaşmak istiyorum

*****

Emir: Hikayeyi anlatan baş karakterdir. Söylediğine göre 1963 yılında Kabil'de doğan Emir annesini doğarken kaybetmiştir. Emir,babasından biraz olsun sevgi ve ilgi görebilme isteği ona pişman olacağı davranışlar yaptırmaktadır;bu davranışlardan zarar gören, en yakın dostu olduğunu itiraf edemediği Hasan'dır. Hikaye boyunca Emir'in monarşik Afganistan'dan ABD'ye geçişi, uyumu, hizmetkarın oğlu Hasan ile çocukken aralarında geçenler ve bunun Emir üzerindeki sosyal, psikolojik ve etnik etkileri detaylı bir biçimde anlatılmaktadır.

Hasan: Baş karakter Emir'in çocukluk arkadaşı ve hizmetkarın oğludur. Emir'i gördüğü dönem boyunca ona hep sadık ve bağlı kalmıştır. Hazara olduğu için tıpkı diğer Hazaralar gibi hor görülür ve dışlanırdı. Yine bu sebepten dolayı kaynaklanan bir olayda Emir, Hasan'ı korumadığı ve onun hayatının en büyük darbesini yemesine göz yumduğu ve daha sonra ona yaptığı kötülüklerden dolayı, kendini affetmemiştir.Kitabın ilerleyen bölümlerinde Hasan ve Emir arasındaki trajik gerçek ortaya çıkmıştır. Bu olay ve sonrasında yaşananlar Emir'in kendisini biraz da olsa affetmesine olanak sağlamıştır.

Assef: Kitabın içindeki sadist ve pedofilik tecavüzcü karakterdir. Emir'in oturduğu mahallede çocukluğunu geçirmiş olan Assef, Alman bir anne ile Peştun bir babanın çocuğudur. Gençken Hasan'a ve diğer çocuklara yaptığı kötülükler, yetişkinken de Taliban yetkilisi olarak yaptığı zulümler Assef'i kitabın en gaddar karakteri yapmıştır.

Baba: Emir'in babasıdır. Çevresi tarafından güçlü, yardımsever ve nüfuzlu bir olarak bilinir.Emir'e yeteri kadar ilgi ve sevgi göstermemektedir. Geçmişte hizmetkarı Ali'nin eşinden gayrimeşru bir oğlu, Hasan olmuştur. Ancak bu gerçeği yalnızca Hasan'ın annesi, Baba ve Baba'nın arkadaşı Rahim Han bilmektedir. Bu gerçeği Emir, Rahim Han'dan 38 yaşındayken Peşaver,Pakistan'da öğrenmiştir. Hasan ise hiçbir zaman öğrenememiştir.

Ali: Baba'nın hizmetlisidir. Hazara'dır, bu sebeple diğer etnik kökene mensup kişiler tarafından hor görülmektedir. Ali, kısırdır ve çocuğu olduğunda bunun kendi öz çocuğu olduğunu sanmaktadır; ancak bu çocuk Baba'nın gayrimeşru çocuğudur. Ali, oğlu Hasan'la birlikte Emir yüzünden yaşanan bazı olaylardan sonra Baba'nın evini terketmiştir. Daha sonra Hazaracat'ta mayına basıp ölmüştür.

Rahim Han: Baba'nın en yakın arkadaşı ve iş ortağıdır. Emir'e Baba hakkındaki gerçeği o söylemiştir.Zaman zaman Emir'in duygu dünyasına hitab etmiştir.

Süreyya: Emir'in eşidir. Babası Afganistan ordusunda önemli biri olan General Taheri'dir.

Sohrab: Hasan'ın oğludur. Babası ve annesi Taliban militanları tarafından kurşunlanıp öldürülünce derme çatma bir yetimhaneye konuldu. Daha sonra Emir onu Talib Assef'in elinden kurtararak kendi yanına almıştır.

Ferit: Emir'e zorlu Afganistan yolculuğunda yardımcılık yapan fakir ve 5 çocuk babası Afgan.

*****

Kitabın ana konularından biri, geçmişte yapılan hataların kefaretini ödemek..

Yazarın doğum haritasına baktığınızda gerçekten ilginç bir durum görüyoruz. Doğum haritasına http://www.astrotheme.com sitesinden H harfinden ulaşabilirsiniz.
Balık - Başak aksında zıtlaşmalar var ve Jüpiter-Neptün ikilisi de bu zıtlaşmaya KÖPRÜ oluyor karşılıklı.

[Resim: c381t.png]

Balık - Başak aksının vurgularından biri FEDAKARLIK özelliğidir. Bu fedakarlık sanki geçmişte eksik yapılanlar yada işlenmiş günahların bir tür kefaretiymiş gibi güdüsel olarak yapılır denir -bazı astrologlarca-

Yazarın özel hayatına nasıl yansıdığını bilemiyorum lakin kitaba yansıyan geçmiş günahlrın kefareti ve fedakarlık konularını lezzetli bir şekilde işlediğini söyleyebilirim.

Baş karakter Emir aslında çekingen, sanatçı duyarlılığına sahip bir çocuk ( Tam da Balık çocuğunu yansıtıyor ! )

Babası ise tam bir MARS doğasına sahip, güçlü, atılgan, çevresinde ön plana çıkmayı seven..

Babanın Mars doğasında olması, çocuğun Balık duyarlılığına sahip olması, güzel ülkemde de sık sık görülebilecek bir vakaya işaret ediyor ; babanın çocuğunu fiziksel yada sosyal yada psikolojik olarak ezmesi durumunu.

Baba Mars karakteriyle oğlunun da erkeksi özellikleriyle, cesaretiyle vb. gurur duymak istiyor oysa çocuğun fabrika ayarları Balık burcunun hassas özelliklerine sahip olduğundan ortada BABANIN GÖZÜNE GİREMEYEN BİR ÇOCUK vakası görüyoruz.

Emir babasına göre mevcut eksikliklerini hizmetçinin oğlu olan ve aynı zamanda süt kardeşi olan Hasan'ı psikolojik olarak ara ara ezerek giderme haasına sık sık düşüyor.

Hasan sadık bir dost oysa Emir ikili oynamaya müsait bir yapıda ( Balık burcunun gölgesi, iki zıt yöne giden Balık imgesini hatırlayın )

Hasan'ın sadakatine karşılık veremiyor aksine Hasan'ın başı belaya girdiği sırada Emir KORKAKLIK edip ona yardım edemiyor, etmiyor.

Bu olay Emir ile Hasan'ın yollarını ayırıyor..

İlerleyen zamanlarda Afganistan'ın Ruslar tarafından işgal olması sebebiyle Emir ve babası Amerika'ya göç ediyor. Hayatına orada devam ediyor. Sanatsal yeteneğini bir yazar olarak sürdürüyor. Orada tanıştığı bir Afgan kızıyla evleniyor.

Aradan yıllar geçiyor ve Afganistan'dan gelen bir telefon Emir'in yıllar önce yaptığı hatasının kefaretini ödemeye çağırıyor..

Kitap 400 küsür sayfa derinlemesine alatmak istemiyorum dileyen okur. Sonlara doğru bazı sürprizler olması, yer yer dramatik olaylar derken kitap bitince bir maceradan çıkmış gibi oluyorsunuz. Ben etkilendim açıkçası..

Astrolojik bir ilave daha yapayım bitirmeden ; Jüpiter ve Neptünün Balık-Başak zıtlaşmasına KÖPRÜ yaptıklarını söylemiştim.
Yani 60 ve 120 derecelik OLUMLU açılar ile hem Balık hemde Başak gezegenlerine açı yapıyorlar.

Jüpiter ve Neptünün ortak vurgularından biri İNANÇ konusudur.
Emir'in babası inançssız biri. Manevi eğilimleri olmayan, mantık ağırlıklı biri.
Bu özelliği oğlu Emir'e de bulaşmış yani Emir'de kitabın sonuna kadar manevi konulardan uzak. Hatta bir ara ateist eğilimi özendiriyormu acaba diye düşündüm okurken.
Oysa sonlara doğru Emir'in çıkış yolu olarak ( Jüpiter ve Neptünün KÖPRÜLERİ ) Allaha yöneldiğini görüyoruz.

Yani Yazar doğum haritasındaki KÖPRÜYÜ kitabın sonuna yansıtmış , astroloji çalışıyor ve insanlar eserlerine kendinden parçalar aktarmaya devam ediyor..

08-21-2012 03:08 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Arkadaş
Kayıtsız

 
Mesaj: #2
RE: Uçurtma Avcısı
Paylaşım için teşekkürler.

İsmini hatırlayamadığım bir yazarın şöyle bir sözü vardı;

''Birbiriyle çelişen iki düşünceniz varsa kitap yazmak çok kolaydır''.

Bu yazarında karşıt açıları belirgin. Muhakkak çelişen düşünceleri vardır.
08-21-2012 07:32 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
ekinoks Çevrimdışı
Mars Vip
*****
Mars Vip
lt=
Mesajlar: 376
Üyelik Tarihi: Sep 2011

Rep Puanı: 43

Mesaj: #3
RE: Uçurtma Avcısı
Tesekkurler Neptunian..

Tüm zıtlık ve olumlu.açılar mistikdortgende toplanmis..ilginç bir harita, güzel örnek
08-21-2012 09:20 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
feynmann_m Çevrimdışı
VIP Üye
****
VIP Üyeler
lt=
Mesajlar: 153
Üyelik Tarihi: Oct 2010

Rep Puanı: 19

Mesaj: #4
RE: Uçurtma Avcısı
Kitap gerçekten etkileyici ve dramatik okunması gereken eserlerden kesinlikle..Ayrıca filmi de çekilmiştir 'The kite runner ' ..
08-24-2012 12:40 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
astrosohbet Çevrimdışı
Kızıl & Mavi
********
Neptunia Admin
lt=
Mesajlar: 7,901
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 172

Mesaj: #5
RE: Uçurtma Avcısı
(08-24-2012 12:40 AM)feynmann_m Yazılan:  Kitap gerçekten etkileyici ve dramatik okunması gereken eserlerden kesinlikle..Ayrıca filmi de çekilmiştir 'The kite runner ' ..

Filmini izledinmi peki ?

Genelde filmler kitabı kadar iyi olmuyor, izlediysen fikrin nedir merak ettim.

08-24-2012 06:44 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Messa Çevrimdışı
Mars Vip
*****
Mars Vip
lt=
Mesajlar: 780
Üyelik Tarihi: Jun 2010

Rep Puanı: 25

Mesaj: #6
RE: Uçurtma Avcısı
Kitaptan çok etkilendiğimi söyleyebilirim. Güzel bir şekilde bence konuyu işlemiş. Savaşın çirkin yüzünü anlatırken belki abartı gibi geliyor hani çocuk yurtlarındaki olaylar vs ama dünyada maalesef herşey olabiliyor. Biz sadece haberlerde Afganistan'da iç çatışmalar var diye biliyoruz ama orda ne hayatlar var.
08-24-2012 12:18 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
astrosohbet Çevrimdışı
Kızıl & Mavi
********
Neptunia Admin
lt=
Mesajlar: 7,901
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 172

Mesaj: #7
RE: Uçurtma Avcısı
(08-24-2012 12:18 PM)Messa Yazılan:  Kitaptan çok etkilendiğimi söyleyebilirim. Güzel bir şekilde bence konuyu işlemiş. Savaşın çirkin yüzünü anlatırken belki abartı gibi geliyor hani çocuk yurtlarındaki olaylar vs ama dünyada maalesef herşey olabiliyor. Biz sadece haberlerde Afganistan'da iç çatışmalar var diye biliyoruz ama orda ne hayatlar var.

Kitabı değerli kılan bir özellikte Afganistan atmosferini yansıtıyor olması evet.

Assef adlı karakterin çocukluk döneminde Hasan'a yaptığını, yıllar sonra Hasan'ın çocuğuna da yapıyor olması cansıkıcıydı, ama bu haksızlık dedirten cinsten.

Oysa Asef'in cezasını Hasan'ın çocuğunun vermesi güzel olmuş hemde yıllar önce Hasan çocukken elinde sapanla aynı uyarıyı yapmıştı ve bu uyarı yıllar sonra çocuğu tarafından gerçekleşti.

08-24-2012 12:57 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
feynmann_m Çevrimdışı
VIP Üye
****
VIP Üyeler
lt=
Mesajlar: 153
Üyelik Tarihi: Oct 2010

Rep Puanı: 19

Mesaj: #8
RE: Uçurtma Avcısı
(08-24-2012 06:44 AM)Neptunian Yazılan:  
(08-24-2012 12:40 AM)feynmann_m Yazılan:  Kitap gerçekten etkileyici ve dramatik okunması gereken eserlerden kesinlikle..Ayrıca filmi de çekilmiştir 'The kite runner ' ..

Filmini izledinmi peki ?

Genelde filmler kitabı kadar iyi olmuyor, izlediysen fikrin nedir merak ettim.

Maalesef izleme fırsatı bulamadım ancak izleyenler beğendiklerini söylediler.
08-24-2012 06:49 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
deniz kaya Çevrimdışı
VIP Üye
****
VIP Üyeler
lt=
Mesajlar: 142
Üyelik Tarihi: Sep 2011

Rep Puanı: 1

Mesaj: #9
RE: Uçurtma Avcısı
Teşekkürler neptunian arkadaş,
Uçurtma Avcısı için. Çok hoş ve emeğine sağlık.

http://a1210.hizliresim.com/12/m/f2y65.gif
08-24-2012 11:39 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
nisan15 Çevrimdışı
Neptunyen Vip
*****
Neptunyen Vip
lt=
Mesajlar: 669
Üyelik Tarihi: May 2011

Rep Puanı: 30

Mesaj: #10
RE: Uçurtma Avcısı
Geçen yıl okuduğum ve fazlaca etkilendiğim bir kitap. Ayrıca aynı yazarın 1000 Muhteşem Güneş isimli kitabını da okuyun derim ...

HARİTAM

''Kelimelere yüklediğim anlamı, ancak ben bilebilirim.'' GORGİAS
08-25-2012 10:34 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir