Değerlendir:
  • 54 Oy - 2.37 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

VEDİC astrolojisinde GEZEGENLER
Yazar Mesaj
yezda Çevrimdışı
Kıdemli Üye
**
Kayıtlı
lt=
Mesajlar: 462
Üyelik Tarihi: Aug 2007

Rep Puanı: 3

Mesaj: #3
RE: VEDİC astrolojisinde GEZEGENLER
Hint Astrolojisinde gezegenler

Hint astrolojisindeki gezegenler Güneş, Ay, Venüs, Jüpiter, Satürn, Merkür, Mars, Rahu ve Ketu’dur. Batı astrolojisinden farklı olarak hesaplamalarda ve yorumlarda Uranüs, Neptün ve Pluto dünyadan ışıkları görünmediği nedeniyle hesaba katılmamaktadır. Hint astrolojisinin en temel unsurları gizemli Ay Düğümleri düzlemidir. Rahu (kuzey ay düğümü) ve Ketu (güney ay düğümü) adı verilen bu gölge gezegenler karmik noktalar olarak adlandırılırlar ve analizlerde çok önemli yer tutarlar.


Gezegenlerin her birinin doğal özellikleri vardır. Ancak haritadaki yerleşimlere göre de bazı hayat alanlarını yönetirler. Örneğin Jüpiter genişleme ve şifa verici gezegen olarak bilinir ancak haritada zararlı evlerde yerleştiğinde genişleme etkisini kilo açısından vermekte ve obeziteye neden olabilmektedir. Sağlıkla ilgili diğer zorlu konuları ise kansere en olumlu gezegen Jüpiter’in neden olmasıdır. Bunun mantığı çok basittir; Jüpiter içinde bulunduğu konuları her zaman çoğaltan bir enerjisi vardır ve kanser de kontrolsüz hücre çoğalmasıdır. Şimdi gezegenleri temel olarak incelemeye çalışalım…



Satürn


Zodyakta en ağır hareket eden gezegendir. Satürn kalıcı işleri sever. Konsantrasyon, kararlılık, kendini adamanın temsilcisidir. Ağır hareket eden bir gezegen olduğundan içinde bulunduğu konulara gecikme etkisi verir. Astrolojide zararlı kabul edilen gezegenlerden biridir. Hayatta yüz yüze kaldığımız zorlu koşullar, hayattan almamız gereken dersler hep Satürn tarafından bize öğretilir. Tedbirlilik, daralma, eksilme, soğukluk, kuralcılık, disiplin Satürn’ün işidir. Kimi astrologlar Satürn’ü eli sopalı bir öğretmene benzetirler. Soğuk ciddi bakışlar ve hatalarımızı yüzümüze bir tokat gibi çarpandır Satürn.
Satürn’ün bize öğretmek istediklerini doğum haritalarımıza bakarak önceden öğrenebilirsek bize vereceği zararı en aza indirgemiş oluruz. Satürn bizim olgunlaşmamızı ister. Ayaklarımızın yere basmasını ve geleceğimizi planlamamızı ister. Satürn’ün aynı zamanda ömürle ilişkisi de vardır. En yavaş hareket eden gezegen olarak insan ömrünün uzunluğunu belirler de diyebiliriz.

Gezegen her burçta yaklaşık 2.5 yıl kalır. Satürn transitleri çok özenle analiz edilmesi gereken konulardandır. Zorlu evlere yaptığı görünüm ya da zararlı ev transitlerinde sıkıntı, bunalım, tutuklanma, ciddi hastalık tetiklemesi, ayrılık ve ölüme neden olur. Bu nedenledir ki Satürn hayatımızı kontrol eden en önemli gezegenlerden biridir. Koç burcunda düşüşteyken, Terazi burcunda yücelir.



Jüpiter


Kısmet, mutluluk, huzur Jüpiter’in anahtar kelimeleridir. Jüpiter elini attığı her şeyi büyütür genişletir. Mutluluğu, parayı artıran da Jüpiter’dir. Evrensel şifa verici olarak kabul edilen gezegen sağlıkla ilgili sorunlarımızı da olumlu transitleri ile düzeltir. Gezegen doğum horoskoplarımızda olumlu bir evde yerleştiğinde haritada çok büyük kurtarıcı etkisi vardır. Haritanın zararlı etkiler almış noktalarını bir nebze de olsa düzeltir. Her burçta yaklaşık 1 yıl kalır. Jüpiter en olumlu gezegendir ve haritadaki yeri ve transitleri ayrıntılı incelenmelidir. Jüpiter’in yükselen burçtan yaptığı transit ve Ay’ın üzerinden yaptığı transit her zaman olumludur. İnsanın karşısına çeşitli fırsatlar çıkarır aile ortamında huzur sağlar. Kadın haritalarında eş temsilcisidir. Aynı zamanda haritalarda çocuk karakasıdır.(temsilci) Gezegen oğlak burcunda düşüşte , yengeç burcunda yücelmiş durumdadır.Yücelmesi en olumlu durumken , oğlakta zayıf ve güçsüz kalır.



Güneş

Hayat kaynağı güneş astrolojide zararlı kabul edilen bir gezegendir. Neden hayatı sağlayan güneşin zararlı kabul edildiği de şöyle açıklanabilir; Güneş'in ısısı yakınındaki her şeyi kasıp kavuracak kadar fazladır. Bu nedenle çok yakınındaki gezegenleri yakarak zarar verir. Güneş haritalarda ruhu, egoyu ve babamızı temsil eden gezegendir. Güneş’i güçlü kişiler çevrelerine ışık saçarlar girdikleri ortamda hemen fark edilirler. Bu durum aynı zamanda egonun da güçlü olması , kendine güvenin fazla olmasını sağlar.Aslen egonun yüksek olması insan ilişkilerinde çok da olumlu bir durum değildir kişiye bencillik verebilir ancak bu tür durumlar da yine haritanın geneline bağlıdır.Olumlu gezegenlerden görünüm alan güneş bencillik etkisini vermeyecektir. Güneş de Satürn gibi bazı konularda gecikme etkisi verir. Batı astrolojisinden bildiğiniz burcunuz Güneş’in Tropikal zodyaktaki yerleşimine göre bulunur. Güneş’i zarar görmüş insanlar kendine güvensiz hatta ezik olabilirler. Güneş genel sağlığımızın da yöneticisidir. Aynı zamanda kalple ilgili sorunlar da Güneş’le bağlantılıdır. Güneş baba temsilcisi olması yanında aynı zamanda kariyer karakasıdır.(Temsilci). Kariyer evinde yerleşmiş güçlü bir güneş mutlak yüksek kariyer habercisidir. Bu kişi bir devlet başkanı olabileceği gibi büyük bir şirketin CEO’su da olabilir. Güneş’i güçlü kişiler iyi yöneticilik yetenekleriyle donatılmışlardır. Güneş’in durumu aynı zamanda babanın hayatını ve baba ile ilişkileri de belirler. Güneş Koç burcunda yücelir, Terazi burcunda düşer.



Ay


Hint astrolojisinin en önemli gezegeni Ay’dır. Bu astroloji sisteminin diğer adı da Ay Astrolojisi’dir. Ay haritalarımızda iç huzurumuzu, duygularımızı ve annemizi temsil eder. Ay’ın iyi durumda olması kişiyi ne tür olaylar geçirirse geçirsin hep ayakta tutacaktır. Annenin yaşamı ile ilgili olaylar Ay’a bakılarak anlaşılır. Ay dolunaya doğru ise “Parlak Ay” , değilse “Soluk Ay” kabul edilir. Parlak Ay yararlı kabul edilirken Soluk Ay zararlı kabul edilir. Kadın haritasında göğüsleri temsil eder. Göğüs sağlığı da Ay’ın durumuna bağlıdır. Ay’ın Satürn’den zarar gördüğü kadın haritalarında göğüsle ilgili sağlık problemleri yaşanma olasılığı fazladır. Yine de bu tür durumları belirleyebilmek için haritanın tümünün analiz edilmesi gerekir. Ay’ın zarar gördüğü bir harita sahibi en ufak olayda iç dünyası yıkılır, ufak şeyleri kendine çok dert eder. Bu nedenle Ay’ın iyi durumda olup zararlı görünüm almaması iyi bir hayat göstergesi için çok önemlidir. Ay Boğa burcunda yücelir , Akrep burcunda düşer.



Venüs


Güzellik, estetik, zerafetin gezegeni Venüs… Sevgiyi, aşkı, kaliteyi ve hayat zevklerini yönetir. Sanatın temsilcisi Venüs Jüpiter’den sonraki en olumlu gezegendir. Doğum horoskoplarımızda iyi durumda yerleşmiş bir Venüs kişiyi kibar, zevk sahibi, güzel, yakışıklı yapar. Ay’dan sonra duyguların diğer yöneticisidir. Venüs’ü düşüşte ya da iyi yerleşmemiş kişiler genelde rüküş, kaliteden anlamayan kişilerdir. Zarar görmüş bir Venüs hayat zevklerinde aşırılıklara kaçmaya sebep olabilir. Örneğin Venüs’ü zarar görmüş bir kişi her içki içtiğinde sapıtıp dağıtabilir. Venüs’ü güçlü durumdaki kişilerin sanat yetenekleri oldukça fazladır. Güzellik de Venüs burçlarına ve Venüs’ün iyi durumda olup olmamasına göre değişir. Hayatta Jüpiter gibi zenginlik veren gezegenlerden biridir. Venüs çekici , seksidir ancak Mars gibi agresif değildir. Yaratıcılık da Venüs’ün görevlerinden biridir. Tüm eğlence zevk sefa Venüs sayesinde yaşanır. Venüs’ün parola kelimesi üremedir. Jüpiter gibi Venüs de içinde bulunduğu evin konularını artırır. Paraya mala mülke artırıcı etki verir.Venüs'ü sağlıkla ilgili evlerde yerleşmiş kişilerde çocuk sahibi olamama, gastrit ülser gibi sağlık sorunları görülebilir.Yine de kesin şeyler söyleyebilmek için harita genel olarak analiz edilmelidir. Venüs Balık burcunda yücelir, Başak burcunda düşer.



Mars


Enerjinin hareketliliğin savaş ve hırsın gezegeni Mars, çağlar boyunca kavga ve savaş nedeni olarak görünmüştür. Astrolojide Satürn ile beraber en zararlı kabul edilen gezegenlerden biridir. Agresif, hırslı, kavgacı insanların Mars’ları çok güçlüdür. Sporu da doğal olarak Mars yönetir. İyi sporcuların haritalarında Mars çok güçlüdür. Mars erkeksidir. Seks , savaş, tutku, kuvvet Mars’ın durumu ile ölçülür. Mars’ın zararlı yerleşimi kişinin başına bir çok kaza getirebilir. Kişi sakar olabilir. Tırnaklarını yiyen insanların genelde Mars’ı güçlüdür. Bu huyun hırstan kaynaklandığını düşünüyorum. Mars’ın evlilik olaylarında çok önemli bir etkisi vardır. Bu zararlı etkiye Hint Astrolojisi’nde Kuja Dosha yani “Mars Baskısı” adı verilir. Mars 1. , 4. , 7. , 8. , ve 12. , evde bu Mars Baskısı adı verilen zararlı durumu oluşturur. Mars baskısı ilişkilere ve evliliğe gerginlik taşıyan bir durumdur. Kişi Mars’ın zorlu etkisi nedeniyle kolay kolay kimseyle anlaşamaz, en ufacık olayda ortamı kavga atmosferi sarar. Bu durum da eninde sonunda evliliğin ya da ilişkinin bitmesine neden olur. Hindistan'da evlenmeyi düşünen çiftlerin haritaları Mars baskısının varlığı açısından araştırılır. Mars baskısının zararlı etkilerini yok etmenin tek yolu evlenen iki kişinin de haritasında Mars baskısı olmasıdır. Aksi taktirde evlilik ya boşanma ya da taraflardan birinin erken ölümü nedeniyle bitecektir. Bu nedenle Hindistan’da yüzyıllar öncesine ait doğum saatleri bile itinayla saklanmaktadır. Evlenmeden ya da ciddi bir ilişkiye başlamadan önce Mars Baskısının haritadaki varlığının kesin olarak araştırılması gerekir. Mars duygusal Yengeç burcunda düşer, Oğlak burcunda yücelir.



Merkür


Zihni , zekayı, hesaplama becerisini, bilgiyi yöneten gezegen Merkür’dür. Haberleşme, her türlü iletişim, ulaşım, ticaret, yazma becerisi Merkür tarafından yönetilir. Merkür içinde bulunduğu duruma göre yararlı ya da zararlı bir gezegen olabilir. Ay iç dünyamızı temsil ederken, Merkür bilinci zekayı algılama kapasitesini kontrol eder. Astrologların çok önem verdiği bir durum da Merkür’ün geri hareket etmesidir.(retrograde) Merkür geri hareket ederken Merkür’ün temsil ettiği hayat alanlarında sorunlar yaşanabilir. Gönderdiğiniz e-posta yerine ulaşmayabilir, ulaşımda sorunlar yaşanabilir, yanlış anlaşılmalar, kandırılmalar olabilir. İletişimi temsil eden Merkür aynı zamanda elektronik donanımları, interneti ve bilgisayarları da temsil eder.Merkür geri hareketi esnasında bilgisayarlarınızda arıza ya da sorun yaşamanız olasıdır. Merkür’ün haritada yerleştiği burç insanın düşünce yapısını açıklar. Entellektüellik , espri yeteneği de Merkür’ün yönetimindedir.Sağlıkla ilgili zararlı durumlarda sinir hastalıkları, cilt hastalıkları, her türlü duyu organıyla ilgili hastalıklar baş gösterebilir. İşitme engelli insanların haritalarında Merkür oldukça zarar görmüş ve zayıf durumda yerleşmiştir. Merkür Başak burcunda yücelir , Balık burcunda düşer.



Ay Düğümleri


Güneş’in yörüngesi ile Ay’ın yörüngesinin kesim noktaları olan Ay Düğümleri Hint Astroloji’sinin en gizemli tarafıdır. Hint mitolojisinde bu düğümün kuzey ucu ejderhanın başı (Rahu), güney ucu ise ejderhanın kuyruğudur. (Ketu) Aslen soyut birer gezegen olmakla birlikte bir haritada çok önemli işlevleri vardır. Hint astrolojisinin bana göre en önemli noktalarıdır. Bu nedenle etkileri oldukça iyi araştırılmalı.



Rahu – Kuzey Ay Düğümü


Rahu maddi dünya hırslarıyla doludur. Hayatın iyi ya da kötü her türlü maddi nimetinden gözü aç bir şekilde yararlanmak ister. Dolayısıyla zararlı bir gezegendir. Rahu Jüpiter Venüs kavuşumu gibi bir etki verebilir. Rahu’nun yerleştiği evde şiddetli değer bilirlik gibi etkiler olabilir.Yükselende yerleşen Rahu toplumdan farklı bir kişilik oluşturabilir. 2. Para evindeki rahu insanı çoğu zaman para peşinde koşturur. 2. Ev aynı zamanda konuşmayı temsil ettiğinden potlar kırdırır. Rahu’nun haritalarda yerleştiği ev ani ve şaşırtıcı değişimlere açık bir hayat alanıdır. Bu genellikle bir felaket ya da skandal da olabilir. Olabilecek bir felaketin habercisi Rahu’nun yerleştiği evin yöneticisine de bağlıdır. Rahu ve Ketu bulundukları evin yöneticisinin özelliklerini alırlar. Rahu’nun dispositoru(yerleştiği evin yöneticisi) Ay ya da Merkür gibi kolay etki altında kalan bir gezegense Ay ve Merkür’ün yerleştiği evlerin yöneticileri de bu şaşırtıcı olaylarda etkilidir.
Rahu bu özellikleri ile toplumdan farklı şeyleri temsil eder. Uzun saçlı küpeli erkekler ya da saçları mora boyanmış kızların haritalarını incelesek Rahu’nun kişilikle ilgili evlerde olabileceğini görebiliriz , en azından yaşadıkları dönem Rahu gezegen periyotlarından birisidir.Kendi gezegen dönemlerinde kalıcı olmayan etkiler verir. Rahu yurtdışını da temsil eder. Rahu’nun olası etkilerini tek bir paragrafta açıklamak oldukça zor örnek analizlerde nasıl etkiler verdiğini inceleyebileceksiniz.



Ketu – Güney Ay Düğümü

Ketu, Rahu’nun aksine mistik içe kapanık maddi değerlere önem vermeyen gölge gezegendir. Aydınlanmanın karakasıdır.(temsilci) Meditasyon, içe çekilme, dünyadan soyutlanma Ketu’nun işidir. Maddi hayat alanlarına zarar verebilir. Kandırılma, dogmatik bir şekilde bağlanma etkileri mevcuttur. Rahu Satürn gibiyken, Ketu Mars gibidir. Ketu dönemine giren kişiler genellikle kendi içine çekilir. Genelde lise döneminde içe kapanık bir bireyin, üniversite döneminde sosyalleşmesi Ketu’nun 7 yıl süren periyodunun bitip dünyevi zevklerin yaşanacağı Venüs periyoduna girmesiyle gerçekleşir. İnsanlar da bu olaya şaşırırlar. Lisede çok arkadaşı olmayan kendi halinde bir kişi üniversite yıllarında oldukça sosyal bir insan olabilir. Ketu dönemleri haritadaki yerleşimlere göre oldukça sıkıntılı geçebilir. Yerleştiği eve göre etkileri kişiden kişiye değişir. Önümüzdeki gezegen periyodunda Ketu varsa iç huzuru bulacağımız şeylere yönelmek hepimiz için en iyisidir. Bu 7 yıllık dönemde maddi şeyler peşinde koşmak ancak bize katlanılması güç bunalımlar verecektir.

http://www.hintastrolojisi.net

Başkalarına dayalı bir yaşam süren, hiçbir şey yapmadan öylesine yaşayan bir kişi, başına gelen zorlukları, kaderim buymuş diye nitelendiremez.
01-21-2009 01:22 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Bu Konudaki Mesajlar
RE: VEDİC astrolojisinde GEZEGENLER - yezda - 01-21-2009 01:22 AM

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir