Değerlendir:
  • 15 Oy - 2.47 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Edebiyatta Aslanlar
Yazar Mesaj
Luli Çevrimdışı
√īoℓэ†
**
Kayıtlı
lt=
Mesajlar: 740
Üyelik Tarihi: Aug 2008

Rep Puanı: 6

Mesaj: #1
Edebiyatta Aslanlar
Dışadönük, kendini merkezde tutmayı seven Aslan’lar edebiyatta da dramatik, yaşamdan da büyük karakterler yaratırlar. Aslan, cömert, sahnesi olan, ara sıra kükreyen, kişisel önemini hissettirmek, dikkat çekmek isteyen bir karakterdir. Üç silahşörler, Monte Kristo Kontu ve Demir Maske romanlarının yazarı Alexandre Dumas eserlerinde tarihsel fon ve kişilikler üzerinden gitmiş, roman kahramanlarının iyi-kötü ayırımını belirgin hale getirmiştir. Romantik akımda yer alan Dumas, renkli, abartılı bir kişiliği ile iyi yaşamayı da seviyordu ve pahalı zevklerini karşılayabilmek için daha fazla yazmak zorunda kalmıştı. 19. Yüzyıl Fransız romancısı ve kısa öykü yazımının öncülerinden Guy de Mauppasant, akıl danışmanı Flaubert’in etkisiyle roman yazmaya ağırlık verir. Verimli bir yazardır ve uzun yolculuklarında pek çok eser tamamlamıştır. Kalabalıktan hoşlanmaması, sessizliğe yönelişi ileri yıllarında ölüm korkusuna dönüşmesi haritasında Yengeç burcundaki Ay’ın bir yansıması olmalı. Yapıtlarında sosyal sorunları ironi ile ele alan, İrlandalı yazar George Bernard Shaw tiyatro oyunları ile de dikkat çekmiştir. Drama yeteneği Aslan’ın doğal bir ifadesidir. Yükselen İkizler, Aslan karakterine eleştirel ve aktivist, çok yönlü bir görünüm eklemiştir.

Her ikisi de teröre kurban giden Abdi İpekçi ve Uğur Mumcu, Aslan burcunda doğmuş, yazar ve gazetecilerdir. Aslan cesareti, yürekliliği ve yaptığı işe gönülden bağlanan, cömert özellikleri ile de dikkat çeker.

Amerikalı şair, romancı Charles Bukowski fakir Amerikalıların günlük yaşamları, alkol ve kadınlarla ilişkiler üzerine yazan verimli bir yazardır. Dili fazlasıyla müstehcen ve cüretkar, tabular üzerinde dolaşan Bukowski’nin hayatı 1987 yılında Barfly filminde Mickey Rourke tarafından oynanmıştı. En çok Moby-Dick romanı ile tanınan Herman Melville romancı, şair ve kısa öykü yazarıdır. Ancak bu romanı kendisi hayattayken ilk baskısı olan 3.000 adetten fazla satmamış, Seyahat yazıları ardından 1850’lerde popülaritesi azalmıştı.

Türk romancı Hüseyin Rahmi Gürpınar İstanbul halkının günlük konuşmalarını başarılı biçimde kullanmış bir yazardır. Bu yönüyle “Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç” en bilinen romanlarından birisidir. Eserlerinde yöresel şivelere yer vermiş, gerçekçi ve yalın bir dil kullanmıştır. İsviçreli psikanalist Carl Gustave Jung, yaklaşımında kişinin bireyselleşme arzusunu öne çıkarırken, kollektif bilinçdışı kavramını da kullanmış bir düşünürdür. Psikolojisinde evrensel arketiplere yer vermiş, Freud’a göre daha geniş bir çerçeve çizerek, ondan ayrılmıştır. Kuşkusuz Aslan baba figürünü yakından anlatan bir arketiptir ve Freud’la ilişkisinin bu yönde ona karşı bir başkaldırı yaparak kendi gerçekleştirme yoluna gittiğini söylemek zor olmaz.

Edebiyatta Aslan burcunda doğan dikkat çeken bazı isimler yine şöyle: Ray Bradbury, Emily Bronte, Rupert Brooke, Paul Claudel, Wesley Craven, Damiano Damiani, Zelda Fitzgerald, Robert Graves, Ted Hughes, Aldous Huxley, Primo Levi, Andre Mauroi, Petrarch, Salvadore Quasimodo, Alain Robbe-Grillet, JK Rowling, Percy Bysshe Shelley, Edip Cansever, Turgut Uyar, Paul Tillich.




R. Hakan Kırkoğlu

08-08-2010 02:36 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
boduc Çevrimdışı
Saturna Vip
*****
Saturna Vip
lt=
Mesajlar: 16
Üyelik Tarihi: Aug 2010

Rep Puanı: 0

Mesaj: #2
RE: Edebiyatta Aslanlar
kumarcı dostoyevski, dindar tolstoy, dolandırıcı balzac, intahar eden hemingway, senelerce hapiste kalan cervantes'in burçları neydi?

[Resim: astro2sa201fatmagandazh.th.gif]
08-09-2010 08:18 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
melis_bk
Kayıtsız

 
Mesaj: #3
RE: Edebiyatta Aslanlar
(08-10-2010 02:31 AM)Sniper Yazılan:  Satürnün fazlası zarar =))
Plutonun hazlası psikopat yapıyor
Uranüsün fazlası köyün delisi yapıyor
Jüpiterin fazlası kilo yapıyor
Neptünün fazlası safte peygamber yapıyor
satürnün fazlası yapsa yapsa asık suratlı ama kariyer sahibi yapıyor yine en iyisi osuna-bak
08-10-2010 02:35 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir