Değerlendir:
  • 17 Oy - 2.59 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Astrolojik İstanbul
Yazar Mesaj
Luli Çevrimdışı
√īoℓэ†
**
Kayıtlı
lt=
Mesajlar: 740
Üyelik Tarihi: Aug 2008

Rep Puanı: 6

Mesaj: #1
Astrolojik İstanbul
Bu yıl Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul’u astrolojik portresi ile incelemek istedim. Şehirlerin de bir kuruluş anı ve dolayısıyla astrolojik haritaları vardır. Nitekim böylesi önemli anlar için imparatorlar astrologlara başvurur, onların önerilerine kulak verirlermiş. Bir yerleşim alanı olarak bu şehrin, tarihi MÖ 6500’lü yıllara, Cilalı Taş Devrine kadar uzanıyorsa da, MÖ 685’de Megara’dan gelen Yunanlılar burada bir koloni kurmuşlar, MÖ 667 yılında ise Kral Byzas Byzantion şehrini kurmuştur. Roma İmparatorluğunun kente hakim olması ile birlikte, imparator I. Konstantin kenti başkent ilan etmiş, adını Nova Roma (Yeni Roma) olarak değiştirmiştir. Şehrin ilanı tarihi kayıtlara 1 Mayıs 330 0larak geçmiş olsa da, J. Burkhardt, The Age of Constantine the Great kitabının 473. Sayfasında şöyle der: Konstantinopolis’in Batı duvarının bir rituel ile kuruluşu, “eski takvime” göre 4 Kasım 326’da, Güneş Yay burcunda iken, Ay’ın yönetici olduğu saatte yapılmıştır. Bu bize çok önemli ipuçları veriyor, bu tarih günümüz takviminde 26 Kasım 326 tarihine denk düşmekte.

Kuşkusuz söz konusu tarihin belirlenmesinde Astroloji’nin kullanıldığı gayet açık. Ay’ın yönetici olduğu saate işaret edilmesi bu tören, ritüel yapılırken ,doğu ufkunda Yengeç burcunun yükseldiğine anlatıyor. Ptoleme’nin Tetrabiblos’u da İstanbul’u bir Yengeç şehri olarak tanımlar. Nitekim Yengeç, astrolojide yerleşim ve sıvılarla dikkat çeken bir burçtur. Ben de kendi izlenimlerimde İstanbul’un güçlü Balık özellikleri yansıttığını düşünüyordum ki, kuruluş anı haritasına bakınca, haritanın tepe noktasında Balık ve bu burçta yönetici olan Jüpiter dikkat çekiyor. Zira Balık bir köprü görevi gören, sembolünde birbirine bağlı zıt yönlere giden iki balık figürü barındırır. Boğazlar İstanbul’u ikiye ayırırken, bu burcun gizemli çekiciliğe sahip olduğunu biliyoruz.

Bu yönleriyle harita, tıpkı ülkemizin haritasında olduğu gibi, yükselen Yengeç burcu yanında İkizler burcunda bir Ay’a işaret ediyor. Belki de İkizler burcundaki Ay, şehrin o zamanlar Roma’nın bir ikizi olarak görüldüğünün de işareti olabilir. 29 Mayıs 1453’te şehrin fethi sırasında İkizler burcundaki Güneş’in haritadaki Ay’ın üzerinden geçtiği görülmekte. Tarihi kayıtlara da geçen bir anlatıya göre, şehrin düşmesinden bir hafta önce gerçekleşen Ay tutulması, Bizanslılarca olumsuzluklara yorulmuştur. 22 Mayıs’ta gerçekleşen tutulmanın yine şehrin haritasında Güneş’e yakın gerçekleştiği farkediliyor. Tarih bir yana, Istanbul’un kuruluş haritasına baktığımızda Jüpiter-Satürn ve Neptün arasındaki büyük üçgen, şehrin dokusunda güçlü dini ve kültürel ögelerin varlığına işaret ediyor. Haritanın eksenlerinde yer alan su elementi şehrin hem denizlerle yakın ilgisini hem de sahip olduğu buğulu atmosferini, ruhsal derinliğini ortaya koymakta. Ne tesadüf ki, yarın Balık burcuna ilerleyecek olan Jüpiter, İstanbul’umuzun kültürel zenginliğini kutlamak üzere binyıllar önce bulunduğu yere geri dönmekte!!




Hakan Kırkoğlu

01-17-2010 05:25 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
NinMeSarRa_ Çevrimdışı
Kıdemli Üye
**
Kayıtlı
lt=
Mesajlar: 664
Üyelik Tarihi: May 2008

Rep Puanı: 1

Mesaj: #2
RE: Astrolojik İstanbul
Ben de İstanbul'un Venüsü güçlü bir şehir olduğunu düşünürdüm.Venüs Oğlakta ve zayıf görünüyor

Hakan Kırkoğlunun verdiği tarihe göre harita çizmeye çalıştım.Yükselen Yengeç olunca Ay 28 derece Boğada çıktı 26 Kasım 326 tarihli haritada.Ben bi yerde hata mı yaptım acaba ?

Nin.Me.Sar.Ra
05-28-2010 04:37 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
ibd18 Çevrimdışı
Kıdemli Üye
**
Kayıtlı
lt=
Mesajlar: 189
Üyelik Tarihi: Sep 2009

Rep Puanı: 1

Mesaj: #3
RE: Astrolojik İstanbul
ama 1453 ???

I Always Ready For Battle!!!

http://img266.imageshack.us/i/astrow2gw0...97305.gif/
05-28-2010 04:59 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
ibd18 Çevrimdışı
Kıdemli Üye
**
Kayıtlı
lt=
Mesajlar: 189
Üyelik Tarihi: Sep 2009

Rep Puanı: 1

Mesaj: #4
RE: Astrolojik İstanbul
vardı ama constantinople idi... sonra istanbul oldu tarihi değişti... ismi cismi herşeyi değişti... o anlamda demiştim... üsküdar kuruldu... semtleri kuruldu... ne bileyim yani yeniden yazıldı tarihi... bu dediğimiz sadece tarihi yarım ada içinse sorun yok

I Always Ready For Battle!!!

http://img266.imageshack.us/i/astrow2gw0...97305.gif/
05-28-2010 05:17 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
ibd18 Çevrimdışı
Kıdemli Üye
**
Kayıtlı
lt=
Mesajlar: 189
Üyelik Tarihi: Sep 2009

Rep Puanı: 1

Mesaj: #5
RE: Astrolojik İstanbul
her ne kadar arkadaşlarımızın dediği gibi daha önceden temelleri atılmış bile olsada resmi olarak konstantinople nin kuruluşu bu tarihmiş... byzas tan sonra hali olarak yani..

Constantinopolis 11 Mayıs 330'da resmi törenlerle kurulmuş ve bu olay her yıl aynı tarihte Encainia şenlikleriyle kutlanmıştır. İmparatorluğun bütün ileri gelenleri kenti donatmaya çağırmıştı. İmparatorluğun her köşesinden kente heykeller ve başka sanat yapıtları getirilmişti.

I Always Ready For Battle!!!

http://img266.imageshack.us/i/astrow2gw0...97305.gif/
05-28-2010 05:24 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
NinMeSarRa_ Çevrimdışı
Kıdemli Üye
**
Kayıtlı
lt=
Mesajlar: 664
Üyelik Tarihi: May 2008

Rep Puanı: 1

Mesaj: #6
RE: Astrolojik İstanbul
(05-28-2010 05:17 PM)ibd18 Yazılan:  vardı ama constantinople idi... sonra istanbul oldu tarihi değişti... ismi cismi herşeyi değişti... o anlamda demiştim... üsküdar kuruldu... semtleri kuruldu... ne bileyim yani yeniden yazıldı tarihi... bu dediğimiz sadece tarihi yarım ada içinse sorun yok

Osmanlılar kenti fethettiklerinde Konstantiniyye olarak adlandırmışlardı.Şimdi kullandığımız İstanbul adı ne zmandır resmi olarak kullanılıyor ?Ona göre bir harita çizsek daha doğru olur belki de.

Nin.Me.Sar.Ra
05-28-2010 08:32 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Derin
Kayıtsız

 
Mesaj: #7
Osmanlı Devleti'nin yıldızları
Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ile ilgili kaynaklarda daha önce 1299 yılının işaret edilmesine karşın, Prof.Dr. Halil İnalcık Osmanlı’nın devlet statüsü kazanmasını 27 Temmuz 1302’de, Yalova yakınlarında Bizans’a karşı yapılan Koyunhisar (Bafeus) muharebesine bağlar. Dünya (Politik) Astrolojisinde incelenen siyasi olaylar tarihlere dayalıdır. Kimi zaman bir devletin kuruluşu siyasi bir erkin ilanı ya da sembolik anlamda bayrağın göndere çekilmesi hatta bir tören şeklinde de olabilir. İnalcık 1299 yılında, bir devlet sembolü olan sikke basımının söz konusu olmadığını, aynı zamanda bu savaşla birlikte Osmanoğullarının diğer boylar üzerindeki etkisi güçlendiğini vurgulamakta. Söz konusu savaş Bizans tarihçisi Pachimeres tarafından da yazılmıştı. Bu bakımdan, 27 Temmuz 1302 tarihli muharebenin sembolik açıdan, astrolojik bakımdan dikkat çekici bir tarih olduğunu söyleyebiliriz. Peki, bu tarih ne tür astrolojik göstergelere işaret ediyor ?

Elimizde bir saat bilgisi yok ancak son derece ilginç başka bir gösterge bulunuyor. Savaş’ın 18 Temmuz’dan bu yan sürdüğü sırada, 25 Temmuz 1302 tarihinde Aslan burcunda kısmi bir Güneş tutulmasının gerçekleştiğini görüyoruz. Tutulmalar, astrolojik açıdan dikkat çekici bitiş ve başlangıçlara işaret eder. Tutulmanın Aslan burcunda olması (Aslan: güç, iktidar sembolü olarak) bir liderin, gücün ortaya çıktığını sembolize ediyor. Bu tutulmanın kategorisi olan 7 Güney tutulması astrolog Bernadette Brady tarafından büyük güçlerin ortaya çıkması ve engellerin ortadan kaldırılması olarak nitelenmekte. Başka bir deyişle, Bafeus savaşına denk gelen güneş tutulması aynı zamanda siyasi açıdan kritik bir olaya, yepyeni bir gelişmeye de işaret etmekte.
Istanbul’un alınışı ile olan dikkat çekici bağ

Bu tarihte gündemde olan transitlere baktığımızda savaş gezegeni Mars’ın Yengeç burcunda olduğunu görmekteyiz. Yengeç burcundaki Mars vatan ve milletle ilgili konulara vurgu getirir. Genişlemeyi temsil eden Jüpiter’in de yine Yengeç burcunda olması benzer şekilde, bu yöndeki arzulara ve özellikle Osmanlı’nın kuruluşu sürecinde dikkat çeken Gaza (kutsal savaş) ideolojisine ışık tutmakta. Gaza ve cihad ruhu Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda temel motivasyonlardan birisi olmuş, Osmanlıların “darü’l harb” olarak tanımladıkları Bizans’a karşı bir meşruiyet olarak görülmüştür. Söz konusu tarihte, aktif olan yıldızların temalarına baktığımızda Güneş’ten önce yükselen yıldızın Phact olduğunu görüyoruz. Bu yıldız erişilmesi mümkün olmayını arama, bilinmeye yönelme ile ilişkilidir. Güneş doğarken batan yıldız ise cesareti hayat rehberi olan kullanmaya işaret eden Altair’dir.

27 Temmuz 1302 tarihinde dikkat çeken bir diğer gösterge ise dönüşümü ve güç savaşlarını açıklayan Pluton’un Kova burcunda, diğer gezegenlerden çok ayrı bir noktada duruyor olmasıdır. Astrolojik göstergeler içerisinde, bir gücün tek başına ayrı bir yerde olması, o gezegenle ilgili vurguyu arttırır ve dikkat çekici hale geldiğini gösterir. Yine çok ilginç ki, Istanbul’un alınışı sırasında Pluton Aslan burcunda, sözünü ettiğimiz Bafeus muharebesindeki Güneş’in üzerinden geçmekteydi. Bunun gelişigüzel bir rastlantı olmadığı son derece açık. Tüm bu göstergeler Bafeus muharebesinin Osmanlı Devleti’nin kuruluşundaki önemli yerini bir başka açıdan güçlendirmekte.
R.Hakan Kırkoğlu
09-05-2011 09:14 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Türkiye Astrolojik Yorumu Angel 22 27,497 04-01-2017 03:18 AM
Son Mesaj: Alejandro
  12 Haziran Seçimlerine Astrolojik Yaklaşım Dinoo 7 8,637 05-19-2011 12:33 AM
Son Mesaj: nisan15

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir