Değerlendir:
  • 15 Oy - 3.07 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Yunan Mitolojisi
Yazar Mesaj
aeon
Kayıtsız

 
Mesaj: #1
Yunan Mitolojisi
Yunan mitolojisi, Yunan tanrıları, tanrıçaları ve kahramanları hakkındaki hikâyelerden oluşan sözlü edebiyatla yaratılmış ve yaygınlaşmış bir mitolojidir. Günümüzde bu mitoloji hakkındaki bilgilerimizi bu sözlü edebiyatın yazılı hallerinden alıyoruz. Tarihciler, mitoloji hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için de bazen zamanın sanatındaki ipuçlarını bile toplar.

Genel olarak Yunan mitolojisi Yakın Doğu ve birçok Avrupa mitolojosini etkilemiştir. Yunan Tanrılarının herbiri Romalılar tarafından kabul görmüş ve farklı isimler kullanılmıştır. Roma mitolojisi nerdeyse tamamen Yunan mitolojisini baz almıştır. Yunan mitolojisindeki efsanelerde çoğu eski Yunan tanrıları insan şeklindedir. Yunan tanrılarının yaratılış hikâyeleri seçilmiş 12 tanrı (ki bu 12 tanrı, 5 kadın ve 7 erkekten oluşur) Olimpos Dağı'nda otururlar, her şey Olymposlu Tanrılarla Titanların savaşlarıyla başlar ve Olymposluların zaferiyle son bulur. Savaştan sonra Titanlar cezalandırılır. Gaia, Khaos (Khaos zaten Titanlar tarafından yok edillmişti.), Phoebe ve Kronos (bkz: Titan) gibi Titanlar Tartarus a gönderilir (Tartoros bir titan fakat Tartarus sonsuzluğa kadar giden bir yeraltı yeridir.). Tartarus'ta sonsuza kadar süren bir cezaya Olympos Tanrıları tarafından bırakılır. Yerküreyi taşımak ile cezalandırılan Atlas gibi, bunula birlikte Titanlardan Olymposluların yanına geçen Titan tanrılarıda vardır Prometheus gibi,Yunan Tanrıları dünyayı Olympos Dağının üstündeki bulutların üstünden idare ederler. Toplamda 12 Tanrı bulunur. Bu 12 sayısı hiç bozulmaz, bir tanrı eklenirse bir başkası bu listeden çıkar. Şimşeklerin efendisi Zeus nice savaşlar vererek yönetimi babası Kronos ve onun yardakçıları titanların elinden almış, 3 erkek kardeşiyle dünyayı bölüşmüştür. Çekilen kuraya göre gökyüzü Zeus'a, denizler Poseidon'a, yeraltı da Hades'e düşer. Herkes görev dağılımından sonra Olimpos'a çıkar ve dünyayı yönetmeye başlarlar

kaynak;vikipedi

arkadaşlar bu başlıkta tanrılardan çok yunan mitolojisi veya mitoloji hakkında bilgiler paylaşalım.
05-14-2011 07:28 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
aeon
Kayıtsız

 
Mesaj: #2
RE: Yunan Mitolojisi
Olimpiyan olarak adladırılabilen bu 14 tanrıyı görevleriyle beraber sıralarsak:

Zeus; tanrıların kralı, en büyük tanrı, Olimpos'un ve tanrılar da dahil olmak üzere her şeyin yöneticisi. Aynı zamanda gök tanrısı.
Poseidon; Denizlerin ve atların tanrısı. Zeus'tan sonra gelen 2 büyük tanrıdan biri ve Zeus'un erkek kardeşi (diğeri Hades).
Hades; Yer altının tanrısı, ölülerin yöneticisi, Zeus'tan sonraki en büyük 2 tanrıdan biri ve Zeus'un erkek kardeşi (diğeri Poseidon).
Athena; Zekâ,Bilgelik, sanat, eğitim ve savaş stratejisi tanrıçası
Ares; Savaş ve kahramanların tanrısı.
Hephaistos; Ateşin ve demirciliğin tanrısı. Tanrıların demircisidir.
Apollon; Müzik,kehanet,sağlık,okçuluk,güneş,ateş ve şifa tanrısı.
Artemis; Avcılığın ve hayvanların tanrıçası. Kadınların koruyucusu. Ay ve okçuluk tanrıçası olarakda bilinir.
Hermes; Hırsızların ve yolcuların tanrısı. Tanrıların ulağı.
Afrodit; Aşkın, cinselliğin ve fiziki güzelliğin tanrıçası.
Demeter; Doğanın, tarımın ve bereketin tanrıçası.
Dionysos; Sarhoşluğun, deliliğin, şarabın ve bereketin tanrısı.
Rodas;Hayvanlar ve doğa tanrısıdır hayvanlar ve ağaçlarla konuşabilir.(İsmi pek çok yerde geçmez, son tanrılardan biridir.)
Theola;Ruhlar,zeka ve sanat tanrısı.(İsmi pek çok yerde geçmez, son tanrılardan biridir.)
Gaia: Toprağın ve yeryüzünün tanrıçası.
Uranos: Gökyüzünün tanrısı.
Kronos: Zamanın titanı.
Kratos: Dayanıklılık ve gücün tecessümüdür.
Pan:Satirlerin ve doğanın korunmasını temsil eder
kaynak ; vikipedi
05-15-2011 01:38 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
aeon
Kayıtsız

 
Mesaj: #3
RE: Yunan Mitolojisi
Grek Tanrıları ve Tanrıçaları dendiğinde ilk akla gelen, Titanları altetmiş ve yönetimi ele almış olan Zeus ve ailesidir. Onlara 12 Olymposlu denmektedir. Olympos'ta yaşadıkları ve 12 adet oldukları için tabii ki !! :-) İsterseniz bu tanrıçaları ve tanrıları kısaca tanıyalım. Onların bahsi Destanlar ve Söylenceler kısmında sık sık geçecek zaten...

Ben birçok kaynaktaki gibi ırkçılık ve cinsiyet ayrımı yapmadan, alfabetik sırayla anlatıyorum...


+ Aphrodite
+ Apollo
+ Ares
+ Artemis
+ Athena
+ Hades
+ Hephaistos
+ Hera
+ Hermes
+ Hestia
+ Poseidon
+ Zeus



Aphrodite

Aphrodite, aşkın, cinsel isteklerin ve güzelliğin tanrıçasıdır. Doğal yeteneklerinin yanında, herkesin kendini arzulamasını sağlayan büyülü bir kuşağı vardır. Doğumu hakkında iki söylenti vardır. İlki onun Zeus ve Dione'un kızı olduğunu anlatır. İkincisi, Cronos hadım edildiğinde denize atılmış olan organından damlayan kanlardan doğduğunu ve kocaman bir midye içinde Kıbrıs'ta karaya çıktığından bahseder. Hephaestus'un karısıdır. Ağacı mersin, hayvanları güvercin, kuğu ve serçedir.


Apollo




Apollo, Zeus ve Leto'nun oğlu, Artemis'in ikiz kardeşidir. Altın bir lir çalar; müziğin tanrısıdır. Gümüş bir yayı en uzağa o atabilir; okların tanrısıdır. Tıbbı insanlara o öğretmiştir; iyileştirici tanrıdır. Asla yalan söylemez; ışığın ve gerçeğin tanrısıdır. Apollo her sabah, 4 atlı arabasını gökyüzünü başından sonuna dolaşır ve güneş doğar. Delphi'de bir nasihatçı olrak tanınır. Yunanistanin dört bir yanından insanlar ondan nasihat almak için Delphi'ye gelirler.
Kutsal ağacı defne, hayvanları yunus ve kargadır.


Ares




Ares, Zeus ve Hera'nın oğludur. Ne annesi ne de babası tarafından pek sevildiği söylenemez. Savaş tanrısıdır. Öldürücü ve kana susamış bir tanrıdır ama bir yandan da korkağın tekidir. Aphrodite'le yatakta yakalanınca, kocası Hephaestus tarafından herkesin içinde alay konusu edilmiştir. Akbaba ve köpek kutsal hayvanlarıdır.


Artemis




Artemis, Zeus ve Leto'nun kızı, Apollo'nun ikiz kardeşidir. Vahşi hayvanların ve avın tanıçasıdır. Gençlerin koruyucusudur. Apollo gibi o da gümüş oklarla atış yapar. Erdemin, namusun simgesidir. Çocukarın doğumlarını yönetir (doğumunda Leto'ya hiç acı çektirmemiştir.) Kutsal ağacı servidir. Özellikle geyik olmak üzere tüm hayvanlar ona kutsaldır.


Athena




Athena Zeus'un en sevgili kızıdır. Athena (Minerva) was the daughter of Zeus. Yetişkin, zırhlı ve silahlı bir şekilde, babasının kafasından fırlayarak doğmuştur. Savaşta acımasız ve cesurdur ancak sadece şehri düşmanlardan korumak için savaşmır. Şehrin, el sanatlarının, tarımın ve zekanın tanrıçasıdır. Yuları icat ettip, insanların atı evcilleştirmesini sağlamıştır. Trompet, flüt, çömlek, tırmık, saban, gemi ve savaşta kullanılan at arabası onun icatlarındandır. Bilgelik, akıl ve saflık tanrıçasıdır. Zeus'un en sevdiği çocuğu olduğu için, şimşekleri dahil, babasının tüm silahlarını kullanmaya izni vardır. Kutsal şehri Atena, ağacı zeytin ve hayvanı baykuştur.


Hades




Hades de Zeus'un kardeşidir. Ölülere hükmeden yeraltı tanrısıdır. Kullarının sayısını artırmak için delice uğraşan, açgözlü bir tanrıdır.
Erynyes'ler onun değerli misafirleridir. Onu ziyarete gelenlerin yeraltı dünyasını terketmeleri konusunda da oldukça isteksizdir.
Aynı zamanda, yerden çıkan değerli metaller onu bolluk çokluk ve servet tanrısı yapmıştır. Onu görünmez yapan bir miğferi vardır. Yeraltı dünyasından pek ayrılmazdı. Acımasız ve hatta korkunçtu ama sözünden dönmezdi ve kaprisli bir tanrı değildi; bilmem bu son iki özellik onu pek affedilir kılar mı gülücük Zorla kaçırdığı Persephone ile evlidir. Ölümün tanrısıdır, ama Ölüm de başlıbaşına bir tanrıdır: Thatanos.


Hephaestus




Hephaestus, Zeus ve Hera'nın oğludur. Fiziksel olarak son derece çirkin ve topal olan tek tanrıdır. Ateşin ve demirin tanrısıdır. Tüm tanrıların zırhlarını ve silahlarını o yapar. Demir işlemek için bir volkanı kullanır. Kibar ve barıştan hoşlanan bir tanrıdır. Aphrodite ile evlidir.


Hera




Hera, Zeus'un kızkardeşidir. Sonradan karısı da olmuştur. Oceanus ve Tethys adlı Titanlar tarafından büyütülmüştür. Evliliğin koruyucusudur ve evli kadınlara özel bir ilgi gösterir. Biçok mitolojik anlatı, Hera'nın Zeus'un kendisine sadakatsizliğine karşı aldığı öçlerden, kıskançlığından bahseder. Kutsal hayvanları inek ve tavuskuşudur. Argos, en sevdiği şehirdir.


Hermes




Hermes, Zeus ve Maia'nın oğludur. Zeus'un habercisidir. Tanrıların en hızlısıdır. Kanatlı sandaletleri ve şapkası vardır; bir de büyülü değnek taşır. Hırsızların ve ticaretin tanrısıdır. Yeraltı dünyasına ölülerio götürür. Liri, kavalı, notaları, astronomiyi, ölçü birimlerini ve sporu icat etmiştir.


Hestia




Hestia, Zeus'un kızkardeşidir. Bakire bir tanrıçadır. Evlerin düzeninden sorumlu olan tanrıçadır. Yeni bir çocuk doğduğunda aileye kabul edilmeden önce onu kutsayandır. Her şehrin Hestia'ya kutsanmış herkese açık bir yer vardır. Burda devamlı ateş yakılır ve asla söndürülmez.


Poseidon



Poseidon, Zeus'un kardeşidir. Denizler tanrısıdır. (Neptune) was the brother of Zeus. Ona tapınan deniz yaratıkları arasında itibarı büyüktür. Titan Oceanus'un büyük torunlarından Amphitrite, ile evlidir. Silahı dünyayı sallayabilen ve herşeyi paramparça edebilen üç dişli bir çataldır. Zeus'tan sonra diğer tanrılar arasında en güçlü olandır. Okyanus'un derinliklerinde, mercanlar ve deniz çiçekleriyle süslenmiş, fosforlu kızıl bir ışıkla aydınlanan, altından muhteşem bir sarayı vardır. Yunusların, deniz atlarının ve diğer deniz canlılarının çektiği iki tekerli arabasıyla ilerler.


Zeus




Babası Cronos'un hükümdarlığını yıkıp yerine geçip tüm tanrıların üstün yöneticisi olan Zeus, göklerin ve yağmurun tanrısı; bulutları da o biraraya getirirdi. Onu kızdıranlara fırlattığı şimşekler silahıydı. Hera'ya evliydi ama çapkınlıkları ve güzel kadınlara zaafıyla ünlüdür. Bir kartal, keyfinin kayhası olarak hizmetindeydi. Getir-götür işleri ve sakiliğini Ganymede yapardı. Ganymede o kadar güzel bir çocuktu ki, Zeus onu Ida dağından kaçırıp Olympos'a getirerek ölümsüz yapmıştı. Zeus ayrıca, yeminlerini bozanların ve yalan söyleyenlerin cezalandırıcısıdır. Ağacı meşe, akıl hocası meşe ağaçlarının vatanı olan Dodona'dır.

kaynak ; http://www.workz.org/mitoloji/resim_galerisi.html
05-15-2011 01:43 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Félicé
Kayıtsız

 
Mesaj: #4
RE: Yunan Mitolojisi
Alıntı:Olimpiyan olarak adladırılabilen bu 14 tanrıyı görevleriyle beraber sıralarsak:

Zeus; tanrıların kralı, en büyük tanrı, Olimpos'un ve tanrılar da dahil olmak üzere her şeyin yöneticisi. Aynı zamanda gök tanrısı. Jüpiter
Poseidon; Denizlerin ve atların tanrısı. Zeus'tan sonra gelen 2 büyük tanrıdan biri ve Zeus'un erkek kardeşi (diğeri Hades). Neptün
Hades; Yer altının tanrısı, ölülerin yöneticisi, Zeus'tan sonraki en büyük 2 tanrıdan biri ve Zeus'un erkek kardeşi (diğeri Poseidon).pluton
Athena; Zekâ,Bilgelik, sanat, eğitim ve savaş stratejisi tanrıçası pallas
Ares; Savaş ve kahramanların tanrısı.mars
Hephaistos; Ateşin ve demirciliğin tanrısı. Tanrıların demircisidir. bu da mars
Apollon; Müzik,kehanet,sağlık,okçuluk,güneş,ateş ve şifa tanrısı.
Artemis; Avcılığın ve hayvanların tanrıçası. Kadınların koruyucusu. Ay ve okçuluk tanrıçası olarakda bilinir.
Hermes; Hırsızların ve yolcuların tanrısı. Tanrıların ulağı.merkür
Afrodit; Aşkın, cinselliğin,ilhamın ve fiziki güzelliğin tanrıçası.venüs
Demeter; Doğanın, tarımın ve bereketin tanrıçası. ceres
Dionysos; Sarhoşluğun, deliliğin, şarabın ve bereketin tanrısı.
Rodas;Hayvanlar ve doğa tanrısıdır hayvanlar ve ağaçlarla konuşabilir.(İsmi pek çok yerde geçmez, son tanrılardan biridir.)
Theola;Ruhlar,zeka ve sanat tanrısı.(İsmi pek çok yerde geçmez, son tanrılardan biridir.)

Sizce Apollon, artemis,rodas, theola ve özellikle merak ettiğim Dionysos
hangi gezegenleri ifade ediyor? Ya da kaynaklar astrolojideki hangi gezegenlerle paralellik kurmuş, bildiğiniz bir makale var mı?
06-19-2011 02:54 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
vatansever Çevrimdışı
Yasaklanmış

Mesajlar: 382
Üyelik Tarihi: Jan 2011

Mesaj: #5
RE: Yunan Mitolojisi
en çok sevdiğim açım zeusumun güneş ve marsla 8.evde kavuşumu gülücük
06-19-2011 02:56 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Félicé
Kayıtsız

 
Mesaj: #6
RE: Yunan Mitolojisi
Alıntı: Dionysos ..Çal'lı şarap tanrısı. Şarabın sadece sarhoş ediciliğini değil, sosyal ve faydalı etkilerini de temsil eder. Medeniyetin destekçisi ve barış aşığıdır.

On iki Olympos tanrısından biri olan Dionysos, Zeus ile Semele’nin oğludur. Doğuş efsanesi şöyle anlatılır: Zeus Semele’ye aşık olur, ama karısı Hera onu kıskanır. Hera yaşlı bir kadın kılığına girer ve Semele’ye Zeus’un ona güçlerini göstermesini söylemesini söyler. Zeus gücünü gösterirken Semele yanar ve karnındaki yedi aylık bebeğini düşürür. Zeus bebeği kurtarır ve baldırında saklar. Daha sonra Tanrı Dionysos Zeus’un baldırından doğar

Çal yöresinde yaşamıştır. Helen pantheonuna aykırı dusen bir tanrıdır. Bütün efsaneleri bir tek motif üstüne kuruludur: tepki ve direnç.

Sembolü olan asma ağacı gibi ölüp yeniden doğar, haz ve acı arasında iki uçta gider gelir. Bu yüzden psikiyatride manik depresif duygu durumunu temsil eder.

Genel olarak Zeus ile Semele'nin oğlu olarak geçse de, bazı kaynaklarda Zeus ile Persephone'nin oğlu olarak gösterilir.

Dionysos kültünün, hıristiyanlık dinini de doğrudan etkilediği iddia edilmektedir.

Dionysos bağ bozumu tanrısı olarak da bilinir. Onun adına düzenlenen bağ bozumu şenliklerinde tiyatronun temeli atılmıştır. Bu şenliklerde bir koro bulunmaktaydı; daha sonraları koronun önüne bir oyuncu, daha sonra ikinci bir oyuncu geçmiş, böylece tiyatronun temelleri atılmıştır.
06-19-2011 03:17 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
jet
Kayıtsız

 
Mesaj: #7
RE: Yunan Mitolojisi
''Klytaimnenstra, Truva savaşından dönen kocası Agamemnon'u,
sevgilisi Aigisthos'a duyduğu sevgi yüzünden öldürür; ama
Klytaimnestra'nın Agamemnon'dan olan oğlu Orestes, öz anasını
öldürerek babasının öcünü alır. Bu yüzden, ana katilliğini suçların en
ağırı ve en bağışlanmazı sayan analık hukukunun koruyucu perileri
Erinniler tarafından izlenir. Ama, indirdiği vahiyle, Orestes'e bu
cinayeti işleten Apollon ve yargıç olarak başvurulan Athena -burada
yeni düzeni, babalık hukuku düzenini temsil eden iki tanrı- onu
korurlar; Athena, tarafları dinler. Bütün tartışma, Orestes'le
Erinniler'i karşı karşıya getiren oturumda kısaca özetlenir. Orestes,
Klytaimnestra'nın ikili bir cinayet işlediğini öne sürer: kadın, kendi öz
kocasını, ve aynı zamanda oğlunun öz babasını öldürmüştür. Öyleyse
neden Erinniler çok daha suçlu olan Klimmnestr'i değil
de, onu izlerler. Erinniler'in yanıtı inandırıcıdır:
"Çünkü kadın, öldürdüğü adama kan bağıyla bağlı değildi."
Kendisine kan bağıyla bağlı bulunulmayan bir adamın öldürülmesinin
günahı, hatta öldüren onun karısı bile olsa, ödenebilir; bu iş,
Erinnileri ilgilendirmez. Erinniler'in görevi, kandaşlar arasındaki
cinayetleri izlemektir ve analık hukukuna göre de en ağır ve en
bağışlanmaz cinayet, bir ananın öldürülmesidir. O zaman, Apollon,
Orestes'i savunur; Athena Areopagos'un -Atinalı yargıçların- oyuna
başvurur; nedir ki, aklanma ve suçlanma için verilen oylar eşit
sayıdadır; bunun üzerine, Athena başkan niteliğiyle, oyunu Orestes'ten
yana kullanır ve Orestes aklanır. Böylece, babalık hukuku, analık
hukuku üzerinde utku kazanmış olur; Erinniler'in de deyimiyle, "genç
kuşak tanrıları", Erinniler'i yenerler ve sonunda Erinniler yeni düzen
içinde yeni bir görev almanın gerekli olduğu kanısına varırlar.''

Friedrich Engels, 1884 : Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni
06-22-2011 01:22 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
bu şarkı yarınlara Çevrimdışı
VIP Üye
****
VIP Üyeler
lt=
Mesajlar: 633
Üyelik Tarihi: Jul 2010

Rep Puanı: 65

Mesaj: #8
RE: Yunan Mitolojisi
eski yunan döneminde dionysos, bağ bozumu tanrısıydı. insanlar, bu tanrısı için ayinler düzenlerdi. bu törenlerde koro, başroldeydi. şarkılar söylerdi. insanlar da açık alanda onları izlerdi. işte tiyatro böyle başladı.

thespis adlı bir tragedya temsilcisi, korodan birini alıp oyuncu yaptı.
aiskhylos, korodon birini daha alıp ikinci oyuncu yaptu
sophokles birini daha çıkarıp tiyatroya üçüncü oyuncuyu kattı.

zamanla sadece korodan oluşan tiyatro, üçüncü oyuncusunu da kazandı ve günümüze kadar gelişerek devam etti.

bu tanrılar, tanrıçalar; astroloji dışında da bir hizmet sundular :D

t'as l'air d'une chanson...

kafka'nın takıntısı yalnızlığın laneti değil, tecavüze uğrayan yalnızlıktır! m. kundera

dance me to the end of love...!
06-22-2011 07:06 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
bu şarkı yarınlara Çevrimdışı
VIP Üye
****
VIP Üyeler
lt=
Mesajlar: 633
Üyelik Tarihi: Jul 2010

Rep Puanı: 65

Mesaj: #9
RE: Yunan Mitolojisi
PROMETHEUS: Titanın oğlu promeheus, beceriksiz kardeşi epimetheus ile beraber hareket eder.prometheus, tanrılara bir öküz kurban eder.bir tarafa hayvanın etini derisinin altına diğer tarafa kemiklerini yağlarının altına koyar.zeusa sunar. zeus, yanılgıya düşerek kemikleri seçer.bunun intikamını da ateşi, insanlardan saklayarak alır.prometheus da güneşten ateşi çalar ve yeryüzüne getirir.zeus, insanlara ceza olsun diye içinde tüm kötülüklerin bulunduğu kutuyu taşıyan pandorayı gönderir ve onu Kafkas dağlarında zincire vurdurur.orada prometheusun sürekli yenilenen karaciğerini yiyen bir kartal vardır.prometheus, fedakarlığı keşfeder, insanla tanrısal olanın ayrımına varır ve ateşi verir.böylelikle insanlıktan vahşeti alır.

t'as l'air d'une chanson...

kafka'nın takıntısı yalnızlığın laneti değil, tecavüze uğrayan yalnızlıktır! m. kundera

dance me to the end of love...!
06-23-2011 12:21 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Roma Mitolojisi aeon 1 4,009 05-15-2011 01:28 PM
Son Mesaj: aeon
  Zeus ( Yunan Mitolojisi ) aeon 0 2,728 05-14-2011 07:44 PM
Son Mesaj: aeon

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir