Değerlendir:
  • 54 Oy - 2.37 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

VEDİC astrolojisinde GEZEGENLER
Yazar Mesaj
nev_bahar Çevrimdışı
Kıdemli Üye
**
Kayıtlı

Mesajlar: 90
Üyelik Tarihi: May 2008

Rep Puanı: 1

Mesaj: #1
VEDİC astrolojisinde GEZEGENLER
• Güneş - Baba : Kişilik, genel sağlık, dinamizm - Aslan

• Ay - Anne: Zihin eğilimleri, duygusallık, 6.his - Yengeç

• Merkür : konuşma, kendimizi ifade - İkizler ve Başak

• Jupiter - Koca : Şans, refah, çocuklar, bilgi, zenginlik - Yay ve Balık

• Mars - Erkek : Cesaret, kardeşler, düşmanlar, kavgacılık, erkeksilik, asabiyet - Koç ve Akrep

• Venüs - Kadın : Evlilik, Eş , üreme, güzellik, sanat, aşk - Boğa ve Terazi

• Saturn : Ömür süresi, zorluklar, gecikmeler, hayat dersleri - Oğlak ve Kova

* Ketu : Skandallar, geçmiş yaşam, dağınık duygular

* Rahu : Hırslarımız, arsızlıklarımız



GEZEGENLER
GÜNEŞ (RAVİ)
Hint astrolojisinde Güneş kapsadığı yüksek ısıdan dolayı zararlı kabul edilen bir gezegendir. Satürn ve Mars gibi ilişkili olduğu olgularda aşırı zararlı bir tahrip özelliği yoktur ama, temel olarak olumsuzluklar meydana çıkartır. Bundan başka Güneş 8° den daha yakın yerleşen herhangi bir gezegeni ışınları ile etkiler. Bu görünüme yanık* denir. Buradaki etkin durum gezegenin yönettiği ev için de geçerli olur.
Batı astrolojisinde Güneş en etkin gezegen konumundadır . Hint astrolojisinde ise güneş için böyle düşünülmez ama, gezegene ait belirgin özellikler temel olarak aynıdır. Yine de Ay, diğerlerinden daha popüler bir gezegen durumundadır. Ay, kişinin genel yapılanmasını ve bütünsel mutluluğunu yüklenir. Bununla beraber, Güneş kişinin güven, otorite, güç kullanımı ve mevkisini yönettiğinden büyük önem taşır. Ayrıca gezegen babayı simgeler ve kişinin dünyevi girişimleriyle kariyerinde önemli etkinlik oluşturur.
Vedic görüşüne göre Güneş insan ruhunu yönetir ve bu nedenle “atmakara” veya “ruh göstergesi” adı verilir. Hint kutsal kitaplarında atmakara ile ilgili pek çok göndermeler bulunur. Horoskoptaki son derecede bulunan (28-29°) bir gezegen atmakara kabul edilir.
Güneş, yararlı bir gezegen ile görünüm içindeyse sahip olduğu olumsuz etkileri bir ölçüde düzeltmiş olacaktır. Bu bakımdan Güneş ; Venüs, Jüpiter veya Ay ile görünüm sağlıyorsa oldukça yararlı etkiler verir. Her gezegen gibi güneşin de enerjisini olumlu kullandığı ev yerleşimleri vardır. Hint astrolojisinde “upachaya” veya büyüme evleri olarak isimlendirilen 3.cü, 6.cı, 10.cu ve 11.ci evlerde oldukça mükemmel sonuçlar doğurur. Güneş için en olumlu yerleşim 10.cu evdir. Burada kişiyi yönlendirme gücü sağlar. Koç burcu ise gezegen için en elverişli ortamdır. Gezegen burada yükselimde sayılır. Koç’da yükselen ve gücü çoğalan güneş, karşıt burç olan Terazi’de alçalımdadır ve gücünü yitirir. Güneş’in kendi evi (swakshetra) olan aslan burcu ise rahatladığı ve olumlu etkiler saçtığı yerdir.
Güneş cinsiyet olarak erkil olup sıcak, kuru ve zararlı kabul edilir. Gezegenin vedic astrolojisindeki diğer ismi “Surya ” dır. Kendi evlerinde güneşi olumlu karşılayan gezegenler Ay, Mars ve Jüpiter’dir. Venüs ve Satürn düşmanca karşılarken, Merkür yansız davranır.
Koç, Güneş için yükselim burcu olurken, Boğa burcu zararlıdır. İkizler yansız (nötr) iken, Yengeç faydalıdır. Aslan Güneş’in öz ve Moolatrikona* burcudur. Başak yansız (nötr) olurken Terazi zayıfladığı burçtur.
Güneşin Yansımaları
aBaba, ruh ve ego ; a Güç , otorite ve hırs ; a Canlılık, saygınlık, kendine güven ve yetenek; a Yönetme, hükmetme ve meslek ; a Profesyonel mevki, statü ve saygınlık ; a Doktorluk, Kimyacılık ve eczacılık ; a Gözler ve vizyon ; aSıcaklık, bakır, altın ; a Doğu yönü, Pazar, yakut ve altın rengi.
AY (CHANDRA)
Ay, Hint astrolojisinde tek başına en önemli ve etkin elemandır. Önem sırasında Yükselen (makara burca eşit veya ondan daha güçlüdür. Eğer Ay’ın perde gerisindeki gerçeği kavrayabilirsek Hint sisteminin esasını anlayabiliriz.
Ay, zihin barışını, zenginliği ve ferahlığı, kişinin olumlu donatılmasını ve talihini yönetir. Güneş’in en önemli hayatiyet ilişkisi sayıldığı batı astrolojisinin aksine, Hint siteminin kalbinde kişinin gücü, otoritesi ve kabiliyeti farklı odaklara bağlanmıştır. Yaşamda elde edilecek olanaklar, hayat kolaylığı, refah ve servet, ve de şöhret başka horoskop kıstaslarına bağlıdır. İşte bu durum Hint astrolojisinin püf noktasıdır. Saydığımız nedenlerden dolayı, eğer Ay zayıf veya etkilenmişse başarı oldukça zorlukla elde edilir. Yeryüzünde sağlanacak mutluluk, rahat bir hayat ve kariyer kişi için meçhul kalır.
Yöneticilik açısından Ay, anneyi, dişiliği, duygusal hayatımızı ve sosyal davranışları yönetir. Ayrıca gezegen, büyümeyi ve çocukluk çağındaki sağlığı etkiler. Olumsuz bir Ay yerleşimine sahip olanlar genellikle çocukluk çağlarında zayıf veya hastalıklı olurlar.
Ay kişinin zihnini yönetir ama, daha çok bu kavramı zihin barışı ve sağduyu olarak düşünmeliyiz. Hafıza da Ay’ın bir işlevidir. Belki de anımsama gücü Ay’ın horoskopta tetik noktaları ile oluşturduğu görünümlerle ilişkilidir. Bu durumu ancak Yükselen değiştirebilir.
Horoskop analizinde en önemli konulardan bir tanesi Ay’ın ev yerleşimini asla gözden kaçırmamaktır. Belirli evlerin yaşamdaki işareti rahatlığın, konforun ve canlılığın odak noktası olabilir. Ay’ın yerleşimi kişinin karmasını belirlemek ve uygun mesleği seçmek konusunda rol oynar.
Ay haritadaki karakteristik gezegen olduğundan geleneksel analiz yöntemlerinden bir tanesi de, yükselen burca aldırmadan Ay’ın birinci evde olduğu kabul edilerek haritanın yeniden incelenmesidir. Bu sisteme “chandra lagna” denir ve tam anlamı “Ay yükselen” demektir.
Başka bir Hint tasarımı Ay’ı çevreleyen etkilerin işaretlerini belirlemektir. En değerli görünüm haritada izole edilmemiş gezegendir. Haritada kavuşum yapıyor, önünde veya ardında gelen gezegenlere sahip olabilir. İlişkide olduğu bir gezegen olmaması yerine böyle görünümler olması yeğlenir. Diğer yandan, eğer Ay tecrit ediliyorsa bu durum zihin karmaşasına ve törpülenmiş talihe delalet eder. Böyle durumlarda yaşamdan şöhret ve saygınlık elde edilmesi zedelenir.
Batı astrolojisi ile ayrım olarak Ay’ın Güneş’ten önde gelmesi gerçeğinin yanında başka bir özellik daha mevcuttur. Doğumdaki Ay ‘ın “parlak ay” veya “soluk ay” olduğu araştırılır. Parıltılı ay yararlı sayılırken, solgun ay olumsuz kabul edilir. Batı astrolojisinde Güneş ve Ay’ın karşıt olduğu dolunay görünümü zararlı kabul edilirken, Hintlilerde parlak ay durumu olarak tanımlanır. Aynı şekilde Ay, Güneş’le kavuşuma doğru ilerliyorsa soluk ay durumu giderek güçlenmektedir. Ay’ın parlak veya soluk olacağı dönemleri belirlemek oldukça kolaydır. Ay, Güneş’ten süratli hareket ettiğinden, Güneş’ten sonra karşıt duruma gitmesi parlak Ay’ı gösterir. Eğer karşıt konumdan geçerek Güneş’le kavuşuma ilerliyorsa, soluk Ay’dır.
Ay karakter olarak dişil, nemli ve soğuktur. En iyi yerleşimi boğa burcunda ve en zayıf durum akrep’tedir.İkizler burcu yansızdır. Ay, yengeç burcunu yönetir ve burada çok iyi sonuçlar verir. Aslan ve Başak dost olurken Terazi yansızdır. Ayrıca Yay , Kova, Balık ve Oğlak da yansız (nötr) davranırlar. Ay, 4. Evde de yönelmiş gücü alır ve olumlu sonuçlar oluşturur. Bulundukları evlerde Ay’ı olumlu karşılayanlar Güneş ve Merkür’dür. Diğer gezegenler Ay’ı yansız karşılar. Ay’ın düşmanı yoktur.
Ayın Yansımaları
b Anne, dişilik, zihin ; b Sağduyu ve hafıza ; b Bilinci geliştirmek, toplumsal ilişkiler ; b Duygular, genel olarak mutluluk (zenginlik, talih, ün ve şöhret) ; b Yaşamda yükselmeler veya düşmeler ; b Can sıkkınlığı, dengesizlik ; b Güzellik, romantizm, duyarlık ; b Süt, tahıl ve sıvılar ; b Büyüme (çocuk sağlığı), verimlilik ; b Aşçılar, hemşireler ve gıda çalışanları ; b Görme kuvveti, b Göğüsler, rahim ve beyin ; b İnci, gümüş, kuzeybatı yönü, Pazartesi, adet dönemi

MARS (KUJA)
Hint astrolojisinde Mars, ilişkide olduğu tüm horoskop elemanları için birinci derecede zararlı bir gezegendir. Zararını saldırganlık, zalimlik, şiddet, düşüncesizlik, duygusuzluk ve kaza yollarından birini kullanarak gerçekleştirir. Bununla beraber gezegen kişiye enerji, yönelim gücü, tasarlama ve başkaları üzerinde kişisel istekleri gerçekleştirme kabiliyeti de verir. Eğer horoskopta Mars zayıf veya sert görünümlü ise kişiyi gevşek ve motivasyonu zayıf birisi yapar. Başarıyı ele geçiremez.
Mars ; cesareti, kahramanlığı ve tüm askeri uygulamaları yönetir. Başkalarını yönetmek ve liderlik yapmak isteği taşıyanlar, generaller ve kumandanlar haritalarında çok güçlü Mars yerleşimine sahip olurlar. Bu gezegen ayrıca erotizm, tutkular ve cinsel davranışların göstergesi olup, seks eylemlerinin nedenidir.
Mars’ın diğer özellikleri arasında teknik ve mekanik kabiliyetler gelir. Mühendis, makinist ve cerrahlar gibi ellerini en iyi şekilde kullanacak olanların gezegenidir. Batı sisteminden Mars konusunda farklı bir uygulama, Hint sisteminde gezegenin genç kardeşleri ve yerleşik mülkiyeti temsil etmesidir.
Mars şayet “upachaya” evlerinden* birinde konumlanmamışsa, sorunlara, anlaşmazlıklara ve talihsizliğe neden olur. Mars için Koç burcu öz evidir. Boğa ve İkizler ise zararlıdır. Yengeç burcunda zayıflar. Aslan’da dost olurken, Başak’da zararlıdır. Akrep de Mars’ın öz burcudur. Terazi zararlıdır ve Yay dost, Oğlak da yine zararlıdır. Oğla, Mars’ın yükselim yeridir. Kova’da zararlı ve Balık’da dost evindedir.
Mars erkil, kuru ve ateşli bir gezegendir. En faydalı yerleşimi 10. Evdedir. Burada “dik bala”* durumundadır ve güçlüdür. Mars’ı evlerinde dostça karşılayanlar Güneş, Ay ve Jüpiter’dir. Venüs ve Satürn yansız olurken Merkür düşmanıdır. Hint kutsal kitapları Mars’ın beş duyuyu temsil ettiğini yazarlar. Marsın Vedic astrolojisindeki diğer adı “Mangal “ dır.
Marsın Yansımaları
e Erkek ve kız kardeşler (büyükler hariç) ; e Cesaret, kahramanlık ve ihtişam ; e Sporlar ; e Mal ve mülk ; e Mekanik veya teknik kabiliyet ; e İnşaatçılar, makinistler, cerrahlar ve teknik çalışanlar ; e Askerlik, ordu, polisler, savaş ; e Generaller, kumandanlar, kanunlar ; e Kazalar, suçlar, yangın ; e Kesikler, yanıklar, yaralar ; e Hırs, motivasyon, istekler ; e Fiziksel dayanıklık, güçlülük ; e Kızgınlık, çatışma, kavga ; e Silahlar, Toplar, patlayıcılar ; e Enerji, saldırganlık ; e Arzular, seks ; eTıbbi operasyonlar ; e Kan, kas sistemi, kemik iliği ; e Salı, Güney yönü, Kırmızı mercan
MERKÜR (BUDHA)
Merkür, kültür olguları ile iletişim konularının gezegenidir. Etkisi ile faydalı olup, enerjisini yönelterek karakteristik özelliklerini çalıştırır. Bununla beraber doğal olarak cinsiyetsiz oluşu ve uyuşumu benimsemesi yüzünden kavuştuğu veya görünüm yaptığı gezegenin doğasını benimser. Bu yüzden yerleştiği evdeki etkileri incelemeden önce etraflıca durumu analiz edilmelidir. Bunun yanında Merkür’ün sert ve zararlı bir gezegenle kavuşum yapması durumunda kendi karakterini değiştireceği ve olumsuz etkiler saçacağı unutulmamalıdır. Bu durumda öteki gezegen Mars ise, olumlu etkiler saçar hale gelecektir. Yine de iki gezegeni barındıran evin iki olumsuz gezegene sahip olduğu gerçeği değişmeyecektir.
Merkür zeka ve kavramayı, konuşma becerisini, eğitimi ve tüm akıl uğraşlarını yönetir. Yazarların, öğretmenlerin ve hatiplerin yaratıcılığından sorumludur. Aynı zamanda ticaret ve pazarlama alanlarını yönetir. İşadamlarının yaşamlarına ışıklarını saçar !
Merkür’ün çalıştığı öteki alanlardan biri sinir sistemi diğeri de güven duygusudur. Bu nedenle gezegenin zararlı etkilediği haritalara sahip kişiler sinirli, aşırı heyecanlı, ukala ve güvenilmez olurlar.
Merkür’ün kötü niyetle olmasa da yüzeysel tabiatı nedeniyle belirli evlerde zarar verdiği bilinir. Bu özelliği nedeniyle Hint bilgeleri ona flörtçü ve iki yüzlü diyerek, bağımsız karakterine dikkat çekmişlerdir.
Batı astrolojisi ile Hint sistemi arasında Merkür konusunda küçük farklar vardır. Batılılar, Hintlilerin Merkür’ü kova yerine başak burcunun ilk 15 derecesinde yükselimde saydıklarını ileri sürerler. Ayrıca, Hintlilerde akıl yöneticisi olarak Merkür yalnız bırakılmamıştır. Bu görevi Ay ile paylaşmaktadır. Tarafsız düşünürsek gerçekten de duygularımızla mantığımız arasında hangimiz kesin bir çizgi olduğunu ileri sürebilir ?
Merkür cinsiyetsiz, yansız, soğuk ve nemli bir gezegendir. Doğrudan güç aldığı 1. Evde yerleşmesi en faydalı durumdur. Başak’ın ilk yarısında yükselimde ve güçlüdür. Balık’ta ise alçalımda ve zayıftır. Ayrıca yönetici olduğu İkizler ve Başak’da iyi sonuçlar çıkartır. Koç burcu yansızdır. Boğa dostdur. Yengeç’de zararlıdır. Aslan da dost olurken, Akrep, Yay, Oğlak ve Kova yansız (nötr) davranır.
Merkür genç bir gezegendir. Kişinin fiziksel görünümü ile bağlantılı ev veya gezegen ile ortaklıkları genel olarak genç görünmeyi sağlar. Merkür’ün dostları Güneş ve Venüs’tür. Ay, Merkür’ün düşmanıdır. Mars, Jüpiter ve Satürn yansız kalırlar.

Merkürün Yansımaları
c Akıl ve idrak ; c Eğitim, öğrenme, eğitme ; c Konuşma kabiliyeti, şairlik ; c Kendine güven, iletişim (haberleşme) ; c Yazım ve çizim, kitaplar ; c Yayımcılık, yazılı kağıtlar ; c Bilinçli zihin, entellik, analiz yeteneği ; c Alım-satım, ticaret, iş hayatı ; c Espri yeteneği, nüktedanlık ; Astroloji, matematik ; c Sinir sistemi, ciğerler, bağırsaklar ; c Sinir buhranı, beyin hastalıkları, sara ; c Kısa yolculuklar, Yazarlar, astrologlar, sekreterler ; c Kuzey yönü, Çarşamba, zümrüt.
JÜPİTER (GURU)
Jüpiter, kısmetin, fırsatların ve talihin gezegenidir. Genişleyen, iyimser enerji kaynağı olarak ilişki kurduğu gezegen veya eve yararlar sağlar. Gezegen fırsatları, başarı ve refahı, zenginlik ve serveti yönetir. Bunlara ilaveten kişinin daha önceki yaşamında hak ettiği ödülleri belirtir. Bu görüş, karma ve reekarnasyon teorisi üzerine kurulmuş Hint astrolojisine bağlıdır. Bunun anlamı, bir insanın yaşamında karşılaşacağı talih veya olanakların akışı geçmiş yaşamındaki veriminin sonucudur. Bu yüzden Jüpiter (5. Ev uygulaması gibi) kişinin geçmiş yaşam kredisi üzerinde bilgi edinmek üzere analiz edilir
Jüpiter’e bağlanan diğer ana konular arasında din, felsefe ve ruhsal meseleler gelir. Bunların kapsamında da çileci, ökült ve mistik meyiller vererek kişinin kendini hasretmesi yerine, geleneksel inanç ve itikatları yorumlama ve anlama yeteneği vardır.
Hint astrolojisinde Uranüs, Neptün ve Plüton yer almadığı için Jüpiter ve Satürn en dış yörünge gezegenleri kabul edilmekte ve kişiye en yüksek evrimsel değerler bahşetmektedir. Bu ana taslakta dikkat çeken nokta, Jüpiter ile Satürn her hangi bir görünüm (kavuşum veya karşıt bile olsa) yaptıklarında yüksek bir ruhani tabiat verdikleri kabul edilir.
Bu büyük ve yararlı gezegenin ele alış tarzlarında Hint ve Batı astrolojisinde büyük bir farklılık yoktur. Sadece, Hint sisteminde gezegen çocukların yorumlanmasında önemli bir görev yüklenmektedir. Eğer haritada Jüpiter yükselimde veya güçlü bir konumdaysa kişinin çocukları ile başarılı bir iletişimi olacaktır. Bu görünümde çocukların yaşantısı da genel olarak talihli geçecektir. Eğer gezegen zararlı etkiler alıyorsa, bu yorum tersine dönecektir. Kişinin ya çocuğu olmayacak, ya da az sayıda çocuğu olacaktır. Bu analiz yapılırken 5. Ev de gözden geçirilmelidir.
Jüpiter kusursuz, hayırlı ve erkil bir gezegendir. Yükselimde olduğu Yengeç’te güçlüdür ve Oğlak’da zayıftır. Jüpiter Yay ve Balık burçlarını yönetir ve burada öz burcundadır. Her iki burçta da çok olumlu etkiler getirir. Koç burcu dost olurken, Boğa ve İkizler zararlıdır. Yengeç yükselimde olduğu yerdir. Başak ve Terazi zararlı olurken Akrep dost evidir. Oğlak da zayıflar, Kova’da yansız olur. En olumlu yerleşimi “dikbala” olduğu 1. Evdedir. Gezegenin dostları Güneş, Ay ve Mars’tır. Merkür ve Venüs düşmanları olup, Satürn yansız davranır. Vedic astrolojisinde Jüpiter’in öteki adı “Brihaspati” dir. Olumsuz etkilenen gezegeni güçlendirmek için sarı topaz veya safir takınması uygulanır.
Jüpiterin Yansımaları
f Para, servet, zenginlik ; f Talih, kısmet, fırsatlar ; f Din, felsefe, çocuklar ; f Uzun yolculuklar, inanç, kendini adamak ; f Ruhsallık, bilgelik ; f Dürüstlük, erdem, yardımseverlik ; f Cömertlik, merhamet, tefekkür ; f Yabancılar, yabancılarla işler ; f Astroloji ; f Kanunlar, kanuni meseleler ; f Karaciğer, alerjiler, butlar ; f İyimserlik ; f Spekülasyon, oyunlar ; f Problemleri çözme yeteneği ; f Dinsel rehber ; f Geçmişteki yaşamın kredisi ; f Perşembe, kuzeydoğu yönü, bankerler, din adamları ve liderler
VENÜS (SUKRA)
Venüs aşk gezgenidir. Yararlıdır ve yerleştiği ev ile görünüm yaptığı gezegenin değerini yükseltir. Jüpiter’de olduğu gibi para, yaşam konforu ve dünyevi servet ihsan eder. Horoskopta güçlü ve etkili yerleştiği zaman kişiye yaşamda talih getirir. Aşk olaylarını ve evliliği yönetmesi gerçeği bir yana, bu gezegen belirgin olarak mutluluğu yönetir. Bundan dolayı, kötü etkilenmiş bir Venüs kadar hayatın tadını bozacak pek az astrolojik olay vardır !
Venüs güzellik, erotizm ve tutkuların gezegenidir. Haritasında iyi yerleşmiş Venüs’e sahip kişi karşı cinse çekici güzel ve alımlı görünür. Böyle etkiler alan kişiler sanatkar olur veya güzelliğin kıymetini takdir ederler.
Venüs üreme sistemini yönetir. Haritada zararlı veya etkilenmiş yerleşime sahip ise, sıkça zührevi rahatsızlıklar, seks sorunları veya üreme organı hastalıkları oluşturur. Venüs’ün bulunduğu bazı burç ve gezegenlerle yaptığı sert görünümler sekste ve erotizmde aşırı düşkünlüklere neden olabilir. Doğu ve batı astroloji görüşlerinde Venüs’ün özellikleri bakımından büyük farklar göze çarpmaz. Hint görüşünde Venüs kişinin lüks, konfor ve mutluluk değerlendirmesinde daha etkin kullanılır. Bununla beraber bu gezegenin asıl büyük önemi aşk olayları, evliliği ve eş ile ilişkileri yönetmesinde ortaya çıkar. Venüs kişinin haritasında köşe evlerden* birinde yerleşmiş ise, bu kişi kibar, nazik ve bağışlayıcı olur.
Venüs dişil, ıslak bir gezegen olarak en olumlu yerleşimini “dikbala” olduğu 4. Evde yapar. Ayrıca Balık burcunda yükselimde ve Başak burcunda zayıf durumdadır. Yönetici olduğu Boğa ve Terazi’de çok olumlu etkiler verir. Koç ve İkizler yansız olurken Yengeç zararlıdır. Aslan’da düşman burçtadır. Akrep yansız olurken, Yay zararlı, Oğlak ve Kova dost evlerdir.
Olumsuz etkilenen Venüs için düzeltici taş elmastır. Gümüş te Venüs için güçlendirici rol oynar. Venüs’ün dostları Merkür ile Satürn’dür. Düşmanları Güneş ve Ay’dır. Mars ve Jüpiter Venüs için yansız davranırlar.
Venüsün Yansımaları
d Evlilik, aşk olayları, romantizm ; d Konfor, lüks, takılar ; d Varlık ve servet d Mutluluk, güzellik, taşıtlar ; d Erotizm, tutkular, seks ; d Sanat, dans, müzik tiyatro ; d Aktörler, artistler, müzisyenler ; d Üretim sistemi, zührevi hastalıklar, rahim sorunları ; d İlaçlar ; d Hipnotizma, büyücülük ; d Güneydoğu yönü, Cuma, Gümüş, Elmas.

SATÜRN (SANİ)
Hint astrolojisinde Satürn, tüm gezegenler arasında en fazla korku duyulan elemandır. Yerleştiği veya görünüm yaptığı eve kötülük planlayan bir güç sayılır. Ayrıca, kavuşum yaptığı veya görünümde bulunduğu her gezegene de zararı dokunur. Satürn ile birliktelik karmik veya vahim olsun, yıkımdan yakayı kurtarmak için pek az çıkış yolu bırakılmıştır. Kısacası, bu gezegen zarar veremeyeceği veya en azından olumsuzluk belirtisinin en az olduğu bir evde bulunması bile kişiyi korku içinde yaşatır.
Satürn’ün mizacı kısıtlamak, yoksun bırakmak ve tahrip etmek olduğu halde Hint astrolojisinin dış yörüngedeki iki gezegenden biri olduğundan, bir insana sahip olabileceği en yüksek evrimsel değerleri de bahşedebilir. Çok iyi yerleşmiş ve çok iyi görünümlere sahip olan Satürn kişilikteki zekanın, doğruluk ve dürüstlüğün, disiplin kabiliyetinin yüksek düzeyini ve yoğunluğunu belirtir. Ruhsal gelişme yolunda sabırla mükemmelliği arayan insanlara Satürn tevazu, sabır ve kendini adama duygusu verecektir. Gezegen benzer durumlarda insanlarda dünyevi arzu ve zevklerden daha yüksek bir amacı ön plana çıkartacaktır. Dünyada önemli roller oynayan liderlerin, din adamlarının ve filozofların haritalarında Satürn’ün Güneş ile görünüm yaptığı, yükselimde olduğu veya yükselen burcun yöneticisi olduğu dikkat çekmektedir. Yazara göre Satürn hem bilgeliğin hem de dehanın anahtar gezegenidir. Bu yüksek hedefler sabır ve çalışmanın ürünü olduğundan ancak Satürn sayesinde erişilebilir.
Satürn’e bahşedilen başka bir etkinlik de, gücünün kişiye liderlik kabiliyeti vermesidir. Eski Hint kutsal kitaplarında bu gezegenin kişiyi “toplumun lideri” yapacak kudrete sahip olduğu açıklanmaktadır. Bu durumu, Satürn ile kazanılan zekanın Jüpiter veya felsefeyi güçlendiren öteki gezegenlerden kazanılandan daha yüksek olduğu gerçeği ile anlayabiliriz. Her olumlu durumunda Satürn otoritenin gezegenidir ve kişiye başkalarını yönetme yeteneği ve liderlik özellikleri verir.
Hint astrolojisinde apaçık zararlı bir gezegen görünümünde olan Satürn konusunda batı astrolojisi ile küçük bir anlam farkı vardır. Haritada yapılan analizlerde Satürn’ün uzun ömür işareti taşıdığı öne sürülür. Horoskopta iyi bir yerleşime sahip ve olumlu bakış açıları yapan Satürn, uzun bir ömür simgesidir ama, bu durum 8. Evin incelenmesi ile yürütülmelidir. Eski Hint kaynaklarında “ayush karaka” terimi uzun ömürlülük göstergesi olarak kullanılır ve Satürn ile bağdaşık bir anlam taşır.
Satürn soğuk, kuru ve erkildir. Etkisi yıkıcı ve uyuşturucu olarak bilinir. Yaşlılığı simgeleyen gezegendir. Haritada yükselen burcun yöneticisi veya yükselen ile görünüm yapıyorsa erkenden yaşlanmaya veya böyle görünmeye neden olur.
Satürn “dikbala” olduğu 7. Evde çok güçlüdür ve etkisi yoğundur. Bu durum çok dikkatli incelenmelidir zira, böyle durumlarda Satürn bulunduğu eve yıkım da getirebilir. Satürn, Terazi’de yükselimdedir ve güçlüdür. Alçalımda olduğu Koç’da zayıftır. Oğlak ve Kova’nın yöneticisi olarak güçlüdür ve olumlu sonuçlar verir. Boğa ve İkizlerde dost evindedir. Yengeç ve Aslan’da zararlıdır. Başak’da dost evinde olurken, Akrep’te zararlı, Yay’da yansız olur.
Satürn’ü evlerinde dostça karşılayanlar Merkür ve Venüs’tür. Güneş, Ay ve Mars düşman olurken, Jüpiter yansız davranır. Eski kutsal metinlerde yazıldığına göre bu gezegen, Jüpiter’in yönetici olduğu Balık ve Yay burçlarında mükemmel etkiler yaratır. Olumsuz yerleşimdeki Satürn etkisini düzeltmek için mavi safir takılır.
Satürn’ün Yansımaları
g Uzun ömürlülük, ölüm ; g Sefalet, sıkıntı, üzüntü ; g Kısıtlama, yalanlama, gecikme ; g Disiplin, sorumluluk ; g Kazalar, müzmin hastalıklar ; g Otorite, büyükler (yaşça) ; g Liderlik, başarı tutkusu , bilgelik ; g Alçakgönüllülük , dürüstlük, samimilik ; g Ruhanilik, inziva, çilecilik ; g Mükemmellik, yüksek insani değerler ; g Örgütleme, düzenleme, yapılandırma ; g Hırsızlar, çalma ; g Felç, astım, romatizma, g Dişler, kemikler, g İnşaat işleri, marangozluk, Madencilik, duvarcılık, sabır isteyen işler ; g Emlakçiler ; g İnzivacılar, keşişler, yalnızlık sevenler ; g Cumartesi, mavi safir.
KUZEY VE GÜNEY AY DÜĞÜMLERİ (RAHU VE KETU)
Batı astrolojisinde olduğu gibi Hint astrolojisinde de Rahu ve Ketu gerçek gezegenler olmayıp, hesaplanarak bulunan gökyüzü noktalarıdır. Gök ekvatoru ile ekliptik dairesinin çakışma noktalarında oluşurlar. Batı astrolojisinde bunlara Ay düğümleri* adı verilir ve analizlerde önemli yerleri vardır. Hint astrolojisinde Kuzey düğümü (Rahu) ejderhanın başı ve Güney düğümü (Ketu) de ejderhanın kuyruğudur. Zararlı etkiler verdikleri kabul edilen düğümlere eski Hint bilgeleri tarafından “Gölgeli gezegenler” adı verilmiştir.
Rahu ve Ketu hakkında fikir sahibi olmak için Hint mitolojisindeki doğuşlarını içeren öyküyü bilmek gerekir. Tanrı Vishnu tarafından yaratılan ve ışık saçan Güneş ve Ay’a düşman olan şeytan bunları boğmaya kalkmış ve Vishnu’nun kılıcı ile ikiye bölünmüştür. Gökyüzünde iki parça olarak yaşamaya devam etmiş, kafası Rahu, kuyruğu Ketu olmuş, daima ışığı önlemeye çalışmıştır. Yine de ışık ölümsüz olduğundan daima kurtulmaktadır.
Düğümlerin etkilerini gerçekten anlayabilmek için yukarıdaki öyküden bir ayrıntı akılda tutulmalıdır. Her iki nokta her ne kadar şeytanın parçaları olarak çalışsalar da, bunların etkilerinde insana zevk verecek uyarmaların bulunduğu göze çarpar. Bu durum özellikle Rahu için geçerlidir. Çünkü, dünyevi arzuların giderilmesinde açgözlülüğü simgelemektedir. Burada, insanın yaşamında daima zevk alınacak temalara yönelmesi ve acıdan kaçma psikolojisi anımsanınca Rahu işlevi ile yaşamın gerçeklerinin uyum sağladığı anlaşılır.
Bu durumda bir beyin taşıyan ejderhanın başı böyle olursa, beyinsiz Ketu için neler söylenebilir? Ketu da yaşam olaylarının akışında çok şiddetli, zorlayıcı ve bilinç dışı davranışların üretkeni olarak ortaya çıkar. Bununla beraber, Rahu ve Ketu’nun etkilerinin ne olacağı diğer gezegenlerden ziyade, astrolojik belirtilere bağlıdır. Hint astrolojisinde Rahu ve Ketu’nun gezegen olarak yorumlanmalarına ve göreceli tanımlamalar vermelerine rağmen bunlara öteki gök cisimlerinden daha farklı davranılır. Çünkü bunlar dizginsiz ve içgüdüsel güçler olarak yönetilen güçlerden daha fazla enerji yayarlar. Başka gezegenler ile görünüm yapma durumları, bunların zararlı oldukları bilinci ve horoskopta yerleşimlerinin neden olacağı zararları bilmek genel olarak zorlayıcıdır. Düğümler eğer düşmanlarının evlerinde yerleşmiş ve zararlı görünümler yapmışlarsa daha fazla tahribata neden olurlar. Düğümlerin yorumları ile bağdaşık eski kutsal kitap bilgilerine göre hem Rahu, hem de Ketu bütün meşum olaylardan, onulmaz hastalıklardan, cinayet, hırsızlık, zehir, korku, kabus, fobi, teşhis edilemeyen hastalık, hapis ve benzer kötülüklerden sorumludurlar. Fakat zekanın olumlu yönetilmesi gibi ayrıntılar gözlemlenirse, etkilerin olumlu kanala kayacakları anlaşılır. Örneğin, eğer doğal Rahu dünyevi istekleri gösteriyorsa, horoskoptaki faydalı yerleşimi ile kişiye güç, şöhret, politik başarı, para ve güzellik vermeye yeterlidir. Yine de Rahu’nun aç gözlülük ve oburluk itkilerinin tatminine yönelik gücü insanın peşini bırakmaz. Kutsal kitaplardaki açıklamalara göre 18 yıl süren Rahu periyotu (Dasa), sürecin bitmesine birkaç yıl kala etkisini azaltır.
Rahu’nun güçlü yerleşimi evin değerini yükseltir. Rahu için Boğa, İkizler, Başak, Terazi, Oğlak ve Kova’da olumlu yerleştiği kabul edilir ama astrologların çoğunluğunun kabul ettiği favori yerleri İkizler ve Başak’tır. Boğa’da yükselimdedir. Yengeç’te moolstrikonas sayılır. Koç’da dost evindedir. Rahu’nun yükselimde olduğu periyot (dasa) içinde politik güç ve ün verir.
Ketu’nun özelliklerine gelince, bu hayali gezegen aydınlanma ve bilgilenme göstergesidir. Olumlu olursa çok ince ruhsal oluşum ve nefsi frenleme yeteneği verir. Benzer şekilde, Ketu bilgi, akıl ve beğeni yeteneği olarak tanınır. Kişiye ruhsal kabiliyetler yanında büyük bir idrak ve ayırma gücü verdiği bilinir.
Bilgeler Rahu etkilerinin Satürn ile benzer olduğunu ve Ketu’nun da Mars’a benzediğini ileri sürmelerine karşın bu görüş sadece genel duyu olarak benimsenir. Ketu meşum bir yerleşime sahip olursa, yıkımı sinsice ve müthiş bir tarzda olur. Aynı koşullarda Rahu gevşeklik, düşüncesizlik ve anlayışsızlık yollarını kullanarak zarar verir.
Düğümlerin en zararlı etkileri içlerinden birinin başka gezegen ile kavuşum yapma durumunda ortaya çıkar. Böyle hallerde kavuşan gezegen müthiş şekilde tahrip olur. Bu durum yönettiği ev için de geçerlidir. Eğer, Rahu etkilenen düğüm ise, enerjisinin sönükleşmesi sonucunda zararlı olur.
Diğer yandan Ketu ile kavuşum yapan bir gezegen kara deliğe kapılmış madde gibi sarsıntıya uğrar. Sonra da acayip, bilinçsiz ve kontrolsuz davranışlara neden olur. Rahu ve Ketu erkil veya dişil olarak sınıflanmazlar. Ayrıca Hint bilgelerinin düğümlerle ilgili faydalı veya zararlı burç yerleşimleri üzerinde fikir birliği yoktur. Sadece bir konuda uzlaşma vardır. Düğümler Merkür’ün yönettiği İkizler ve Başak burçlarında güçlüdürler. Düğümler genel olarak geriye doğru hareket ederler ne nadiren durup ileri harekete geçerler. Bu süreçlerde düğümlerin aşırı güçlü oldukları belirtilir. Bu nedenle horoskop analizi yapılırken Ephemeris’den düğümlerin hareketleri kontrol edilmelidir. Düğümler Güneş ve Ay’ın baş düşmanlarıdır. Bunların burçlarına da zarar verirler.
Doğum haritasında Ketu’nun yerleşimi kişinin geçmiş yaşamında gelişmiş olan kaliteleri ve karakteristikleri gösterir. Rahu ile kavuşum yapan gezegen, Ketu’nun da simgelediği özellikleri konusunda ayrı bir önem taşır. Doğum haritasında Ketu’nun başlangıçtan itibaren ilk altı evden birinde yerleşmesi oldukça uğurlu sayılır. Bu durumda çocukluk yılları zorlu geçecek olsa da kişi yaşamda daima yükseliş kaydedecektir. Ketu’nun haritanın ikinci yarısında yerleşmiş olması bu yorumu tersine işletir. Olumlu yerleşen Ketu, iyi görünümler ve ilişkiler kurduğunda kişiye yaşamda itibar, yükselme, ün ve sosyal prestij sağlayacaktır. Zararlı etkilenmiş Rahu ve Ketu çoğunlukla başarısızlık, zorluk, yenilgi, ve gerilim verecektir. Ketu, Satürn ile kavuşum yapan Mars’ın özelliklerine sahiptir. Ketu Yay’da yükselimdedir. Balık’da güçlü, Koç’da ahenklidir. İkizlerde düşüşte, Başak’da zararlı ve Terazi’de uyumsuzdur. Akrep’te yükselimdedir. Yay ve Oğlak da moolatrikona evleridir.
Rahu’nun Yansımaları
k Açgözlülük, dünyevi arzularda oburluk, büyük dünyevi ödüller ; k Tembellik, anlayışsızlık,miskinlik ; k Duygusal hazlar ; k Cehalet.
Ketu’nun Yansımaları
l Tecrit, dünyevi isteklere kayıtsızlık ; l Doğal yönelim yöntemleri (perhiz vs) ; l Bilgilenme, Aydınlanma, Ebedi özgürlük ; l Ruhsal yetenekler ; l Akıl, bilgi, ayrım kabiliyeti ; l Dikkati çekmeme isteği ; l Hayaletler, Ruhlar, Astral güçler.

Rahu ve Ketu’nun ortak Yansımaları
lk Ökültizm, Ruhsallık ; lk Zorlayıcı- bilinçsiz davranışlar ; lk Korkular, fobiler, Kabuslar ; lk Akıl bozuklukları ; lk Düşük insanlarla beraberlik ; lk Bağımlılık, kötü huylar ; lk Zehirler ; lk Yanılsama, aldanma ; lk Kirlilik, pislik, parazitler ; lk Kekemelik, kasılmalar ; lk Onulmaz hastalıklar ; lk Hırsızlık, cinayet, hapis ; lkBüyücülük, Cadılık ; lk Ülser, kanser, deri hastalıkları.
alıntıdır...


- Temsil edilen gezegenler:
1. Evin “kılavuz” (karaka) gezegeni Güneş’tir.
2.ci evin kılavuz (karaka) gezegeni Jüpiter’dir.
3.cü evin kılavuz (karaka) gezegeni Mars’tır.
4.cü evin karakas’ı (kılavuzu) Ay ve Merkür’dür.
5.ci evin kılavuz (karaka) gezegeni Jüpiter’dir.
6. evin kılavuz (karakas) gezegenleri Mars ile Satürn’dür.
7.ci evin kılavuz (karakas) gezegeni Venüs’tür.
8.ci evin kılavuz (karaka) gezegeni Satürn’dür.
9.cu evin kılavuz (karaka) gezegeni Jüpiter ve Güneş’tir.
10.cu evin kılavuz (karaka) gezegenleri Satürn, Güneş, Merkür ve Jüpiter’dir.
11.ci evin Karaka (kılavuz) gezegeni Jüpiter’dir.
12.ci evin kılavuz (karaka) gezegeni Satürn’dür.







Güneş Surya Sy
Ay Chandra Ch
Mars Mangala Ma
Merkür Budha Bu
Jupiter Guru Gu
Venüs Shukra Sk
Satürn Shani Sa
K.Ay.D Rahu Ra
G.Ay.D Ketu Ke


Vedic sisteminde 9 adet gezegen kullanılır,
malumunuz güneş ve ay gezegen değil ışıklı
cisim olarak geçer.Vedic'de satürn ötesi
gezegenler kullanılmaz,uranüs-neptün-pluto,
bunların yerine ketu mistik,melankolik
havasıyla neptün'ün,rahu'da asi,bireysel,ani,
şaşırtıcı etkileriyle yeterince uranüsyen özelliklere
sahiptir.tabloda gezegenelrin hartia çıkarırken
kısaltılmış yazılımlarınıda belirttim,
bu kısaltmaları öğrenince zaman kazancımız olacaktır.

ڪےєνмєк ßαzєη ναzgєçмєуi ßiŁмєктiя..
Bazen...! Unutmak Gerekiyormuş UNUTANI..
нєяşєч вєиdє вαşLαя вєиdє вітєя.
07-05-2008 08:34 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
nev_bahar Çevrimdışı
Kıdemli Üye
**
Kayıtlı

Mesajlar: 90
Üyelik Tarihi: May 2008

Rep Puanı: 1

Mesaj: #2
negatif ve pozitif yönde etki eden gezegenler:
vedicte yükselen burcuna göre negatif ve pozitif yönde etki eden gezegenler:
MOND:AY
SONNE:GÜNEŞ
WİDDER:KOÇ
STİER:BOĞA
ZWİLLİNGE:İKİZLER
KREBS:YENGEÇ
LÖWE:ASLAN
JUNGFRAU:BAŞAK
WAAGE:TERAZİ
SCORPİON:AKREP
SCHTZE:YAY
STEİNBOCK:OĞLAK
WASSERMANN:KOVA
FİSCHE:BALIK

GEZEGENLER EKLENTİDE...........

ڪےєνмєк ßαzєη ναzgєçмєуi ßiŁмєктiя..
Bazen...! Unutmak Gerekiyormuş UNUTANI..
нєяşєч вєиdє вαşLαя вєиdє вітєя.
07-05-2008 08:40 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
yezda Çevrimdışı
Kıdemli Üye
**
Kayıtlı
lt=
Mesajlar: 462
Üyelik Tarihi: Aug 2007

Rep Puanı: 3

Mesaj: #3
RE: VEDİC astrolojisinde GEZEGENLER
Hint Astrolojisinde gezegenler

Hint astrolojisindeki gezegenler Güneş, Ay, Venüs, Jüpiter, Satürn, Merkür, Mars, Rahu ve Ketu’dur. Batı astrolojisinden farklı olarak hesaplamalarda ve yorumlarda Uranüs, Neptün ve Pluto dünyadan ışıkları görünmediği nedeniyle hesaba katılmamaktadır. Hint astrolojisinin en temel unsurları gizemli Ay Düğümleri düzlemidir. Rahu (kuzey ay düğümü) ve Ketu (güney ay düğümü) adı verilen bu gölge gezegenler karmik noktalar olarak adlandırılırlar ve analizlerde çok önemli yer tutarlar.


Gezegenlerin her birinin doğal özellikleri vardır. Ancak haritadaki yerleşimlere göre de bazı hayat alanlarını yönetirler. Örneğin Jüpiter genişleme ve şifa verici gezegen olarak bilinir ancak haritada zararlı evlerde yerleştiğinde genişleme etkisini kilo açısından vermekte ve obeziteye neden olabilmektedir. Sağlıkla ilgili diğer zorlu konuları ise kansere en olumlu gezegen Jüpiter’in neden olmasıdır. Bunun mantığı çok basittir; Jüpiter içinde bulunduğu konuları her zaman çoğaltan bir enerjisi vardır ve kanser de kontrolsüz hücre çoğalmasıdır. Şimdi gezegenleri temel olarak incelemeye çalışalım…



Satürn


Zodyakta en ağır hareket eden gezegendir. Satürn kalıcı işleri sever. Konsantrasyon, kararlılık, kendini adamanın temsilcisidir. Ağır hareket eden bir gezegen olduğundan içinde bulunduğu konulara gecikme etkisi verir. Astrolojide zararlı kabul edilen gezegenlerden biridir. Hayatta yüz yüze kaldığımız zorlu koşullar, hayattan almamız gereken dersler hep Satürn tarafından bize öğretilir. Tedbirlilik, daralma, eksilme, soğukluk, kuralcılık, disiplin Satürn’ün işidir. Kimi astrologlar Satürn’ü eli sopalı bir öğretmene benzetirler. Soğuk ciddi bakışlar ve hatalarımızı yüzümüze bir tokat gibi çarpandır Satürn.
Satürn’ün bize öğretmek istediklerini doğum haritalarımıza bakarak önceden öğrenebilirsek bize vereceği zararı en aza indirgemiş oluruz. Satürn bizim olgunlaşmamızı ister. Ayaklarımızın yere basmasını ve geleceğimizi planlamamızı ister. Satürn’ün aynı zamanda ömürle ilişkisi de vardır. En yavaş hareket eden gezegen olarak insan ömrünün uzunluğunu belirler de diyebiliriz.

Gezegen her burçta yaklaşık 2.5 yıl kalır. Satürn transitleri çok özenle analiz edilmesi gereken konulardandır. Zorlu evlere yaptığı görünüm ya da zararlı ev transitlerinde sıkıntı, bunalım, tutuklanma, ciddi hastalık tetiklemesi, ayrılık ve ölüme neden olur. Bu nedenledir ki Satürn hayatımızı kontrol eden en önemli gezegenlerden biridir. Koç burcunda düşüşteyken, Terazi burcunda yücelir.



Jüpiter


Kısmet, mutluluk, huzur Jüpiter’in anahtar kelimeleridir. Jüpiter elini attığı her şeyi büyütür genişletir. Mutluluğu, parayı artıran da Jüpiter’dir. Evrensel şifa verici olarak kabul edilen gezegen sağlıkla ilgili sorunlarımızı da olumlu transitleri ile düzeltir. Gezegen doğum horoskoplarımızda olumlu bir evde yerleştiğinde haritada çok büyük kurtarıcı etkisi vardır. Haritanın zararlı etkiler almış noktalarını bir nebze de olsa düzeltir. Her burçta yaklaşık 1 yıl kalır. Jüpiter en olumlu gezegendir ve haritadaki yeri ve transitleri ayrıntılı incelenmelidir. Jüpiter’in yükselen burçtan yaptığı transit ve Ay’ın üzerinden yaptığı transit her zaman olumludur. İnsanın karşısına çeşitli fırsatlar çıkarır aile ortamında huzur sağlar. Kadın haritalarında eş temsilcisidir. Aynı zamanda haritalarda çocuk karakasıdır.(temsilci) Gezegen oğlak burcunda düşüşte , yengeç burcunda yücelmiş durumdadır.Yücelmesi en olumlu durumken , oğlakta zayıf ve güçsüz kalır.



Güneş

Hayat kaynağı güneş astrolojide zararlı kabul edilen bir gezegendir. Neden hayatı sağlayan güneşin zararlı kabul edildiği de şöyle açıklanabilir; Güneş'in ısısı yakınındaki her şeyi kasıp kavuracak kadar fazladır. Bu nedenle çok yakınındaki gezegenleri yakarak zarar verir. Güneş haritalarda ruhu, egoyu ve babamızı temsil eden gezegendir. Güneş’i güçlü kişiler çevrelerine ışık saçarlar girdikleri ortamda hemen fark edilirler. Bu durum aynı zamanda egonun da güçlü olması , kendine güvenin fazla olmasını sağlar.Aslen egonun yüksek olması insan ilişkilerinde çok da olumlu bir durum değildir kişiye bencillik verebilir ancak bu tür durumlar da yine haritanın geneline bağlıdır.Olumlu gezegenlerden görünüm alan güneş bencillik etkisini vermeyecektir. Güneş de Satürn gibi bazı konularda gecikme etkisi verir. Batı astrolojisinden bildiğiniz burcunuz Güneş’in Tropikal zodyaktaki yerleşimine göre bulunur. Güneş’i zarar görmüş insanlar kendine güvensiz hatta ezik olabilirler. Güneş genel sağlığımızın da yöneticisidir. Aynı zamanda kalple ilgili sorunlar da Güneş’le bağlantılıdır. Güneş baba temsilcisi olması yanında aynı zamanda kariyer karakasıdır.(Temsilci). Kariyer evinde yerleşmiş güçlü bir güneş mutlak yüksek kariyer habercisidir. Bu kişi bir devlet başkanı olabileceği gibi büyük bir şirketin CEO’su da olabilir. Güneş’i güçlü kişiler iyi yöneticilik yetenekleriyle donatılmışlardır. Güneş’in durumu aynı zamanda babanın hayatını ve baba ile ilişkileri de belirler. Güneş Koç burcunda yücelir, Terazi burcunda düşer.



Ay


Hint astrolojisinin en önemli gezegeni Ay’dır. Bu astroloji sisteminin diğer adı da Ay Astrolojisi’dir. Ay haritalarımızda iç huzurumuzu, duygularımızı ve annemizi temsil eder. Ay’ın iyi durumda olması kişiyi ne tür olaylar geçirirse geçirsin hep ayakta tutacaktır. Annenin yaşamı ile ilgili olaylar Ay’a bakılarak anlaşılır. Ay dolunaya doğru ise “Parlak Ay” , değilse “Soluk Ay” kabul edilir. Parlak Ay yararlı kabul edilirken Soluk Ay zararlı kabul edilir. Kadın haritasında göğüsleri temsil eder. Göğüs sağlığı da Ay’ın durumuna bağlıdır. Ay’ın Satürn’den zarar gördüğü kadın haritalarında göğüsle ilgili sağlık problemleri yaşanma olasılığı fazladır. Yine de bu tür durumları belirleyebilmek için haritanın tümünün analiz edilmesi gerekir. Ay’ın zarar gördüğü bir harita sahibi en ufak olayda iç dünyası yıkılır, ufak şeyleri kendine çok dert eder. Bu nedenle Ay’ın iyi durumda olup zararlı görünüm almaması iyi bir hayat göstergesi için çok önemlidir. Ay Boğa burcunda yücelir , Akrep burcunda düşer.



Venüs


Güzellik, estetik, zerafetin gezegeni Venüs… Sevgiyi, aşkı, kaliteyi ve hayat zevklerini yönetir. Sanatın temsilcisi Venüs Jüpiter’den sonraki en olumlu gezegendir. Doğum horoskoplarımızda iyi durumda yerleşmiş bir Venüs kişiyi kibar, zevk sahibi, güzel, yakışıklı yapar. Ay’dan sonra duyguların diğer yöneticisidir. Venüs’ü düşüşte ya da iyi yerleşmemiş kişiler genelde rüküş, kaliteden anlamayan kişilerdir. Zarar görmüş bir Venüs hayat zevklerinde aşırılıklara kaçmaya sebep olabilir. Örneğin Venüs’ü zarar görmüş bir kişi her içki içtiğinde sapıtıp dağıtabilir. Venüs’ü güçlü durumdaki kişilerin sanat yetenekleri oldukça fazladır. Güzellik de Venüs burçlarına ve Venüs’ün iyi durumda olup olmamasına göre değişir. Hayatta Jüpiter gibi zenginlik veren gezegenlerden biridir. Venüs çekici , seksidir ancak Mars gibi agresif değildir. Yaratıcılık da Venüs’ün görevlerinden biridir. Tüm eğlence zevk sefa Venüs sayesinde yaşanır. Venüs’ün parola kelimesi üremedir. Jüpiter gibi Venüs de içinde bulunduğu evin konularını artırır. Paraya mala mülke artırıcı etki verir.Venüs'ü sağlıkla ilgili evlerde yerleşmiş kişilerde çocuk sahibi olamama, gastrit ülser gibi sağlık sorunları görülebilir.Yine de kesin şeyler söyleyebilmek için harita genel olarak analiz edilmelidir. Venüs Balık burcunda yücelir, Başak burcunda düşer.



Mars


Enerjinin hareketliliğin savaş ve hırsın gezegeni Mars, çağlar boyunca kavga ve savaş nedeni olarak görünmüştür. Astrolojide Satürn ile beraber en zararlı kabul edilen gezegenlerden biridir. Agresif, hırslı, kavgacı insanların Mars’ları çok güçlüdür. Sporu da doğal olarak Mars yönetir. İyi sporcuların haritalarında Mars çok güçlüdür. Mars erkeksidir. Seks , savaş, tutku, kuvvet Mars’ın durumu ile ölçülür. Mars’ın zararlı yerleşimi kişinin başına bir çok kaza getirebilir. Kişi sakar olabilir. Tırnaklarını yiyen insanların genelde Mars’ı güçlüdür. Bu huyun hırstan kaynaklandığını düşünüyorum. Mars’ın evlilik olaylarında çok önemli bir etkisi vardır. Bu zararlı etkiye Hint Astrolojisi’nde Kuja Dosha yani “Mars Baskısı” adı verilir. Mars 1. , 4. , 7. , 8. , ve 12. , evde bu Mars Baskısı adı verilen zararlı durumu oluşturur. Mars baskısı ilişkilere ve evliliğe gerginlik taşıyan bir durumdur. Kişi Mars’ın zorlu etkisi nedeniyle kolay kolay kimseyle anlaşamaz, en ufacık olayda ortamı kavga atmosferi sarar. Bu durum da eninde sonunda evliliğin ya da ilişkinin bitmesine neden olur. Hindistan'da evlenmeyi düşünen çiftlerin haritaları Mars baskısının varlığı açısından araştırılır. Mars baskısının zararlı etkilerini yok etmenin tek yolu evlenen iki kişinin de haritasında Mars baskısı olmasıdır. Aksi taktirde evlilik ya boşanma ya da taraflardan birinin erken ölümü nedeniyle bitecektir. Bu nedenle Hindistan’da yüzyıllar öncesine ait doğum saatleri bile itinayla saklanmaktadır. Evlenmeden ya da ciddi bir ilişkiye başlamadan önce Mars Baskısının haritadaki varlığının kesin olarak araştırılması gerekir. Mars duygusal Yengeç burcunda düşer, Oğlak burcunda yücelir.



Merkür


Zihni , zekayı, hesaplama becerisini, bilgiyi yöneten gezegen Merkür’dür. Haberleşme, her türlü iletişim, ulaşım, ticaret, yazma becerisi Merkür tarafından yönetilir. Merkür içinde bulunduğu duruma göre yararlı ya da zararlı bir gezegen olabilir. Ay iç dünyamızı temsil ederken, Merkür bilinci zekayı algılama kapasitesini kontrol eder. Astrologların çok önem verdiği bir durum da Merkür’ün geri hareket etmesidir.(retrograde) Merkür geri hareket ederken Merkür’ün temsil ettiği hayat alanlarında sorunlar yaşanabilir. Gönderdiğiniz e-posta yerine ulaşmayabilir, ulaşımda sorunlar yaşanabilir, yanlış anlaşılmalar, kandırılmalar olabilir. İletişimi temsil eden Merkür aynı zamanda elektronik donanımları, interneti ve bilgisayarları da temsil eder.Merkür geri hareketi esnasında bilgisayarlarınızda arıza ya da sorun yaşamanız olasıdır. Merkür’ün haritada yerleştiği burç insanın düşünce yapısını açıklar. Entellektüellik , espri yeteneği de Merkür’ün yönetimindedir.Sağlıkla ilgili zararlı durumlarda sinir hastalıkları, cilt hastalıkları, her türlü duyu organıyla ilgili hastalıklar baş gösterebilir. İşitme engelli insanların haritalarında Merkür oldukça zarar görmüş ve zayıf durumda yerleşmiştir. Merkür Başak burcunda yücelir , Balık burcunda düşer.



Ay Düğümleri


Güneş’in yörüngesi ile Ay’ın yörüngesinin kesim noktaları olan Ay Düğümleri Hint Astroloji’sinin en gizemli tarafıdır. Hint mitolojisinde bu düğümün kuzey ucu ejderhanın başı (Rahu), güney ucu ise ejderhanın kuyruğudur. (Ketu) Aslen soyut birer gezegen olmakla birlikte bir haritada çok önemli işlevleri vardır. Hint astrolojisinin bana göre en önemli noktalarıdır. Bu nedenle etkileri oldukça iyi araştırılmalı.



Rahu – Kuzey Ay Düğümü


Rahu maddi dünya hırslarıyla doludur. Hayatın iyi ya da kötü her türlü maddi nimetinden gözü aç bir şekilde yararlanmak ister. Dolayısıyla zararlı bir gezegendir. Rahu Jüpiter Venüs kavuşumu gibi bir etki verebilir. Rahu’nun yerleştiği evde şiddetli değer bilirlik gibi etkiler olabilir.Yükselende yerleşen Rahu toplumdan farklı bir kişilik oluşturabilir. 2. Para evindeki rahu insanı çoğu zaman para peşinde koşturur. 2. Ev aynı zamanda konuşmayı temsil ettiğinden potlar kırdırır. Rahu’nun haritalarda yerleştiği ev ani ve şaşırtıcı değişimlere açık bir hayat alanıdır. Bu genellikle bir felaket ya da skandal da olabilir. Olabilecek bir felaketin habercisi Rahu’nun yerleştiği evin yöneticisine de bağlıdır. Rahu ve Ketu bulundukları evin yöneticisinin özelliklerini alırlar. Rahu’nun dispositoru(yerleştiği evin yöneticisi) Ay ya da Merkür gibi kolay etki altında kalan bir gezegense Ay ve Merkür’ün yerleştiği evlerin yöneticileri de bu şaşırtıcı olaylarda etkilidir.
Rahu bu özellikleri ile toplumdan farklı şeyleri temsil eder. Uzun saçlı küpeli erkekler ya da saçları mora boyanmış kızların haritalarını incelesek Rahu’nun kişilikle ilgili evlerde olabileceğini görebiliriz , en azından yaşadıkları dönem Rahu gezegen periyotlarından birisidir.Kendi gezegen dönemlerinde kalıcı olmayan etkiler verir. Rahu yurtdışını da temsil eder. Rahu’nun olası etkilerini tek bir paragrafta açıklamak oldukça zor örnek analizlerde nasıl etkiler verdiğini inceleyebileceksiniz.



Ketu – Güney Ay Düğümü

Ketu, Rahu’nun aksine mistik içe kapanık maddi değerlere önem vermeyen gölge gezegendir. Aydınlanmanın karakasıdır.(temsilci) Meditasyon, içe çekilme, dünyadan soyutlanma Ketu’nun işidir. Maddi hayat alanlarına zarar verebilir. Kandırılma, dogmatik bir şekilde bağlanma etkileri mevcuttur. Rahu Satürn gibiyken, Ketu Mars gibidir. Ketu dönemine giren kişiler genellikle kendi içine çekilir. Genelde lise döneminde içe kapanık bir bireyin, üniversite döneminde sosyalleşmesi Ketu’nun 7 yıl süren periyodunun bitip dünyevi zevklerin yaşanacağı Venüs periyoduna girmesiyle gerçekleşir. İnsanlar da bu olaya şaşırırlar. Lisede çok arkadaşı olmayan kendi halinde bir kişi üniversite yıllarında oldukça sosyal bir insan olabilir. Ketu dönemleri haritadaki yerleşimlere göre oldukça sıkıntılı geçebilir. Yerleştiği eve göre etkileri kişiden kişiye değişir. Önümüzdeki gezegen periyodunda Ketu varsa iç huzuru bulacağımız şeylere yönelmek hepimiz için en iyisidir. Bu 7 yıllık dönemde maddi şeyler peşinde koşmak ancak bize katlanılması güç bunalımlar verecektir.

http://www.hintastrolojisi.net

Başkalarına dayalı bir yaşam süren, hiçbir şey yapmadan öylesine yaşayan bir kişi, başına gelen zorlukları, kaderim buymuş diye nitelendiremez.
01-21-2009 01:22 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir