Değerlendir:
  • 13 Oy - 3 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Edebiyatta Yay
Yazar Mesaj
Derin
Kayıtsız

 
Mesaj: #1
Edebiyatta Yay
Yarı insan yarı at görnümündeki mitolojik yaratıklar, Kentauruslar bu burcun vahşi yaşamdan insana geçişini çok güzel betimlerler. Kentuarus elinde hemen fırlamak üzere, gergin bir ok tutmaktadır. Yay da gergindir, harekete geçmek, güçlü enerjisini boşaltmak üzeredir. Bu burçta heyecanlı, hevesli ve tutkulu bir yaklaşım görürüz. Onda ideolojik, felsefi ya da en azından daha geniş sınırlar içerisinde düşünmeyi isteyen bir karakter vardır. Ressam, şair ve bir mistik olan William Blake bu burcun ötelere giden ruh halini açık biçimde sergiler. Kendi döneminde fazla tanınmasa bile, romantik çağın önemli figürlerinden birisi olmuştur. Woody Allen da bir Yay burcudur ve burcun hayatı, inançları sorgulayan, zorlayan yönünü gösterir ancak nevrotizmi ve depresifliği Balık burcundaki Satürn’den gelir. 12 Aralık doğumlu olan Gustave Flaubert ise kendini roman sanatına adamışlığı ile bu türünün önde gelen kişileri arasındadır. Netlik arayışı ve asla tatmin olmayışı astrolojik haritasında detaylarla ilgili Başak burcundaki Mars’tan kaynaklanır zira yükselen burcu Akrep’tir.

Yay hareket, seyahat ve bitmek, tükenmek bilmeyen bir arayış, keşif duygusu içerisindedir. Hayatında uzakların, öte diyarların etkisi çok büyüktür. Kimi zamanda düşünceleri, inançları yüzünden aforoz edilip sürüldükleri de olmuştur. Çünkü Yay, hayata bakış açısını ortaya koymak, olabildiğince yaymak üzere buradadır. İşte bu nedenle, bu burçta pek çok filozofa, doğdukları topraklardan sürgün edilmiş yazarlara, düşünürlere de sık sık rastlanır. Yay burcundan olan Friedrich Engels yine bir burçdaşı olan Aydınlanma çağının rasyonalisti Baruch Spinoza için “ya Spinozacısınızdır ya da filozof değilsiniz” der. Spinoza en büyük eseri Etika’da Descartes’ın madde-ruh ikiliğine karşı gelir. Yine bir Yay olan Soljenitsin Stalin döneminin baskı ve acımasızlığını anlatmış, 20 yıl boyunca ülkesinden uzak kalmıştır. Macera ve keşif Yay için çok şey ifade eder. Mark Twain’in Huckleberry Finn’in Maceraları pek çok kez sinemaya uyarlanmıştır.

Bu burçta çoğu zaman sınır tanımayan, enerjik ve içten bir söylem görürüz. Yay hayatı anlamak, anlamlandırmak ve daha geniş bir çerçevede ele almak ister. Jean Genet, Rainer Maria Rilke, Stefan Zweig, Heinrich Boll, Emily Dickinson, Jane Austen, Louisa May Alcott, Alberto Moravia, dilimizde Reşat Nuri Güntekin, Aziz Nesin Yay burcu edebiyatçıları arasındadır.

R.Hakan Kırkoğlu
12-11-2010 03:01 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
aeon
Kayıtsız

 
Mesaj: #2
RE: Edebiyatta Yay
yay ve edebiyatında felsefi öğeler rastlama olasılığı yükselir.

mesela yıldırım , 12 tane karakterle bir edebiyat denemesi yapmıştı.burada burçların özelliklerinden yararlanmıştı.

dostoyevskinin merkürü yaydadır ve edebiyatında varolşuçu felsefenin etkisi var.

bir şekilde yay etkisi varsa, edebiyatının içine 9.ev konularını serpiştirme çabası olabiliyor.yaylar ,uzun zihinsel süreçler ,hayata üstten bir bakış atmak ve genel yargılar elde etmek konusunda diğer burçlara göre bir adım önde olabilirler.

mesela tutunamayanların yazarı oğuz atayın ay burcu yaydır.sosyalist dünya görüşünü eserlerine yansıttığı söylenir.

tabiki bu özellik sadece yaylarda olmasada ; diğer burçlara nazaran bu konulara ulaşmakta daha başarılı olabiliyorlar ve daha az çaba sarf edebiliyorlar.
12-11-2010 06:46 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
astrosohbet Çevrimdışı
Kızıl & Mavi
********
Neptunia Admin
lt=
Mesajlar: 7,901
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 172

Mesaj: #3
RE: Edebiyatta Yay
bu şarkı yarınlara yani ece'nin yazılarından örnek okumuştum ve içeriğinde felsefe vardı verygood

12-11-2010 06:58 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
sevgi_s Çevrimdışı
VIP Üye
****
VIP Üyeler

Mesajlar: 11
Üyelik Tarihi: Jun 2008

Rep Puanı: 0

Mesaj: #4
RE: Edebiyatta Yay
Güzel saptamalar... Güneş, merkür ve mars yay olarak katılıyorum.
12-13-2010 12:51 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir