Değerlendir:
  • 18 Oy - 2.39 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Astrolojinin Tarihsel Gelişimi
Yazar Mesaj
yezda Çevrimdışı
Kıdemli Üye
**
Kayıtlı
lt=
Mesajlar: 462
Üyelik Tarihi: Aug 2007

Rep Puanı: 3

Mesaj: #4
Cvp: Astrolojinin Tarihsel Gelişimi / Eski Çağlar
Astrolojinin temel konusu insan. Bize sağlayabileceği en önemli yarar ise kendimizi tanımak yolunda bize rehberlik etmek. Bunu yaparken bütünlenmemize ve ruhumuzun evrimini gerçekleştirmesine de yardımcı olur. Astroloji; Yunanca astron yani yıldız sözcüğü ile bilim anlamına gelen logostan oluşuyor. Zodyak ise yaşam çemberi, burçlar kuşağı demek. Burçlar kuşağı on iki burçtan ve güneş sistemimizde bilinen on gezegen ve on iki ev (yaşam alanından) ibaret bir sembolik dil.

Sanıldığının aksine, astroloji mevsimseldir. Yani burçların takımyıldızlar ile bir ilgileri yoktur. Yaklaşık 2 bin yıldır bu zodyak kullanılmaktadır. Astroloji, binlerce yıldan bu yana gökyüzündeki hareketler ve doğanın ritminin izlenmesi ve gözlemlerin istatistiksel bir şekilde tutulup güncellenmesi esasına dayanır. İnsanlar dolunay, yeniay, güneş ve ay tutulmaları gibi gökyüzü hareketlerini inceleyerek, yaşamlarını düzenleme yoluna gitmişler. Sel, kuraklık, nehir taşmaları sırasında gökyüzünde neler olup bittiğini izleyip kaydetmişler. Bu bilgilerin ışığında tarım, göç gibi konularda kararlar almışlar. Ay’a ait ilk gözlemler Paleolitik ve Mezolitik çağlara kadar gider.



İLK YAZILI BELGE
Astroloji, önceleri kehanetten sorumlu rahipler tarafından krala tavsiyelerde bulunmak üzere kullanılıyordu. Helen kültürüyle birlikte, halk arasında yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Astrolojiye ait bilinen ilk yazılı belge Babil Kralı Ammişaduga’ya ait “Venüs Tableti”. İ.Ö 17. yüzyıla ait olan bu belgede gökyüzündeki gezegen hareketleri izlenip gözlemler yazılmış, kral ve ülkeyle ilgili öngörülere yer verilmiştir. Kehanet tabletleri dizisinin bir bölümünü oluşturan bu tablet Asur Kralı Asurbanipal’in kütüphanesinde saklanmıştır. Bir insana ait ilk horoskop ise İ.Ö 409 yılında çıkarılmış. Astronominin babası diye nitelenen Ptoleme’nin İ.S. 100’lü yıllarda hazırladığı astronomi ve astroloji kitapları, bugün kimlik kişilik analizlerinde kullandığımız Tropikal Zodyak sisteminin temelini oluşturur. Astrolojinin temel ilkeleri bu bilgilere dayanır. Astroloji, tıp ve psikolojiye katkıları olan bir bilim dalı. Günümüzde astrolojinin finansal, kriminal olaylar, politika, ülkeler, hastalık ve ilişkiler ile ilgilenen uzmanlık alanları var.



Tıbbın babası Hipokrat’ın bir astrolog olduğunu biliyor muydunuz? Psikolojik astrolojinin kurucularından İsviçreli Psikanalist Carl Jung, gezegen devinimleri ile insan deneyimleri arasındaki bağlantıları ve hastalarının yaşamlarındaki kriz dönemlerini doğum haritalarını çıkartarak saptamış çok önemli bir isim astroloji tarihinde. Psikolojik astroloji, sadece yaşanacak olan deneyimleri değil, bunları niçin hayatımıza çektiğimizi ve bundan anlamamız gerekenleri; yani bizim kimliğimize, kişiliğimize, farkındalığımıza katkılarını inceleyen bir bilim dalıdır. Kişilerin kendilerini tarafsızca görüp, potansiyellerinin farkına varabilmelerini ve daha mutlu ve doyumlu yaşayabilmek için bunları nasıl kullanabileceklerini anlatır. Aynı zamanda yaşamımızın hangi dönemlerinde ne tür sorunlarla karşılaşabileceğimize ve kendimizi nasıl değiştirebileceğimize işaret eder. Astrolojinin Amerika’da bir de üniversitesi var; Kepler Koleji. Bu kolej dünyanın ilk resmi astroloji üniversitesi olma özelliğini taşıyor.

Başkalarına dayalı bir yaşam süren, hiçbir şey yapmadan öylesine yaşayan bir kişi, başına gelen zorlukları, kaderim buymuş diye nitelendiremez.
11-07-2007 03:19 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Bu Konudaki Mesajlar
Astrolojinin Tarihsel Gelişimi - yezda - 11-07-2007, 12:44 AM
Cvp: Astrolojinin Tarihsel Gelişimi / Eski Çağlar - yezda - 11-07-2007 03:19 PM
Ortaçağ Astrolojisi ve Mutluluk - Angel - 12-28-2007, 05:14 PM

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Astrolojinin Türleri qulsah 0 1,828 11-22-2008 06:17 AM
Son Mesaj: qulsah

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir