Değerlendir:
  • 33 Oy - 2.52 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pisagor demiş ki ? Harmonik Teorisi
Yazar Mesaj
Angel Çevrimdışı
Angel
*****
Saturna Vip
lt=
Mesajlar: 1,250
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 19

Mesaj: #1
Pisagor demiş ki ? Harmonik Teorisi
Pisagor demiş ki ? Harmonik Teorisi

Yıl 2001

Hakan Kırkoğlu


Astroloji'de böyle bir teori olduğunu öğrendiğimde daha Burç dergilerine bile yazı yazmıyordum. Cordelia Mansall'ın Astrology Workbook kitabındaki bu özel bölüm her ne kadar ilgimi çok çektiyse de tam olarak bir yerlere oturtamadım, kuşkusuz o zaman çok daha bilgisizdim, yıl herhalde sanıyorum 1986 idi. Harmonik Teorisi tilkinin kürkçü dükkanına dönmesi gibi aslında her sorgulayan astrologun incelemesi gereken bir konu, öncelikli bir bölüm. Çünkü harmonik teorisi Astroloji felsefesi için yoksa her şey buradan mı kaynaklanıyor diye sordurtan bir konu.

Nereden başlamalı, nasıl hareket etmeli emin değilim ama bu teorinin yaratıcısı bir İngiliz astrolog, düşün adamı John Addey. Addey (1920-1982) hayatının son ama en verimli bölümünü geçirdiği felç sonucu yürüyen iskemlede geçirmiş, sanırım bu yetersizlik onu böylesine beyinsel olma yoluna ötelemiş. Addey'in Astroloji ile ilk tanışması 1946 yılında Astrological Lodge of the Theosophical Society'yi (Madame Balavatsky'nin kurmuş olduğu Teosofistler grubu) ziyaret ettiğinde gerçekleşiyor. Orada Charles Carter'la tanışıyor ve Faculty'nin eğitimini alıyor. John Addey aynı zamanda İngiliz Astroloji Derneği'nin (Astrological Association of Great Britain) kurucuları arasında.

Addey şöyle diyor: "Tüm Astroloji kozmik periyotların harmoniklerine dayalıdır." Addey'ın kafasında şekillendirdiği bu yaklaşımın arkasında ise Yunanlı filozof Pisagor'un Sayılar Teorisi yatmakta. Bu çok iddialı söze yakınlaşmamız için harmonik kavramı üzerine yoğunlaşmamız gerekir. Nedir harmonik, 2. ya da 5. harmonik ?

Belki bunu daha anlaşılır kılmak için canlı bir örnek verebiliriz. Şimdi bir keman teli düşünün. Bu teli ortasından çekip bıraktığınızda meydana gelen titreşim bir ses, farzedelim ki bir nota verecektir. Eğer aynı telin bu kez ortasını parmağınızla tutar ve sadece tuttuğunuz yerle telin başlangıcından olan yerin ortasını titreştirirseniz, ilk duyduğunuz sesin bir harmoniğini elde edersiniz. Bu durumda ses bir oktav daha yukarı seviyede titreşicektir. Peki aynı şeyi Zodyak'a uygularsanız ne elde edersiniz ? Örneğin 360 cmlik (360 derece gibi) bir teli aldığımızda (bunun sizin doğum haritanız olduğunu düşünmeye çalışın) eğer bu teli tam ortadan tutup titreştirirseniz 2. harmoniğinizi duymuş olursunuz. Unutmayın bu durumda 0 derece Koç burcu ile 0 derece Terazi üst üste gibi düşünülebilir. Başka bir anlatımla her bir 180 cmlik (180 derecelik) tel aynı sesi, aynı titreşimi verecektir. Eğer telinizi 120.cm'den ve 240.cmden sabitler ve aradaki her bir parçayı titreştirirseniz duyacağınız ses ilk sesin (natal haritanın) 3. harmoniği olacaktır. Bu durumda da 0 derece Koç, 0 derece Aslan ve 0 derece Yay üst üste binmiş gibi düşünülebilir.

Bu tür bir yaklaşım bize ne kazandırıyor peki? Doğum haritasının kendisi dururken, harmoniklerine ne gerek var ? Çok gerek var çünkü harmonik haritaları incelediğiniz de her bir evrensel oktavın (sayılar) haritanızda nasıl bir titreşim yarattığını daha net görebilirsiniz. Natal haritanızda göremediğiniz bazı açı kalıpları daha üst titreşimlerde görülebilir. Diğer ilginç bir yön ise kuşkusuz sayılar teorisinin (bu numeroloji olarak da değerlendirilebilir) Astroloji'nin temel çatısını kurduğunu görmüş olmamızdır. Astroloji'de kullanılan açılar da harmonik teorisinin sonuçlarıdır. Bildiğiniz gibi 1. harmonik telin aynı noktası, gökharitasının aynı noktasıdır yani birleşme açısıdır. 2. harmonik karşıt açıdır. (0 derece Koç-0 derece Terazi gibi)

Bu durumda aşağıdaki tabloyu elde ederiz.

1. harmonik (doğum haritası) Birleşme 0

2. harmonik Karşıt 180

3. harmonik Üçgen 120

4. harmonik Kare 90

5. harmonik Quintile 72

6. harmonik Sekstil 60

7. harmonik Septile 51,4

8. harmonik Yarım kare 45

9. harmonik Novil 40

Bu durumda örneğin biz iki gezegen arasında 90 derece olduğunu söylediğimizde aslında bu iki gezegen arasında 4. harmonik ilişkisi olduğunu ve bu iki gezegen arasındaki titreşimin ya da çıkardıkları sesin 4. harmonik sesi olduğunu görebiliriz. Bu çok önemli, yine benzer biçimde bir harita içindeki konumların 4. harmonikte nasıl şekillendiğini görmek istersek yani o haritanın kare açıyla olan ilişkisini görmek istersek tüm haritanın 4. harmoniğine bakabiliriz. Diğer bir anlatımla 4. harmonik harita doğum haritasının kare açı ilkesine göre nasıl titreşim verdiğini söylecektir. Kuşkusuz bu durumda her bir harmonik haritanın kendi eylem alanı, ifade alanı vardır diyebiliriz. Kuşkusuz bu bağlamda sayılar teorisi bize önemli içerikler sunacaktır çünkü sayılar teorisi bize yapısal olarak 4. harmoniğin 5. harmonikle olan farkını da kendi felsefesinden aktarmaktadır. Böyle olunca sayılar teorisinin (bu noktada konu çok genişleyip dağılabilir) açılara ya da harmoniklere ilişkin temel verilerini aktarabiliriz. Aşağıdaki tabloda bunu özetlemeye çalıştım:

Sayı/harmonik/açı Numerolojik karşılığı Özgül Anlam

1/1/birleşme Güneş, Tanrı, Insanın yaratılışı, erkil ilke, bilinç Varoluş, birlik, başlangıç noktası

2/2/karşıt Ay, feminen ilke, bilinçaltı Erkil ve dişil prensipler,karşıtlık,kutupsallık, ruh ve madde, uyum arayışı

3/3/üçgen Jüpiter, baba,anne ve çocuk Ruhsallık, kutsal üçlü, kendiliğinden oluşan

4/4/kare Dünya, kuruluş, temel Çaba, kuruluş mücadele, maddi hale geçirme

5/5/Quintile Merkür, beş duyu, değişim ve dengenin bozulması Insani yetenekler, şekil haline getirme, kalıplar yaratma

6/6/sekstil Venüs, işbirliği, mükemmellik, ruh ve madde bütünlüğü Evrensel sevgi, anlayış yaratma, bir araya getirme

7/7/septile Neptün, Okült, gizli, gizemli, mistik, ruhsal Din duygusu, ruhsal bütünlük arama ihtiyacı, bizi harekete geçiren ruhsallık

8/8/yarım kare Satürn, çaba, materyalizm, dayanıklılık Meydana getirme, amaç, deneyimle öğrenme ve ruhsal olanı maddi olarak ortaya çıkarma

9/9/novile Mars, son, vücutsal, entelektüel ve ruhsal değerlerin bir arada olması, tek yönlülük Mutluluk arayışı, arzu, bizi nelerin harekete geçirdiği

Bu çok kaba özetin ardından, belirli harmonik haritaların kendi özel titreşimlerini de daha rahat görebiliriz. Kuşkusuz doğum haritanız dışında bazı harmonik haritalarınızın diğerlerinden daha güçlü olduğunu görebilirsiniz. Bu güçlülük o harita içindeki açısal bağlantılar, açı kalıpları ve kesinliği ile ilişkili olacaktır.

Harmonik teorisi ile ilgili bilgilerini uygulayanlardan diğer bir isim de David Hamblin. Hamblin Harmonic Charts adlı kitabında özellikle belirli harmonik haritalar üzerinde yoğunlaşmış ve 4., 5. 7. ve 9. harmonik haritalara değinmiş, kuşkusuz siz belki diğer harmonikleri de ele alabilirsiniz ama Hamblin'in yaklaşımında bu temel harmonikler şöyle özetlenmiş:

Mücadele ve Eylem 4. Harmonik

Kişinin dış dünya ile savaşımı, eksiklikler ve bu eksiklikleri nasıl ortadan kaldırdığı bu harmonik haritada görülebilir. Zaten dikkat ederseniz natal haritada birleşen, kare ya da karşıt duran gezegenler 4. harmonik haritada yan yana geleceklerdir. Eğer 4. harmonik haritada çok sayıda kare açı yer alıyorsa bu kişinin agresif ifade tarzının çok güçlü olduğunu gösterir. Bu bakımdan güçlü bir 4. harmonik hırslı ve çaba sarfeden kişileri gösterecektir.

Yaratıcılık ve bir araya getirme 5. Harmonik

Kişinin kendi yarattığı stil, biçim ve yaratıcı unsurlar bu harmonik haritadan izlenebilir. Eğer 5. harmonik güçlü ise bu kişi özellikle zihinsel açıdan aktif, birbiriyle bağlantısız gibi görülen şeylere bir form katarak yaratabilen yapıdadır. Bu kişiler kaostan düzen yaratan hatta bu alanda obsesif davranış biçimleri gösteren karakterde olabilirler. Bu harmonik haritadaki zorlayıcı açılar bu itilimin çok daha fazla olduğunu gösterecektir.

Ruhsal açıdan Yönelim 7. Harmonik:

7. harmonik kişiyi ilhama sürükleyen temaları anlatır. 7. harmonik harita nelerin kişiye ruhsal bütünlük sağladığını ve onu ruhsal olarak nelerin harekete geçirdiğini gösterecektir. Eğer 7. harmonik haritanız güçlü ise hareketli bir hayalgücü ve mistik eğilimler görülebilir. Bununla birlikte bu harmonik harita sizi gerçeklerden kopararak aşırılıklara da (kontrol dışı fantaziler) yöneltebilir. İncelemeler güçlü 7. harmonik harita sanatçılar ve yazarlarda fazla rastlanırken seri katillerde de olduğu görülmüştür.

Mutluluk Arayışı 9. Harmonik:

Bu harmonik 3X3'ten dolayı uyum, mutluluk, rafine olmuş özellikler gösterir. 9. harmonik sizi mutlu eden kaynakları, hangi konuların çekici geldiğini gösterecektir. Bu harmoniğin psişik güçlerle de ilgili olduğu, bu gücün kendiliğinden (3 ilkesi) oluşu doğal bir sonuç olduğunu göstermektedir. Rudolf Steiner, Uri Geller ve Edgar Cayce örneğin güçlü 9. harmonik haritalar gösterir. Benzer biçimde 9. harmonik güçlü ise kişi başkalarına karşılıksız hizmet, yardımseverlik örneği de gösterebiliyor ve bunu kendi bütünlüğü için yapıyorlar.

Kaynaklar:

Harmonic Charts, David Hamblin, Aquarian, 1983

The Astrology Workbook, Cordelia Mansall, Aquarian, 1985

"Güneş gibi ol şefkatte, merhamette
Gece gibi ol ayıpları örtmekte
Akarsu gibi ol keremde, cömertlikte
Ölü gibi ol öfkede, asabiyette
Toprak gibi ol tevazuda, mahviyette
YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN, YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL !!!!!!!! "
MEVLANA
[align=center][color=#008000][size=x-large]
[i]
11-17-2008 05:59 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Bu Konudaki Mesajlar
Pisagor demiş ki ? Harmonik Teorisi - Angel - 11-17-2008 05:59 PM
Cvp: Pisagor demiş ki ? Harmonik Teorisi - Félicé - 11-17-2008, 11:13 PM
Cvp: Pisagor demiş ki ? Harmonik Teorisi - Félicé - 11-21-2009, 02:02 AM
* Kırk Fırın - Luli - 05-11-2010, 02:48 PM
RE: Pisagor demiş ki ? Harmonik Teorisi - Félicé - 05-20-2010, 09:34 PM
RE: Pisagor demiş ki ? Harmonik Teorisi - Félicé - 10-26-2011, 12:11 AM
RE: Pisagor demiş ki ? Harmonik Teorisi - Derin - 10-26-2011, 02:08 PM
RE: Pisagor demiş ki ? Harmonik Teorisi - Félicé - 10-26-2011, 02:15 PM
RE: Pisagor demiş ki ? Harmonik Teorisi - Derin - 10-26-2011, 02:20 PM
RE: Pisagor demiş ki ? Harmonik Teorisi - Derin - 10-26-2011, 10:14 PM
RE: Pisagor demiş ki ? Harmonik Teorisi - Derin - 10-27-2011, 12:24 AM
RE: Pisagor demiş ki ? Harmonik Teorisi - Akbaba - 04-27-2012, 06:46 PM

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir