Değerlendir:
  • 15 Oy - 2.53 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gölge Kavramı ve Astroloji
Yazar Mesaj
Derin
Kayıtsız

 
Mesaj: #1
Gölge Kavramı ve Astroloji
Güdülenmede özellikle önemli olan bir faktör, Carl Jung tarafından adlandırılan “gölge” kavramıdır. Bir kişi, bir durum karşısında yoğun bir şekilde negatif hissettiğinde veya irrite olduğunda, genellikle bu durum kişinin gölgesi ile bağlantılıdır. Gölge; hem kolektif hem de kişisel bir boyuta sahiptir. Kolektif düzeyde; bir toplumun ayıp, ilkel veya ahlakdışı olarak gördüğü, onaylanmayan herhangi bir şeyi içinde barındırabilir. Gölgenin kişisel boyutu ise, kişinin farkında olmadığı veya yok saydığı psişik potansiyelleri ile ilgilidir.



Jung’un “gölge” benzetmesi yerindedir, çünkü doğamızın sadece aydınlık tarafı ile özdeşleştiğimizde (ideal benliğimiz, olumlu özelliklerimiz ve başarılarımız vb.), sadece “ne olmak istediğimiz” ile özdeşleşiriz. Bu durum ister istemez karşı kutupta bir gölgeyi oluşturur: yani “ne olmak istemediğimiz”. Jung, gölgeyi her şeyden önce bir ahlaki problem olarak görmüştür. Çünkü bir kimse gölgesiyle yüzleşme cesaretine sahip olmazsa, gölgesini sürekli olarak dış dünyaya yansıtır. Böyle yaparak, kendisinde yüzleşemediği şeyleri başkalarına yansıtarak, haksız yere onları “şeytanlaştırmış” olur. Jung’un ifade ettiği gibi, “Yansıtmalar dünyayı bir kimsenin bilinmeyen yüzünün kopyasına dönüştürür.” Örneğin; bir vaiz cinsel dürtülerini bastırdığında, şehvetlerini kontrol edemeyen “günahkârları” sövüp durur.



Bir kişi aşırı iyi olmaya çalışarak, kötülüğe karşı ne kadar mücadele verirse, karanlık tarafı tarafından ele geçirilmeye karşı o kadar yatkın olur. Jung’a göre, her şeyin “karşıtına dönme eğilimi” vardır. İnsan kişiliğinde bir boyutun aşırı baskın olması sonucunda, bu boyutun zaman içinde karşıt kutuptaki boyuta dönüşebileceğini öne sürmüştür. Bunun sebebi, psişenin dengeye ve bütünlüğe ulaşmaya yönelik doğal bir eğilime sahip olmasıdır. Karanlık tarafımızla yüzleşmek ve bunu benliğimizle bütünleştirmek, gölgenin yoğunluğunu azaltabilir. Bu sayede sadece kendi gölgemizi ortadan kaldırmayı değil; aynı zamanda önce kendimizi, daha sonra da başkalarını affetme potansiyelimizi arttırmayı başarırız. Karanlık tarafın kabulü, kişiliğin kalitesini arttırır. Kişi daha otantik, çekici, spontane, mizah dolu ve duyarlı bir hale gelir. Bunun yanı sıra, içgörü kapasitesi artar ve kişi gölgesinin dışsal temsillerinden daha az korku duyar.



Astroloji de gölgeyi işaret eden pek çok bir faktör olmakla birlikte, ünlü astro-psikolog Dr. Glenn Perry, gölgeyi tespit etmek için, Plüton’un içinde bulunduğu burcu, evi ve açılarını incelemenin oldukça aydınlatıcı olacağını belirtmiştir. Ölüm ve yeniden doğumu sembolize eden bir gezegen olarak Plüton dönüşüm süreçleriyle ilgilidir. Benliğinin alt-dünyasında kalanları benliğe entegre ederken, kişinin gerçekte değil, ama mecazi anlamda ölmeye istekli olması gerekir. Bu tür süreçler kendini yenileme, iyileşme ve güçlenme ile ilişkilidir. Kısaca, Plüton çoğu kez gölgeyle ilişkilidir. Plüton ile Ay arasında açı olursa, Ay ile ilgili işlevleri alt dünyaya itebilir. Plüton dokunduğu her şeyin üzerine gölge düşürür. İrtibatta olduğu planetle bağlantılı olan bir yaramız vardır, ama aynı zamanda bununla bağlantılı olarak iyileşme ve güçlenme kapasitemiz de vardır.



Gezegensel arketipler psikolojik polariteleri içerir. Normal koşullar altında her iki kutup aynı bireyin içinde mevcuttur. Kişilik dengede ise, birey arketipin her bir yönüyle empati kurabilir. Ancak, Plüton bir gezegenle zorlayıcı bir açı (karşıt, kare veya yüz 150 derecelik açı) yaptığında, bu gezegen acı ve korku ile ilişkili bir hale gelir, öyle ki bu gezegenin fonksiyonlarının ifade edilmesi tehlikeli olarak algılanır. Bu tehlike algısından dolayı, birey çoğu kez gezegenin ifade ettiği psikolojik polaritenin sadece bir ucu ile özdeşim kurar. Bunun sonucunda, kişiliğinde patolojik bir tek boyutluluk ortaya çıkabilir. Kişi, genel olarak arketipin aydınlık tarafıyla özdeşim kurar. Arketipin karanlık tarafı ise, ya bastırılır ya da yansıtılır.



Mesela; gölge Mars ise, savaşçı-düşman arketipinin bölünmesi ortaya çıkabilir. Öyle ki, kişinin rakipleri aşırı güçlü ve manipülatif birer düşman gibi algılanabilir. Buna karşılık, kişinin hayatta kalma, mücadele etme ve savaşma arzusu da uç noktalarda olabilir. Bu mücadele esnasında aşırı vurgulanan Mars etkisi, şiddete dönüşebilir. Neptün gölgesi; şefkatli kurtarıcı ve acı çeken kurban şeklinde zıt kutuplara bölünme şeklinde ortaya çıkabilir. Aşırı derecedeki Neptünyen şefkat, sıklıkla karşılıklı bağımlılığa ve kurbana yardım ederken kurban rolüne düşmeye sebep olur. Jüpiter gölgesi; inanç ile şüpheyi veya ahlaklı olan ile ahlak dışı olanı ayırmayı içerebilir. Ancak, çok fazla inanç bazen dogmatizme veya aşırı şüpheye dönüşür. Adaleti ararken, süper ahlaklı olduğuna inanan kişi, kendi doğrularının herkes için doğru olduğunu zannederek, ahlakdışı tedbirlere başvurabilir.



Özetleyecek olursak, Plüton bir gezegene zorlayıcı açı yaparsa, bu gezegen kişinin muhtemel gölgesi ile ilintili bilgi verici olacaktır. Ama unutulmaması gereken, bu gezegenin aynı zaman dönüşüm ile ilintili bir anahtar olduğudur. Plüton bizi korkutan şeyleri sembolize eder. Bizi korkutan şey güce sahiptir; tuhaf ve gizemli olduğundan bizi korkutur ve kontrol edemediğimiz için, önemli bir güce sahiptir. Bundan dolayı sınırlarımızı çiğneyebileceğinden ve bizi yok edebileceğinden korkarız. Ancak, eğer korkumuzla yüzleşmeyi cesaretini gösterirsek ve gölge özelliklerimizi kişiliğimiz ile bütünleştirmeyi başarırsak, Plüton’un açı yaptığı gezegenin fonksiyonlarıyla bağlantılı olarak dönüşme, yenilenme, iyileşme ve güçlenme fırsatını elde edebiliriz. Sevgiyle kalın ve kendinize iyi davranın.



YAZAN: Barış ÖZKIRIŞ
03-07-2011 11:20 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
ayşe kara Çevrimdışı
VIP Üye
****
VIP Üyeler
lt=
Mesajlar: 427
Üyelik Tarihi: Nov 2010

Rep Puanı: 3

Mesaj: #2
RE: Gölge Kavramı ve Astroloji
son zamanlarda bunu çok düşündüm affetme derken kafaya takmama sürüncemede bırakmama olayıdır yoksa seni gereksiz yere zorlayan birine bi bedel ödetmeden onu affettiğini sanmak bilinçaltına itmekten başka bişey değildir.çok etik olmicak ama size biri haksızlık yaptığında geri çekilmek bu enerjinin sizin üstünüze üstünüze gelmesine neden oluyosa durup düşünmek gerek.nezaman merhamet ettim abartısız (bitanemi istisna olmaz) hep ters teper.geçmişe baktığımda affettiklerim içime attıklarım bi şekilde hortlayıp tekrar rahatsızlık verebiliyolar, ama nezaman içimden geldiği gibi hakettiği gibi davrandım :D yada hakkını verdim :Dbugün melek gibi beni rahatsız eden bi enerji taşınmamış bugüne.
bu deneyim ve şahsi fikrim iyiniyet,aşırı bağışlayıcı olan ben progres güneş akrebe geçtiğinden beri böyleyim.yok seviyordum değer veriyordum kavramları yok artık beni üzen herkesi üzerim çünkü deneyimim bunu öğretti bana.en güzel savunma saldırıdırgülücük günlük olaylarda entrikacı tiplere dikkat edin affedin bakalım sonuç olumlumu oluyogülücük yada saldırın sonuç beni haklı çıkartacaktır.allaha inancım sonsuz ama binbir tuhaf kişilikle tuhaf bi dünyada yaşıyorsam kendimi savunma hakkımı kullanırımgülücük buda aslında konuyu çok iyi özetliyo ne çok iyi ol ne çok kötü.dengegülücük

http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?cid=6...=&rs=0&ast=
03-07-2011 11:52 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
astrosohbet Çevrimdışı
Kızıl & Mavi
********
Neptunia Admin
lt=
Mesajlar: 7,901
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 172

Mesaj: #3
RE: Gölge Kavramı ve Astroloji
Koç burcu = Sabırsızlık , bencillik , öfke

Boğa burcu = Tembellik , inatçılık

İkizler burcu = Maymun iştahlılık , kurnazlık

Yengeç burcu = Alınganlık , melankoli

Aslan burcu = Kibir , egoizm , emrivâki yapmak.

Başak burcu = İğneleyici , ufak ve önemsiz şeylere takılıp kalmak

Terazi burcu = Kararsızlık , uyum bozulmaması için kendinden taviz vermek

Akrep burcu = Nefret , şüphecilik , sahiplenme dürtüsü.

Yay burcu = Dikkatsizlik , aynı anda bir kaç hedef kovalarken bir konuda uzmanlaşmamak

Oğlak burcu = Kuralcı , materyalist , karamsar

Kova burcu = Ukala , aykırılık adına yapılan tuhaflıklar

Balık burcu = Dağınık , çabuk etkilenen

03-08-2011 02:01 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Messa Çevrimdışı
Mars Vip
*****
Mars Vip
lt=
Mesajlar: 780
Üyelik Tarihi: Jun 2010

Rep Puanı: 25

Mesaj: #4
RE: Gölge Kavramı ve Astroloji
(03-08-2011 02:01 AM)Yıldırım Yazılan:  Koç burcu = Sabırsızlık , bencillik , öfke

Boğa burcu = Tembellik , inatçılık

İkizler burcu = Maymun iştahlılık , kurnazlık

Yengeç burcu = Alınganlık , melankoli

Aslan burcu = Kibir , egoizm , emrivâki yapmak.

Başak burcu = İğneleyici , ufak ve önemsiz şeylere takılıp kalmak

Terazi burcu = Kararsızlık , uyum bozulmaması için kendinden taviz vermek

Akrep burcu = Nefret , şüphecilik , sahiplenme dürtüsü.

Yay burcu = Dikkatsizlik , aynı anda bir kaç hedef kovalarken bir konuda uzmanlaşmamak

Oğlak burcu = Kuralcı , materyalist , karamsar

Kova burcu = Ukala , aykırılık adına yapılan tuhaflıklar

Balık burcu = Dağınık , çabuk etkilenen

Burcum başağın ufak önemsiz şeylere kafaya takmasını, yükselenim yengecin alınganlığını, ay burcum oğlağın karamsarlığını almışım. Ve de genel olarak her üç burcun kendini yetersiz hissetme çekingenlik ve de kendini geri plana alma özelliklerini de bilhare almışım..
03-08-2011 02:09 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
ayşe kara Çevrimdışı
VIP Üye
****
VIP Üyeler
lt=
Mesajlar: 427
Üyelik Tarihi: Nov 2010

Rep Puanı: 3

Mesaj: #5
RE: Gölge Kavramı ve Astroloji
(03-08-2011 02:37 AM)gezegenjupiter Yazılan:  psikoloğum bir çalışmamızda sık sık karşılaştığım ve sorun yaşadığım insan tiplerini söylememi istedi. ben de kıskanç veya baskıcı, beni kendi istediği gibi yönlendirmeye çalışan kişiliklerle çok karşılaşıyorum dedim. önce kıskaç kişiler hakkında ne düşünüdüğümü sordu, sonra da baskıcı kişilerle ilgili..maddeler halinde yazdım.
'bunların hepsi senin gölge yanların, içinde var ama bunu kabul etmiyorsun, o yüzden hayatında bu karakterde kişiler seni çok sinirlendiriyor ve tekrar tekrar karşına çıkıyorlar' dedi.
neptün ve pluto etkimin buna yol açabileceğini düşünmeye başladım astrolojiyi öğrenince. ama ben kesinlikle kıskanç değilim. baskıcı hiç değilim. gidip çevremdekileri de sordum daha objektif yorum almak için. onlar da benim herhangi bir kıskançlığımı ya da otoriter, baskın tavırlarımı görmediklerini söylediler.
hiç anlayamıyorum. nasıl çözeceğimi de bilemiyorum. ve gidip sürekli baskın koç erkeklerine tutuluyorum, ömrüm benim bir düşüncemin ve kişiliğimin olduğunu ispatlamakla geçiyor acaba

bu nataldeki pluto yada tr plutoyla alaklı bi durum sanırım .bi tr. yorumunda ya tepkini dürüstçe ortaya koy geri çekilirsen bu tipleri hayatına çekersin diye bi yorum hatırlıyorum ve çok zor bi durum.biri başka bi çıkış yolu söylese keşke.

http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?cid=6...=&rs=0&ast=
03-08-2011 03:07 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
astrosohbet Çevrimdışı
Kızıl & Mavi
********
Neptunia Admin
lt=
Mesajlar: 7,901
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 172

Mesaj: #6
RE: Gölge Kavramı ve Astroloji
(03-08-2011 02:37 AM)gezegenjupiter Yazılan:  psikoloğum bir çalışmamızda sık sık karşılaştığım ve sorun yaşadığım insan tiplerini söylememi istedi. ben de kıskanç veya baskıcı, beni kendi istediği gibi yönlendirmeye çalışan kişiliklerle çok karşılaşıyorum dedim. önce kıskaç kişiler hakkında ne düşünüdüğümü sordu, sonra da baskıcı kişilerle ilgili..maddeler halinde yazdım.
'bunların hepsi senin gölge yanların, içinde var ama bunu kabul etmiyorsun, o yüzden hayatında bu karakterde kişiler seni çok sinirlendiriyor ve tekrar tekrar karşına çıkıyorlar' dedi.
neptün ve pluto etkimin buna yol açabileceğini düşünmeye başladım astrolojiyi öğrenince. ama ben kesinlikle kıskanç değilim. baskıcı hiç değilim. gidip çevremdekileri de sordum daha objektif yorum almak için. onlar da benim herhangi bir kıskançlığımı ya da otoriter, baskın tavırlarımı görmediklerini söylediler.
hiç anlayamıyorum. nasıl çözeceğimi de bilemiyorum. ve gidip sürekli baskın koç erkeklerine tutuluyorum, ömrüm benim bir düşüncemin ve kişiliğimin olduğunu ispatlamakla geçiyor acaba

Doğum haritasında güneş-mars bağlantısı olan bayanlarda sık görülen bir durumdur , Mars karakterinde erkekleri hayatına çekerler.

Senin Akrep burcunda Venüs-Plüto kavuşumun var.
Plüto doğum haritasında gizli çalışan bir ajan gibidir. (plüto ve ayıklama isimli yazımı okumanı önerebilirim)

Sen Venüse özgü konularda ( ilişkiler ) Plütonik enerjiyle bir şekilde temas etmek YAZGISIYLA dünyaya gelmişsin.

Buradaki anahtar ifade = BİR ŞEKİLDE

Yani kendinde olmadığını söylediğin Plütonik ve Mars özelliklerini , ilişkilerin vasıtasıyla ( yada benzer bir şekilde ) deneyimleyeceksin.

Şöyle bir teorim var ;

Sen bu yazgı üzerinde biraz oynama yapmak istersen ve ilişkilerinde mars-plüto kişiliklerinin seni rahat bırakmasını istersen ,

Marsa özgü en az 1 adet alana + Plütoya özgü en az 1 adet alana kanalize olabilirsin.
Örneğin savunma sporlarından birine başladığını (mars) ve de politikayla aktif olarak ilgilendiğini (plüto) varsayalım.

bunları aktif olarak yaptığında , doğum haritanı gerçekleştirmenin alternatif yollarını bulmuş olacaksın yani mars ve plüto senin insiyatifinde çalışmaya başlayacak ve ilişkiler alanını rahat bırakacaklar ( sadece teori )

03-08-2011 03:08 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
eylülmavi Çevrimdışı
Neptunyen Vip
*****
Neptunyen Vip

Mesajlar: 1,245
Üyelik Tarihi: Aug 2010

Rep Puanı: 35

Mesaj: #7
RE: Gölge Kavramı ve Astroloji
feliceeee, duy sesimi gülücük

gölge burcum aslan, nasıl etkiler beni?

sahnede olmayı hiç sevmem, böylemi yani?

http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?cid=b...spc=1&ast=
03-08-2011 11:22 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Félicé
Kayıtsız

 
Mesaj: #8
RE: Gölge Kavramı ve Astroloji
Gölge burç özelliklerinden hoşlanmayız.. Aslanın kendini sergileme, sahnede ki yetenekleri, yüksek egosu, krallığı, coşkusu bi başağı bozar:D İçten içe gölge burç özelliklerini itici buluruz ya da anlamakta zorlanırız.. Ama bu sevmediğimiz şey aslında ihtiyacımızdır. Bu ihtiyacı anlamamakta niye bu kadar direniyoruz anlamıyorum:D Benimki de balık.. Tepkisiz, aşırı fedakar, alıngan, çok duygusal tipleri hiç çekemem.. Anlayamam.. Buyurun Sevgili Eylül sizi sahneye alalımhehee
03-08-2011 11:30 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
ayşe kara Çevrimdışı
VIP Üye
****
VIP Üyeler
lt=
Mesajlar: 427
Üyelik Tarihi: Nov 2010

Rep Puanı: 3

Mesaj: #9
RE: Gölge Kavramı ve Astroloji
(03-08-2011 03:08 AM)Yıldırım Yazılan:  
(03-08-2011 02:37 AM)gezegenjupiter Yazılan:  psikoloğum bir çalışmamızda sık sık karşılaştığım ve sorun yaşadığım insan tiplerini söylememi istedi. ben de kıskanç veya baskıcı, beni kendi istediği gibi yönlendirmeye çalışan kişiliklerle çok karşılaşıyorum dedim. önce kıskaç kişiler hakkında ne düşünüdüğümü sordu, sonra da baskıcı kişilerle ilgili..maddeler halinde yazdım.
'bunların hepsi senin gölge yanların, içinde var ama bunu kabul etmiyorsun, o yüzden hayatında bu karakterde kişiler seni çok sinirlendiriyor ve tekrar tekrar karşına çıkıyorlar' dedi.
neptün ve pluto etkimin buna yol açabileceğini düşünmeye başladım astrolojiyi öğrenince. ama ben kesinlikle kıskanç değilim. baskıcı hiç değilim. gidip çevremdekileri de sordum daha objektif yorum almak için. onlar da benim herhangi bir kıskançlığımı ya da otoriter, baskın tavırlarımı görmediklerini söylediler.
hiç anlayamıyorum. nasıl çözeceğimi de bilemiyorum. ve gidip sürekli baskın koç erkeklerine tutuluyorum, ömrüm benim bir düşüncemin ve kişiliğimin olduğunu ispatlamakla geçiyor acaba

Doğum haritasında güneş-mars bağlantısı olan bayanlarda sık görülen bir durumdur , Mars karakterinde erkekleri hayatına çekerler.

Senin Akrep burcunda Venüs-Plüto kavuşumun var.
Plüto doğum haritasında gizli çalışan bir ajan gibidir. (plüto ve ayıklama isimli yazımı okumanı önerebilirim)

Sen Venüse özgü konularda ( ilişkiler ) Plütonik enerjiyle bir şekilde temas etmek YAZGISIYLA dünyaya gelmişsin.

Buradaki anahtar ifade = BİR ŞEKİLDE

Yani kendinde olmadığını söylediğin Plütonik ve Mars özelliklerini , ilişkilerin vasıtasıyla ( yada benzer bir şekilde ) deneyimleyeceksin.

Şöyle bir teorim var ;

Sen bu yazgı üzerinde biraz oynama yapmak istersen ve ilişkilerinde mars-plüto kişiliklerinin seni rahat bırakmasını istersen ,

Marsa özgü en az 1 adet alana + Plütoya özgü en az 1 adet alana kanalize olabilirsin.
Örneğin savunma sporlarından birine başladığını (mars) ve de politikayla aktif olarak ilgilendiğini (plüto) varsayalım.

bunları aktif olarak yaptığında , doğum haritanı gerçekleştirmenin alternatif yollarını bulmuş olacaksın yani mars ve plüto senin insiyatifinde çalışmaya başlayacak ve ilişkiler alanını rahat bırakacaklar ( sadece teori )

marsinyen ve plutonik tipleri çekerim hayatıma venüs akrep pluto terazi mars boğa işte birbirlerinin evlerinde.evlenmeden önce karşı cins tarafından aşırı baskı ama çıktığım kişiler vs. değil hiç tipim olmayan asla kabul etmicem kişilerin hani ısrarcı tavırları,sürekli kontrol ederler napıyorum nerdeyim sanki bişeyim oluyolarmış gibi.illa evlenelim teklifimi kabul etsin vs. kabus gibi geçti yıllarım.evlendim hala biri bana kafayı taksın psikolojik baskıyı hissederim ,eşimle aram nasıl nezaman bitiririm vs. hadleri olmayan hesap sorma davranışları ve ben bu tipler yüzünden dünyayı çekilmez bi cehennemgibi görüyorum.oysa her hareketime dikkat ederim acaba bazıları gibi daha katı olmasam bu embesiller benim peşimi bırakırmı.

http://www.astro.com/cgi/chart.cgi?cid=6...=&rs=0&ast=
03-09-2011 01:32 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Félicé
Kayıtsız

 
Mesaj: #10
RE: Gölge Kavramı ve Astroloji
Yıldırım'ın ifade ettiği şey teori değil aslında gerçekgülücük Bazen haritamıza baktığımızda belirli bir karakter ifade eden bazı özellikleri kendimizde göremiyoruz.. Oysa çevremize baktığımızda haritamızda gerçekleştiremediğimiz potansiyelleri baskın şekilde yaşayan kişiler vardır.. Mars koçu biri, haritasındaki ay yengeci ve neptünyen temaları daha fazla kullanmayı seçer ve mars koçunu görmezden gelirse nerede kaba saba, agresif, kontrol sorunu olan tipler varsa onları bulur.. Bu artık mars koçunu kullanın fiziksel hatırlatmasıdır..
03-09-2011 03:45 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  TAHMİNSEL ASTROLOJİ YERİNE PSİKOLOJİK ASTROLOJİ Daily 0 2,819 12-11-2010 02:30 AM
Son Mesaj: Daily

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir