Değerlendir:
  • 16 Oy - 3.63 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Hayat denizinde yüzen duygusal balıklar
Yazar Mesaj
SoL@RÎ$ Çevrimdışı
Jupiter Vip
*****
Jupiter Vip
lt=
Mesajlar: 197
Üyelik Tarihi: Oct 2008

Rep Puanı: 2

Mesaj: #1
Hayat denizinde yüzen duygusal balıklar
Balık burcuyla ilgili düşüncelerimi ve naçizane bilgilerimi sizlerle paylaşmak üzereyken aklıma, en sevdiğim şairlerimizden Orhan Veli Kanık'ın aşağıdaki şiiri geldi:

Eskiler Alıyorum
Eskiler alıyorum
Alıp yıldız yapıyorum
Musiki ruhun gıdasıdır
Musikiye bayılıyorum
Şiir yazıyorum
Şiir yazıp eskiler alıyorum
Eskiler verip musikiler alıyorum.
Bir de rakı şişesinde balık olsam.

Şiirin son dizesi, yani " Bir de rakı şişesinde balık olsam" dizesi çoğumuzun hatırındadır, değil mi? Şair bu dizeyle aslında çok şey anlatıyor.Neyse, bu güzel şiirin edebi yönden çözümlemesini bir tarafa bırakalım da balık burcuna devam edelim.Bu şiiri balık burcuyla çok bağdaştırıyorum.

Zira duygusal ve hayal gücü geniş balıkların, işleri yolunda gitmediğinde veya tam aksine çok mutlu oldukları anlarda " rakı şişesinde balık olsam" diye akıllarından geçirmelerinin, olası olduğunu düşünüyorum.

Balık burcunu anlatan tüm kaynaklarda balıkların, duygusal, hayalci, uyumlu, merhametli olduğundan bahsedilir.19 Şubat ile 20 Mart tarihleri arasında doğan balıkların yönetici gezegeni Neptün 'dür.Astrolojide Neptün, derin duyguları, hayalleri ve uyumu temsil eder.Balıklar da Neptün gezegeninin etkisinde oldukları için, hayalcidirler.

Balıkların iç dünyası çok zengindir. Çok güzel düşler kurarlar ve bu düş dünyası onları, hayatın gerçeklerinden uzaklaştırır.Özdemir Erdoğan'ın şarkısındaki gibi; " ağlarda çırpınan balık, ****ste talih kuşu, giderek dikleşiyor, hayat yokuşu." Ancak ne yazık ki hayat zordur. Herkesi türlü sıkıntılar ve üzüntüler beklemektedir. İşte balıklar, hayatın bu zorluklarından uzaklaşmak, bu zorlukları hiç görmemek isterler.

Bunu da kendi kurdukları hayal dünyasıyla başarabilirler. Balık burcu insanı, kendisinin ya da sevdiklerinin büyük bir problemle karşı karşıya kalması halinde, sanki bunlar başkalarının başına gelmiş gibi davranır, problemleri görmezden gelir, olayların kendisiyle hiç ilgisi yokmuş gibi her şeyin dışında kalma çabası içine girer.

Böyle bir davranış sergileyen balık insanını, son derece soğuk, duyarsız hatta sadece kendisini düşünen bencil biri olarak nitelendirebilirsiniz. Ama gerçek bu değildir. Çünkü balık o anda, kendisini korumaya çalışmaktadır. Aslında tüm bu yaşadıkları onu derinden sarsmıştır ve bir çıkar yol bulamadığından, duygularını gizlemeyi tercih eder. Son derece hassas, duygulu balık insanı, bu duygularını belli etmemek için olaylardan , insanlardan, daha doğrusu gerçeklerden kaçar.Kısacası,ağlarda çırpınan balık olmamak için...

Balıkların hayatta başarılı olabilmeleri, duygularından çok, akıl ve mantıkla hareket edebilmelerine bağlıdır. Bunu sağlayamazlarsa başladıkları işi yarım bırakıp, başarısız olabilirler. Bu nedenle balıkların yanında, akıl ve mantığa dayalı kararlar vermelerini sağlayacak dostlarının olması gereklidir. Aslında balıklar sevdikleri işi yaptıkları taktirde son derece başarılı olurlar, hiçbir şekilde başarısız, aciz, güçsüz sayılmazlar.

Fakat çoğu zaman kendilerine olan güvenleri yetersizdir. Kendilerinin değerini bilemez, içten içe küçümserler.Bu yüzden balıkların yanında, Onlara üstün özelliklerini hatırlatan bir dost, ya da arkadaşlarının olması son derece iyidir.Böylece balıklar hayata dört elle sarılır ve istedikleri her şeyi başarabilirler.

Hayal gücü zengin ve duygusal olan balıkların, diğer su grubu burçlarında olduğu gibi sezgileri de güçlüdür. Bu da balıklar için bir avantajdır. İçlerinden gelen sesi dinlediklerinde, kendileri için neyin hayırlı olacağına karar vermeleri kolaylaşır. Önsezileri güçlü olduğundan, metafizik, ruh bilimi, dinsel konularda çabuk ilerleme kaydederler.

Herkes balık burcundakilerin "en sulu gözlü" insanlar olduğunu bilir.Gerçekten de hassas, yumuşak ve narin balıklar, çok kolay ağlarlar. Balık burcundan bir çocuğunuz varsa işiniz zordur. Çünkü çocuğunuzun gözyaşları hiç dinmeyecek ve bu durum sizi de üzecektir.Balık burcu çocuğu bir kusur işlemişse dahi ona kızamaz,yüksek sesle konuşamaz, bağıramazsınız.

Zira böyle davranmanıza hem gerek yoktur hem de davrandığınız taktirde sonuçları çok ağır olur. Balık çocuğuna gözünüzle bakmanız yeterlidir. Eğer hatasını biliyorsa zaten kendisini cezalandırmaya başlamıştır bile. Yani Sizin, Ona hatasını söylemenize gerek yoktur. Bir bakışınızla yanaklarından gözyaşları süzülmeye başlar, kıyamazsınız.

Balık çocuğu son derece hassas olduğu , daha küçücükten ince düşünmeyi başardığı için fazla haşarı değildir.Dolayısıyla ufak tefek hatalarında fazla kırıcı davranmadığınız taktirde, balık çocuğuyla kolay anlaşır ve otoritenizi kabul ettirebilirsiniz. Balık çocuğuna sevgi ve şefkatle yaklaştığınız, yumuşak bir üslupla ondan beklediğiniz şeyleri açıkladığınız taktirde sizi can kulağıyla dinleyecek ve size hiçbir problem çıkarmayacaktır.

Balıkların duygusallığı, beraberinde romantizmi de getirir. En romantik aşıklar balık burcundan çıkar. Dolayısıyla balıklar iyi bir sevgili olurlar. Ancak evlilikte başarılı olmaları tamamen partnerlerine bağlıdır. Çünkü huzurlu bir yaşam sürmek için evlenir ve sorunlarla karşılaşmak istemezler. Bu sorunları çözen bir partnerleri olursa mutlu bir şekilde evlilik hayatını sürdürürler.Konforu, rahatı çok severler.

Eğer partnerleri evle ilgili her türlü sorunu tek başına çözümlüyorsa evlilikleri bir ömür boyu sürecektir. Bunun tersi bir durum söz konusu ise balık bu evlilikten sıkılacak, kaçıp kurtulmak isteyecektir. Örneğin duygusal bir balık erkeği , kendisini hiç anlamayan, olaylara yalnızca madde boyutuyla bakan, sürekli gerçekçi düşünen bir bayanla evlendiğinde kolayca hayal kırıklığına uğrayabilir.

Üstelik eşine hangi sebepten kırılmışsa, ne gibi şeyler onu üzüyorsa bunları eşiyle de paylaşmaz, yani eşini eleştiremez. Kırıldığı, üzüldüğü konuları eşine açıklamaz, bunları eşinin kendiliğinden keşfetmesini bekler. Ama bu çoğu zaman mümkün olmadığından, evden uzaklaşmayı tercih eder. Problemin üstüne gideceği yerde problemlerden kaçar. Hassas olduğu için karşısındakini kırmamak adına kendisine zarar vermeye başlar.Balık burcu böyle dönemlerde içki ve madde bağımlısı dahi olabilir.

Yani Orhan Veli'nin dizelerindeki gibi, balık erkeği özel yaşamında büyük üzüntü ve sorunlarla karşı karşıyaysa" Rakı şişesinde balık olsam " demeye başlar. Nitekim rakı şişesindeki balık ta oluverir. Bu nedenle balıkların kendilerini anlayacak nitelikte, nazik ve iyi kalpli insanlarla evlilik yapmaları gerekir. Aksi halde karamsarlaşır,hayatı kendilerine zehir ederler.

Balıklar sevdikleri kişilere değer verir, dostlarıyla ve arkadaşlarıyla vakit geçirmekten hoşlanırlar. Konuşmayı da dinlemeyi de severler. Ama konuşulan konular ilgilerini çekmiyorsa derhal hayal dünyalarına doğru bir yolculuk yaparlar. Balık burcunun simgesi farklı yönlere giden iki balıktan oluşur. Bu da balıkların çift karakterli özelliğini göstermektedir.

Gerçekten de balıklar çoğunlukla kararsızlık çekerler. Farklı iki duygu ya da tercih arasında gidip gelirler. Başkalarının etkisinde çok kaldıkları için zihinleri fazlaca karışır. Bu da karar verme süreçlerini uzatır. Karar verebilmek, kafalarını toparlayabilmek için gerçek dostlara ihtiyaç duyarlar. Doğru yönlendirildikleri taktirde her konuda başarılı olurlar.

Sanatçı bir ruha sahip olan balıkları resim, müzik, edebiyat, sinema gibi sanatın her kolunda başarıya ulaşmış olarak görebilirsiniz. Yaratıcı yönleri çok kuvvetlidir, küçük yaşlarda sanata yönlendirildikleri taktirde, üstün başarılar elde ederler. Ancak disiplinli ve sürekli olarak çalışmayı pek sevmedikleri için bu başarı uzun zaman alabilir.

Ayrıca dış dünyadan, başkalarının fikir ve düşüncelerinden kolay etkilendiklerinden, kolayca toparlanamaz bu yüzden de dağınık çalışırlar. İşte tüm bu sorunları ortadan kaldırıp, yaptıkları işe ya da ilgilendikleri sanat dalına konsantre olup başarı sağlayabilmeleri için, güvenilir bir yol göstericiye ihtiyaçları vardır.

Dış görünüşleriyle iyi kalpli ve sevimli görünen balıkların, iç dünyaları da son derece temiz ve iyi duygularla doludur. Balıkların bu pozitif yönleri karşılarına çıkan kişileri de olumlu etkiler. Dolayısıyla balıklar sevilen ve hayranlık duyulan insanlardır. Balıklar sevdikleri ve değer verdikleri insanları hayal kırıklığına uğratmazlar, son derece dürüst ve sadık bir dost olurlar. Balıkların dostluğu, arkadaşlığı huzur ve mutluluk kaynağıdır.

Duygusal , sevimli, sevgi ve şefkat dolu balıkların, hayat denizinde akıntıya kapılmadan, tüm hayallerini gerçekleştirebilmelerini diliyorum...
burçlar alemi.

<3<3<3<3 Değişmeyen Tek Şey "" Degişimin"" Kendisidir <3<3<3<3


ємѕαℓѕiz ∂üşℓєя ask
06-28-2009 03:40 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Schatz Çevrimdışı
Kıdemli Üye
**
Kayıtlı
lt=
Mesajlar: 711
Üyelik Tarihi: May 2009

Rep Puanı: 0

Mesaj: #2
RE: Hayat denizinde yüzen duygusal balıklar
Aşk Resmi Geçidi

Birincisi o incecik, o dal gibi kiz,
Simdi galiba bir tüccar karisi.
Ne kadar sismanlamistir kim bilir.
Ama yinede de görmeyi çok isterim,
Kolay mi? ilk gözagrisi.

Ikincisi Münevver Abla, benden büyük
Yazip yazip bahçesine attigim mektuplari
Gülmekten katilirdi, okudukça.
Bense bugünmüs gibi utanirim
O mektuplari hatirladikça.

............................çikar
............................durduk mahallede
..........................................halde
...........................adlarimiz yan yana yazilirdi duvarlara
.......................................yangin yerlerinde.

Dördüncüsü azgin bir kadin,
Açik saçik seyler anlatirdi bana.
Bir gün de önümde soyunuverdi
Yillar geçti aradan, unutamadim,
Kaç defa rüyama girdi.

Besinciyi geçip altinciya geldim
Onun adi da Nurünnisa.
Ah güzelim
Ah esmerim
Ah
Canimin içi Nurünnisa.

Yedincisi Aliye, kibar bir kadin
Ama ben pek varamadim tadina,
Bütün kibar kadinlar gibi,
Küpe fiyatina, kürk fiyatina.

Sekizincisi de o bokun soyu:
Sen elin karisinda namus ara,
Kendinde arandi mi, küplere bin.
Üstelik kendinde de
Yalanin düzenin bini bir para.

Ayten'di dokuzuncunun adi,
Barlarda göbek atar
Is baisnda sunun bunun esiri,
Ama bardan çikti mi,
Kiminle isterse onunla yatar.

Onuncusu akilli çikti
Birakti gitti beni.
Ama haksiz da degildi hani,
Sevismek zenginlerin harciymis
Issizlerin harciymis.
Iki gönül bir olunca
Samanlik seyranmis ama,
Iki çiplak da - olsa olsa -
Bir hamama yakisirmis.

Isine bagli bir kadindi on birinci.
Hos, olmasin da ne yapsin?
Bir zalimin yaninda gündelikçi;
Adi Luksandra
Gece odama gelir,
Sabaha kadar kalir.
Konyak içer, sarhos olur,
Sabahi da, isbasi yapardi safakla....

Gelelim sonuncuya.
Ona baglandigim kadar
Hiçbirine baglanmadim.
Sade kadin degil, insan.
Ne kibarlik budalasi,
Ne malda, mülkte gözü var.
Esit olsak, der,
Hür olsak, der.
Insanlari sevmesini de bilir,
Yasamayi sevdigi kadar.

.

Orhan Veli Kanık
06-28-2009 11:23 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Schatz Çevrimdışı
Kıdemli Üye
**
Kayıtlı
lt=
Mesajlar: 711
Üyelik Tarihi: May 2009

Rep Puanı: 0

Mesaj: #3
RE: Hayat denizinde yüzen duygusal balıklar
Aşk resmi geçidi gözkýrpma

En sevdiğim şiirler arasındadır..Balıklar bilmiyorum.Hep tanımlamaları güçsüzlüklerinden yana olsa dahi ...

Yaratıcılık üzerine bence üstlerine yok...Duygusallıkları ne zehirli ,Nede Yan yan gidip kabuk içine kapanmalarına sebep olacak türdengülücük),


Balık tek sevmediğim yönü ben demeyi bilmemeleri....Unutuyorlar kendilerini:(

Buda dünya için lazım bu kural bana ait değil ki ya hu gözkýrpma
06-28-2009 11:27 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
smoochy Çevrimdışı
Kıdemli Üye
**
Kayıtlı

Mesajlar: 272
Üyelik Tarihi: Jan 2012

Rep Puanı: 30

Mesaj: #4
RE: Hayat denizinde yüzen duygusal balıklar
benimde çok sevdiğim bir balık : Sabahattin Ali , şöyle demiş


" Rüzgar


Arzularım muayyen bir haddi aşınca
Ve kulaklar sözlerime sağırlaşınca
Bir ihtiras duyup vahşi maceralara
Çıkıyorum bulutları aşan dağlara.
Tanrıların başı gibi başları diktir,
Bu dağları saran sonsuz bir genişliktir,
Ben de katıp vücudumu bu genişliğe,
Bakıyorum aşağılarda kalan hiçliğe.


Bu dağların bir rakibi varsa rüzgardır.
Rüzgar burda tek başına bir hükümdardır.
Burda insan duman gibi genişler, büyür.
Bu dağlarda ıstıraplar, sevinçler büyür.
Buralarda her düşünce sona yakındır,
Burda her şey bizden uzak, ‘O’ na yakındır.
Burda yoktur insanların düşündükleri,
Rüzgar siler kafalardan küçüklükleri.
Yanağıma çarpar geniş kanatlarını,
Ve anlatır mabutların hayatlarını.
Arasıra kulağını bana verdi mi,
Ben de ona anlatırım kendi derdimi.


‘Ey dağların dertlerini dinleyen rüzgar!
Benim artık yalnız sana itimadım var.
Gelmiş gibi uzaktaki bir seyyareden
Yabancıyım bu gürültü dünyasına ben.
Etrafımın sözlerine aklım ermedi,
Etrafım da bana asla kulak vermedi.
Senelerden beri hala anlaşamadık,
Ben de kestim anlaşmaktan ümidi artık.
Gözlerimde hakikati sezen bir nurla
Etrafımı süzüyorum biraz gururla.


Bir dürbünün ters tarafı gibi bu dünya
En büyük şey, en asil şey küçülür burda.
Burda yalan para eden biricik iştir,
Burda her şey bir yapmacık, bir gösteriştir.
Kimi coşar din uğruna geberir, yalan!
Kimi gider vatan için can verir, yalan!
Bir filozof yetmiş eser yazar, yalandır;
Bir kahraman istibdadı ezer, yalandır.
Şairlerin büyük aşkı fani bir kızdır,
Bu dünyada herkes sinsi, herkes cılızdır.
Ne hakiki aşktan burda bir çakan vardır,
Ne de onu görse dönüp bir bakan vardır,
Her büyüklük cüzzam gibi dökülür burda,
En muazzam ölüm bile küçülür burda.


Benim kafam acayip bir dimağ taşıyor,
Her dakika insanlardan uzaklaşıyor.
Zaman zaman mağlup olsam bile etime,
İnsan olmak dokunuyor haysiyetime.
Büyük, temiz bir arkadaş arıyor ruhum,
İşte rüzgar, şimdi sana sığınıyorum!
Asaletin yeri yoktur gerçi hayatta,
En asil şey seni buldum kainatta,
Güneş gibi ne bin türlü ışığın vardır,
Ne de süse, gösterişe baktığın vardır.
Deniz gibi muamma yok derinliğinde,
Bir ferahlık, bir saflık var serinliğinde.
Bir dev gibi küçük, mızmız sesleri yersin,
Allah gibi görünmeden hüküm sürersin.


Düşmanıyım ben de cılız güzelliklerin,
Rüzgar! Bu dağ başlarında çırpınan serin
Kanatların gökyüzünde akan bir seldir,
Bana kudret ve cesaret veren bir eldir.
Beşerlikten uzaktayım senin ülkende,
Senin gibi azamete aşıkım ben de.
İşte Rüzgar! Senin gibi ben de deliyim.
Islıklarım senin gibi inlemelidir,
Herkes beni ürpererek dinlemelidir.
Rüzgar! Sana, yalnız sana benzemeliyim.'


(1931) "


[Resim: 560.jpg]
[/font][font=tahoma]
03-25-2012 04:20 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  BALIKIN HAYAT AMACI astrosohbet 2 5,131 01-09-2013 10:12 PM
Son Mesaj: Presence

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir