Değerlendir:
  • 18 Oy - 2.39 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Astrolojinin Tarihsel Gelişimi
Yazar Mesaj
Angel Çevrimdışı
Angel
*****
Saturna Vip
lt=
Mesajlar: 1,250
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 19

Mesaj: #14
Cvp: Astrolojinin Tarihsel Gelişimi / Eski Çağlar
Astroloji tarihi ve gelişimi

Şimdi ise ülkeler arasında dolaşarak Astroloji´yi izleyeceğiz.


Çin:Antik Veda kaynakları bir yana bırakılırsa, bilinen en eski astrolojik kayıtlar Çin´de bulunmuştur. Çinliler Bharatlı Hindular´ın yaptığı gibi tüm antik belgeleri özenle saklamışlardı.

Kalde: Kalde´de ünlü astrologlar yaşadılar. En tanınmışı M.Ö. 3.000´de yaşayan Berosus´du. Berosus´dan kalmış bir örnek ele geçirilememiştir, bulunan bazı astrolojik kayıtların ona ait olduğu düşünülmektedir. Sonuç olarak Kalde Astrolojisi Yunan ve Roma astrolojisinin kökeni olarak kabul edilir.

Babil: M. Ö. 2.500´e kadar uzanan Babil Astrolojisi´nden geriye kalan bazı kayıtlara bakılırsa, Astroloji Babil´de daha çok zamanı belirlemek için kullanılmıştı. Ama bu buluntular, kehanet anlamıyla da kullanılmadığını kanıtlamamaktadır.

Mısır: Bilindiği kadarıyla, İsa´nın binlerce yıl öncesinde Mısırlılar astrolojiyi biliyorlardı. Bilinen en eski isim Petosiris adlı bir rahiptir. Petosiris, M.Ö. 800´de Firavun Nicepsos döneminde yaşadı, çalışmalarından bugüne ulaşan bir belge ele geçirilemedi. Antik Mısır Astrolojisi, modern astrolojinin temelini ve özellikle de Claudius Ptolemy´nin çalışmalarını oluşturmuştur; Ptolemy, Mısır´da Pelusium´da M. S. 70´de doğdu ve İskenderiye Okulu´nda yetişti. Ünlü kitabı Tetrabilos´da bazı bilimsel yanlışlar bulunsa da, modern sistemler kaynağı olarak kabul edilir.

İran: Bilinen en eski kaydın sahibi El Hakim´dir. Kral Darius döneminde yaşadı ve birçok kitap yazdı. El Hakim´in çalışmaları, sonraki tarihçiler tarafından özellikle tanımlanmış ve Judicia Gimaspia´nın oluşumunu sağlamıştır. Bu çalışma ve diğerleri aslında genel bir kaynak olarak kabul edilmezler ama zaten El Hakim´in asıl ünü kehanetlerinden gelmektedir; en ünlü kehaneti ise, Hz. İsa´nın doğacağını söylemesidir.

Arabistan: Astroloji Arap dünyasında daima büyük saygı ve ilgi görmüştür, bu bölge sayısız astroloğun ve bilgenin yaşadığı bir yerdir. Bu insanlar sürekli gezerek bilgilerini Eski Yunan´a ve Roma´ya yaydılar, çalışmaları bugün dahi parça parça olsa da pratik olarak kullanılmaktadır. Teknikleri yüksek ve kalitelidir. Fakat Arapların göçebe olmaları nedeniyle yeterince örnek günümüze ulaşamamıştır.

Bharat (Hindistan): Dünyanın en eski kaynaklarıdır. Bulunan belgelerde çok gelişmiş bir astroloji bilgisinin M. Ö. 6.500´e kadar ulaştığı anlaşılmıştır. Hala korunan aktüel yazmaların tarihi M. Ö. 3.700´e aittir. Bazı yazmaların orjinalleri yok olmuşsa da, arkadan gelen astrologlar tarafından kopya edildiklerinden günümüze kadar ulaşmışlardır. Bharatlı Mihracelerin kitaplıklarında bulunan bazı yazmalarda, tarihsel kayıtların günümüzden 8.500 yıl öncesini gösterdiği görülmektedir. Çok eski bir Veda yazmasının Pita Maha adlı bir astrolog tarafından yazılmış ve sonradan Pita Maha Siddhant(a) astrolojisinin kaynağı olmuştur. Pita Maha´nın M. Ö. 3.000´de yaşadığı sanılmaktadır; bir diğer bilinen ünlü astrolog 500 yıl sonra yaşayan Vashishttha´dır; astroloji, astronomi ve felsefe üzerine kitaplar yazmıştır. En önemli çalışması sonraki astrologlar tarafından kaynak kabul edilmiştir. Panch Siddhanta, Kosha, Soorya, Siddhanta, Nityananda, Brhat Jataka, Aryabhat, Mansagari, Ranveer ve Laghu Parashar diğer ünlü Hint astrologları olarak tanınırlar. Antik Yunan yazarlarına göre, Hint Astrolojisi tahmin yönünden çok başarılıdır. Tarihçi Philostratus, Yunanlı düşünür Tynalı Appollonius´un astronomi ve astroloji çalışmalarını yaparken, Hint efsanelerinden ve kaynaklarından yararlandığını ve hatta bizzat Hindistan´a giderek çalışmalar yaptığını yazmaktadır. Geçen yüzyılın ünlü gizemcisi "Cheiro" adıyla bililen Kont Louis Hamon; "Hiç kimse, eski ırkların bilgisini aslı küçümsememeli ve dışlamamalıdır; Hindistan´ın büyük geçmişi yaşam ve felsefe hakkında büyük sırlarla doludur. Bu belki tartışılabilir ama sonunda kesin olduğu anlaşılır. Örneğin eski Hindular, gezegenin ekinoksunu algılamışlar ve tüm galaktik dönüşü hesaplayarak 25.870 yıllık kozmik dönemi belirlemişlerdi (Tüm burçların dolaşılması) Bu sayı modern astronomların gözlem ve araştımalarına çok yakındır, yaklaşık 24.500 yıl olarak kabul edilir. Temel Hindu inancına göre kişinin hata yapmaması ancak kendi kökenin sırrını anlayabilmesiyle mümkündür; buna da hesaplamalarla ulaşılır." demektedir. Bütün bu kaynakların ve gelişimlerin sonrası günümüzdeki astrolojinin oluştuğu ya da temel olduğu dönemdir. Öyleyse, kronolojik bir sıralama yapabilir ve çıkış noktalarını daha iyi görebiliriz; Çünkü bu geçmişi bizler astrolojik kaynaklardan öğreniyoruz.

Ata Nirun

"Güneş gibi ol şefkatte, merhamette
Gece gibi ol ayıpları örtmekte
Akarsu gibi ol keremde, cömertlikte
Ölü gibi ol öfkede, asabiyette
Toprak gibi ol tevazuda, mahviyette
YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN, YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL !!!!!!!! "
MEVLANA
[align=center][color=#008000][size=x-large]
[i]
11-13-2008 03:38 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Bu Konudaki Mesajlar
Astrolojinin Tarihsel Gelişimi - yezda - 11-07-2007, 12:44 AM
Ortaçağ Astrolojisi ve Mutluluk - Angel - 12-28-2007, 05:14 PM
Cvp: Astrolojinin Tarihsel Gelişimi / Eski Çağlar - Angel - 11-13-2008 03:38 AM

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Astrolojinin Türleri qulsah 0 1,828 11-22-2008 06:17 AM
Son Mesaj: qulsah

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir