Değerlendir:
  • 30 Oy - 2.63 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Doğum Haritası Yorumlarken "YARIMKÜRE VURGUSU"
Yazar Mesaj
Angel Çevrimdışı
Angel
*****
Saturna Vip
lt=
Mesajlar: 1,250
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 19

Mesaj: #1
Doğum Haritası Yorumlarken "YARIMKÜRE VURGUSU"
YARIMKÜRE VURGUSU

Doris Hebel

Doğum haritası yorumlanırken bakılacak konulardan birisi yarımküre vurgusudur. Ufkun üstünde mi altında mı, yoksa haritanın doğusunda veya batısında mı daha çok planet bulunuyor. Benim bu konuya bakışım sizinkinden biraz farklı olabilir. Astroloji öğrenmeye başladığımda kitaplar şöyle yazıyordu: Ufkun altında daha çok planetiniz varsa siz sübjektifsinizdir. Bu doğru. Ama benim çoğu astroloji kitabında sevmediğim şey bunların kategorize eden ifadelerle dolu olmaları ve bunun niye böyle olduğunu açıklamamalarıdır.

UFKUN ALTINDA VE ÜSTÜNDE

Eğer planetlerin çoğu, altı veya daha fazlası, ufkun altındaysa, kişi sübjektif olur. Bunun nedeni kişinin çevresel faktörlerle bağlantısının çok önemli olmasıdır. her gün çevrenizde neler olup bittiğine çok duyarlı olursunuz, bunları kendinize yakın tutarsınız, bunlar hayatınızda daha belirgindir. Eğer planetlerin çoğu ufkun üstündeyse çevresel faktörler sizi bu kadar güçlü etkilemezler, bu nedenle daha objektif olabilirsiniz


MERİDYENİN DOĞUSUNDA VE BATISINDA

Doğu ve batı konusunda geleneksel yorum çizgisini izleyeceğim. Eğer haritanın Doğu bölümünde daha çok gezegeniniz varsa, gösteriyi siz yönetirsiniz. Bir başka deyişle, kendi hayatınızı kendi tarzınızda sürdürme yeteneğine sahip olursunuz. Eğer planetler haritanın Batısındaysa, ne kadar isterseniz isteyin, s,z,n kendinizle yaptıklarınız daima diğer insanların ne istediklerine, neye ihtiyaç duyduklarına veya sizden ne beklediklerine bağlıdır. Dolayısıyla yaşam alanınızın bütününde o kadar özgürlüğe sahip olamazsınız. Doğum haritalarının Batısında çok sayıda planetleri olduğu halde yaşamlarının başkaları tarafından yönetildiğini hissetmeyen bir çok insan tanıyorum. Bu bir bakıma doğru da. Ancak bunların da meslekleri doğrudan diğer insanlarla bağlantılı. Öğretmenler, psikologlar, doktorlar, çeşitli danışmanlar... Bunlar genellikle bir çeşit grup biçiminde çalışıyorlar ve çoğu bunu yaptıkları için mutlular. Bazıları mutlu değiller, ama bunun nedeni diğer insanların onlardan istediklerini, gereksindiklerini veya beklediklerini düşündükleri şeyi yansıtıyor olmaları.


SINGLETON (TEK PLANET)

Eğer bir yarımkürede, Kuzey, Güney, Doğu veya Batıda, tek başına duran bir planet varsa, bu planet çok önemlidir ve, özellikle eğer haritadaki kişisel planetlerden birisiyse, gösterinin bütününü o yönetir. Kişisel planetler Güneş, Ay, Merkür, Venüs ve Mars'tır. Eğer o tek planet ağır hareket edenlerden birisiyse, büyük olasılıkla gösteriyi o yönetir, ama siz kontrolün sizde olduğunu hissetmezsiniz. Eğer bir kişisel planet tek başınaysa kontrolü hissedersiniz, o sizindir. Tek planet sosyal ilişkilerle alakalı olan planetlerden, yani Jüpiter veya Satürn'den birisiyse, gösteriyi yöneten sizin Jüpiter'e veya Satürn'e özgü yapıda olan sosyal ilişkilerinizdir. Eğer Uranüs, Neptün veya Pluto tek başınaysa, kontrole siz sahip olamazsınız.

Uzun yıllar astrolojideki 'planetlerin neden olmadıklarını, harekete geçirdiklerini' söyleyen eski deyişle uğraştım. Ben buna inanmıyorum. Benim ulaştığım sonuca göre kontrol edemeyeceğiniz üç tane planet var -Uranüs, Neptün ve Pluto. Kişisel planetleri kontrol edebilirsiniz, çünkü onlar sizindir. Onlarla nasıl başa çıkacağınızı Venüs kanalıyla öğrenirsiniz ve kişisel malzemenizi temel olarak biraraya toplayabilirsiniz. Mars biraz yarı-kişisel olmaya başlar. O dışarıya ulaşmakla, kişisel alanınızın dışında bir şeyler yapmakla daha fazla ilgilidir. O sizin inisiyatifinizdir. Yine de "kişisel" kategorisine dahildir, ama o kadar kişisel değildir.

Ben Jüpiter ve Satürn'ü "tasfiye edici, inceltici, arıtıcı" planetler olarak nitelendiriyorum. Kişisel planetlerinizi çözdükten, Mars'ınızla oldukça iyi biçimde başa çıktıktan sonra, sosyal tablonuzda arıtıcı bir süreç içine girersiniz. Bu, genel olarak dünyada sosyal anlamına gelmez, sizin için günlük yaşam düzeyinde sosyal demektir. Bu planetler size kendi sosyal alanınızda günlük temelde nasıl bir şeyin içine dahil olacağınızı ve bununla birlikte yaşayacağınızı öğretirler. Dolayısıyla bunlar da "kontrol edilebilirler", ama kontrol sizin sosyal alanınızla ilgilidir; kişisel planetler ve Mars sizin kişisel olarak ne yaptığınızla ilgilidirler.

Uranüs, Neptün ve Pluto kozmik bilincin planetleridir. Ben onlara yol gösteren planetler diyorum. Eğer onlar haritanızda güçlü bir konumdalarsa, onların vurguladıkları konular sizin kişisel kontrolünüzde olamazlar. Bu durumda siz dışsal kozmik faktörlerin rehberliği altında olursunuz.

Buradaki uygulamaya göre eğer Satürn dahil, Satürn'e kadarki planetlerinizle elinizden gelen en iyi biçimde başa çıkabiliyorsanız, o zaman Uranüs, Neptün ve Pluto'dan gelen rehberlik sizin için aşırı olmaz. Eğer Satürn'e kadarki planetlerinizi olumlu şekilde ifade edemiyorsanız, bu üç dışsal planetin titreşimlerini yapıcı biçimde idare etmeniz için gereken özdisiplin ve içsel bütünlüğü henüz oluşturamamışsınızdır. Size bir sürü sorun yaratmalarının nedeni budur.

Eğer bu üç planetten birisi yarımkürede tek planetse, gösteriyi yöneten odur ve onu kontrol edemezsiniz. Tek başına duran Uranüs, Neptün veya Pluto'nun kişinin hayatında olumlu mu, yoksa olumsuz mu olacağını bulmak için hemen geriye dönüp haritanın geri kalanına bakmanız ve kişinin Satürn'ünü nasıl kullandığına dikkat etmeniz gerekir.

Çeviren: Barış İlhan

Yukarıdaki yazı Doris Hebel'in "Contemporary Lectures" kitabından alınmıştır

"Güneş gibi ol şefkatte, merhamette
Gece gibi ol ayıpları örtmekte
Akarsu gibi ol keremde, cömertlikte
Ölü gibi ol öfkede, asabiyette
Toprak gibi ol tevazuda, mahviyette
YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN, YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL !!!!!!!! "
MEVLANA
[align=center][color=#008000][size=x-large]
[i]
11-17-2007 11:29 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Simurg Çevrimdışı
.
**
Kayıtlı

Mesajlar: 751
Üyelik Tarihi: Feb 2008

Rep Puanı: 1

Mesaj: #2
Cvp: Doğum Haritası Yorumlarken "YARIMKÜRE VURGUSU"
TEKİL GEZEGEN VEYA EKSİK ELEMENT

Tek bir gezegen tarafından ifade edilen element. Kişinin konsantre olduğu alanı betimler. Potansiyel nevrozların, baskının, problemin veya söz konusu planetin arketipsel konularının etrafında temellenmiş kompleksin bağlantı noktasıdır.

Planetlerin arketiplerinin ne olduğunu biliyoruz. Mars, kızgınlık ve iddiacılık, Yang veya erkeksi enerji ve seksüel içgüdü (libido) ile ilgilidir. Satürn, otorite figürleri, yapı, baba ve benzeri konularla ilgilidir. Bunun ne şekilde tezahür ettiğini seansta müşterinize sorarak bulabilirsiniz. O size kendi hayatını anlatırken anlamı yakalayabilirsiniz.

Bu tek (singleton) planet bir psişik, psikolojik vampir olabilir. Çok büyük ölçüde psişik enerjiyi yutar. Bu gezegenin içinde bulunduğu ev de vampirin kalesidir. Eksik element, singleton’dan daha da göze batıcı şekilde kendini ortaya koyar. Bu alanda büyük bir içsel yetersizlik hissedilir. Tekil olunca hiç değilse enerjinin odaklanacağı bir yer vardır; ne kadar abartılsa da o elementi temsil etmekle bir planet görevlendirilmiştir. Hiçbir gezegen içermeyen elementinse bu enerjiyi ifade edebileceği belli bir alan yoktur; bir arayış söz konusudur. Bu yüzden ifade edilemeyen element güçlü bir dinamizm ve farklılık oluşturur. Çünkü hepimizin içinde kendimizi bütünlemek için büyük bir açlık vardır; bütünlüğü hepimiz arzularız. Anlaşma yapmaya ve entegre olmaya yanaşmayan bu enerjiyi bir şekilde diğerleriyle bütünleştirmek isteriz veya tamamen görmezlikten geliriz. Ne de olsa huzursuzluk çıkaranı kimse arasına almak istemez. Ama o enerji oradadır ve biz onu görmezlikten geldikçe o kendini daha fazla görünür kılmaya çalışacaktır.

Bu fonksiyonlar bizim kendimizi rahat hissetmediğimiz fonksiyonlardır. Biz kendimizi rahat hissetmediğimiz için de bu fonksiyondan kaçınmayı tercih edebiliriz. Bu durumda singleton veya sıfır olan element bizim psikolojik savunma mekanizmamız olarak görünür. Bu durumla baş etmek için beş mekanizmanın harekete geçmesini sayabilirim:

-İnkar (denial)
-Bastırma (repression)
-Yansıtma (projection)
-Yüceltme (sublimation) (Evet, seksüel duygularım olduğunu kabul edebilirim ama bunlar kilise çevresinde makbul olmayabilirler. Böylece onları dua, öğretim ve hayra yönelik işler kanalıyla yönetebilirim.)
-Telafi ya da yerini doldurma (compensation) (ilgili alanda süper fonksiyonel olmak ya da üstün bir işlevsellik göstermek)

Haritaya bakarak kişinin savunma mekanizmasını göremezsiniz. İnkar ve bastırma, astroloji seansında ele alınması en zor savunma mekanizmalarıdır; ancak terapi ile ortaya çıkarılabilirler.

Toprak elementini ele aldığımızda genellikle kişinin vücuduyla ilgili bir problemi olduğu aklımıza gelir. Seksüalite ve tensellik önemli bir nokta haline gelir. Seksüalite, tensellik, dokunma, yemek ve oral tatminin tüm çeşitleri… Parayla, objelerle, şeylerle, toprakla, ağaçlarla, doğayla ilgilenmek..Genellikle ne zaman acıktıklarını bilmezler ve aniden halsiz hissederler ve adeta tıkınırlar ya da anoreksi olurlar. Çünkü bedenlerinden hoşlanmazlar, onunla rahat değillerdir. Ya da tam tersi aşırı kilolu olurlar. Çünkü asla doymazlar. Aynı şey seks, para, dokunma veya bir şeyin telafisi için de geçerlidir.

Bu insan tıpkı Michelangelo gibi, dünyayla ilişkisini kesen bir heykeltıraş olabilir. Yani aslında eksik veya tekil element aynı zamanda kişinin sahip oldugu yeteneğin ve farklılığın bir ifade şekli haline gelebilir. Ben şahsen haritada böyle bir eksiklik veya tekillik gördüğüm zaman seviniyorum ve seansta işim çok kolaylaşıyor. Kişinin bu elementi nasıl ifade ettiğine yoğunlaşıyorum ve kendisindeki farklılığı üretken bir şekilde ortaya çıkarması için yol göstermeye çalışıyorum. Aynı şekilde T- Kare (fokal gezegen) için benzer bir yorum yapabilirim, bir de 29 derecede olan gezegenler ve haritada tek olan açı kalıbı için aynı yorumu yapabilirim. Yani bu konulara odaklanarak kişinin yeteneğini ve üretkenliğini odaklayacağı noktayı kolaylıkla tarif edebilirim.


Çeviren : Meltem Ersoy ve Oya Vulaş
Kaynak : The Magic Thread , Richard Idemon, Samuel Weiser,INC

astrolojivebiz.com
01-05-2010 04:41 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Simurg Çevrimdışı
.
**
Kayıtlı

Mesajlar: 751
Üyelik Tarihi: Feb 2008

Rep Puanı: 1

Mesaj: #3
Cvp: RE: Doğum Haritası Yorumlarken "YARIMKÜRE VURGUSU"
Singleton Planet ve Psikolojik Etkileri

Bir doğum haritasında eğer bir element (ateş, toprak, hava veya su) sadece tek bir planet tarafından ifade edilmekte ise, bu elementin yerleşmiş olduğu planet “singleton” olarak tanımlanır. Bir danışanın doğum haritasında “singleton” planet var ise, bu planet dikkate alınmalı ve olası psikolojik etkileri değerlendirilmelidir. Mesela bir danışanın doğum haritasında Venüs’ün ateş elementini taşıyan tek planet olduğunu varsayalım. Söz konusu durumda Venüs ateş elementinin tüm yükünü tek başına taşımak zorundadır. Venüs’ün bu ağır sorumluluğun altında ezilme ihtimali olduğundan, bu durum harita sahibinin muhtemel bir “kompleks”ine işaret ediyor olabilir. Bir “kompleks” korku ve utanç gibi duygulanımlarla doludur ve genel olarak bireyin bilinçli tutumları ile uyumsuzdur. Çünkü daha önceden iradenin çabalarıyla bastırılmıştır ve eline geçen ilk fırsatta sözkonusu bireyin dengesini alt üst etmek için bilinçdışında beklemektedir.


Bu durumda söz konusu bireyin izleyebileceği iki rota ihtimali vardır:

1. Ateş elementinin bastıralamaz, dinamik gücünü kısıtlamak için çabalamak
2. Veya kendini ateş elementinin ruhuna teslim etmek

Venüs planeti bir bireyin sevme ve haz alma kapasitesini ifade eder. Bir “singleton” planet olarak Venüs’ün ajite ve dengesiz olma ihtimali vardır. Ateş elementi Venüs’ü fiziksel ihtiyaçlarını hemen gidermesi için zorlar. Eğer bu dürtü bastırılır ise; ilkel ve bilinçdışı bir yol ile işlevselleşme ihtimali vardır. Mesela söz konusu birey, özel hayatında fazla agresif olmasından dolayı, kendini sıkça sevgilisinden özür dilemek zorunda kaldığı bir pozisyonda bulabilir.



Eğer söz konusu birey ateş elementini tamamen bastırır ise, kendini engellenmiş hissedebilir. Bir yanı konfor ve yakınlık isterken, diğer yanı fazla hevesli olmaktan korkabilir. Kendi kendine örmüş olduğu duvarları aşmakta zorlanabilir. Dürtülerinin devreye girmesine izin verdiği takdirde ise; kontrolünü kaybetme ve Venüs’ü aşırı ve yanlış vurgulama yoluna gidebilir. (kendisine uygun olmayan birine karşı duyulan tutkulu âşk, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı, patolojik kıskançlık vb.)



Ancak şu unutulmamalıdır ki, tüm bu olumsuz ihtimallerin yanı sıra söz konusu bireyin “singleton” planetin olumsuz etkilerini telafi etme ihtimali de vardır. Başka bir deyişle, birey ödünleme yolu ile bu durumdan yaratıcı ve olumlu bir sonuç elde edebilir. (sıradışı bir ilişki kurma yeteneği, artistik yetenek vb.) Bu durumda, söz konusu bireyin dürtülerini yönetme ve bütünleştirme yeteneği ve çabaları devreye girmektedir. Bireyin “singleton” planetin olumsuz etkileri ile nasıl baş edeceğinin değerlerlendirebilmesi için (yani bireyin dürtülerini nasıl yöneteceğinin ve ne derecede bütünleştirebileceğinin öngörülebilmesi için) “singleton” planetin ev yerleşimi ve diğer planetlerden aldığı açılar da göz önünde bulundurulmalıdır. Bunların yanı sıra; “singleton” planetin burç yerleşimi, söz konusu planetin doğasındaki hangi özelliklerin bastırılıp hangi özelliklerin abartılabileceği konusunda fikir verici olacaktır.



Doğum haritasında “singleton” planet olan bir birey söz konusu olduğunda, bir astroloğa düşen görev, söz konusu bireyin farkındalık kazanmasına yardımcı olmaya çalışmak olmalıdır. Çünkü birey yeterli düzeyde farkındalık kazandığında doğum haritasındaki “singleton” planeti kişilik bütünlüğüne ve kendini gerçekleştirmeye giden yolda bir köşetaşı olarak kullanacaktır.



ASTROLOJİ OKULU
01-05-2010 05:26 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
astrosohbet Çevrimdışı
Kızıl & Mavi
********
Neptunia Admin
lt=
Mesajlar: 7,901
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 172

Mesaj: #4
RE: Doğum Haritası Yorumlarken "YARIMKÜRE VURGUSU"
Doğum haritasını insan beyni gibi düşünürsek

Asc - Dsc aksının üstünde kalan bölüm zihnin bilinçüstü mekanizmalarıyla bağlantılı olabilir
Asc - Dsc aksının altında kalan bölüm ise bilinçaltı mekanizmalarıyla bağlantılı olabilir

Haritayı MC - IC aksı gibi dikey olarak ikiye ayırdığımızda haritanın sol ve sağ tarafı için beynin sol ve sağ lobu ifadeleri kullanılabilir.

Sadece bir fikirdi , dursun kenarda..

10-30-2011 05:24 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
Mahinur Çevrimdışı
VIP Üye
****
VIP Üyeler

Mesajlar: 900
Üyelik Tarihi: Jan 2011

Rep Puanı: 50

Mesaj: #5
RE: Doğum Haritası Yorumlarken "YARIMKÜRE VURGUSU"
(10-30-2011 05:24 AM)Yldrm Yazılan:  Doğum haritasını insan beyni gibi düşünürsek

Haritayı MC - IC aksı gibi dikey olarak ikiye ayırdığımızda haritanın sol ve sağ tarafı için beynin sol ve sağ lobu ifadeleri kullanılabilir.

Sadece bir fikirdi , dursun kenarda..

O zaman bu fikirden yola çıkarsak;
Alıntı: SAĞ beyinli olma özellikleri; sanat ve sanatsal etkinlikler sevilir, sanatsal becerileri çoğu zaman şaşkınlık uyandırır. Estetizme bayılırlar, fiziki görünüşlerine önem verirler. Yazarlık yetenekleri gelişmiştir. İyi şiir ve roman yazabilirler. Müzik kulakları iyidir, müzisyenliğe yatkındırlar ve genellikle bir estrüman çalarlar koku ve tat gibi duyuları gelişmiştir. sezgileri ve iç güdüleri kuvvetlidir yeni şeyler üretmek hoşlarına gider subjektif davranırlar boyutları iyi algılarlar Parçaları değil, bütünü görürler, duygusaldırlar ve duygularına çok önem verirler

SOL beyinli olma özellikleri; mantık yürütmeyi severler, duyguları ile değil mantıkları ile hareket etmeye çalışırlar sınıflandırma ve tasnife önem verirler, titiz ve detaycıdırlar analitik düşünürler matematiksel işlemlerden sıkılmazlar dili iyi kullanırlar ve ikna kabiliyetleri iyidir bütünü değil parçayı görürler sistemli ve disiplinli çalışırlar, kuralcıdırlar objektif davranırlar, somut kavramlara önem verirler Kaynak: http://www.doktorsitesi.com/yazi/sag-bey...beyin/3326

Merkür bende 9.ev Boğa burcunda.Ticarete,matematiğe yatkınlik gibi bir takım özellikler.
Ve ben ticaretle ilgili bir bölüm okumama rağmen matematiğim hiç iyi değildir.
MC-IC aksının sağ tarafında kalıyor.
Bunun yanı sıra Merkür'ün Satürn'le karesi var.

Mühendis olan bir tandığığımın haritasına bakıyorum.Sağ-sol beyinle ilgili alıntı yaptığım kaynakta yine şöyle bir cümle geçiyor:

Alıntı:Ancak sağ beyin de mühendislik yeteneklerini ön plana çıkarır. Sağ beyin özellikle boyut ve hacim değerlendirmelerinde ön plana çıkar, bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işleme de sağ beyin önemli görev üstlenir.

Bir yandan da bu meslek sayısal yetenek gerektiriyor.

Haritaya baktığımda şöyle bir durum var:Mc noktasının hemen solunda Güneş var.Boğa burcunda.
Güneş Satürn'le 135, Mc noktası 120 derecelik açı yapıyor.
Mc'nin sağ tarafında da Merkür Koç burcunda.
Bir nev'i hem sağ hem sol dengede.

İspanyol Dili ve Edebiyatı okuyan bir arkadaşımın haritasında durum şu;
Mc İkizler'de.Mc'nin hemen sağında Jüpiter.
1.Dil denince hemen 9.eve bakıyorum ama gezegen yok.Burç Boğa,yönetici Venüs 1.ev Başak'ta yani solda kalıyor.
2. 9.ev3.ev aksından yola çıkarak 3.eve bakıyorum.Akrep-Plüto yerleşimi var.Yine sol taraf.
3.Dil için Merkür'ün önemli olduğunu düşünerek onun yerleşimine bakıyorum;Terazi burcunda,yine sol.

Bölüm dil ve edebiyat.Alıntıladığım yerde,sol beyin dilde iyidir,edebiyat için sağ beyin iyidir gibi bir hüküm ortaya çıkıyor.
Burada bir denge var mı o konuda bir fikrim yok gerçi.
Ya da denge olması gerekri mi ?acaba
10-30-2011 02:04 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
merkürijüp Çevrimdışı
Jupiter Vip
*****
Jupiter Vip

Mesajlar: 210
Üyelik Tarihi: Apr 2010

Rep Puanı: 2

Mesaj: #6
RE: Doğum Haritası Yorumlarken "YARIMKÜRE VURGUSU"
Harita tipleri vardı, ondan da Ay gezegenimin çok etkili olduğu sonucuna varılmıştı.Ayım tek başına 9. evde, haritanın tamamını yönetiyor yazıyor.Ay gezegeninin etkileri bende oldukça mevcut diyebilirim

pladicus
http://img7.ressim.net/out.php/i5646564_...-19172-gif
whole
http://imageshack.us/f/535/astro2gw52serapcardakhw.gif/
10-30-2011 05:58 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
vatansever Çevrimdışı
Yasaklanmış

Mesajlar: 382
Üyelik Tarihi: Jan 2011

Mesaj: #7
RE: Doğum Haritası Yorumlarken "YARIMKÜRE VURGUSU"
yazık benim ay burcuma tüm yükü çekiyo koçum benim koptum.w
10-30-2011 06:08 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Başarılı Eğitim ve Doğum Haritası Mavi 19 38,282 05-07-2016 08:03 PM
Son Mesaj: Karpuzseverim
  İyi ve Kötü Doğum Haritaları astrosohbet 29 37,112 05-30-2012 02:24 AM
Son Mesaj: Mavisahram
  Doğum Zamanı Kişiliği Etkiliyor yükselenbaşak 0 3,305 06-13-2007 03:02 AM
Son Mesaj: yükselenbaşak

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir