Değerlendir:
  • 32 Oy - 2.53 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kara Ay Lilith
Yazar Mesaj
yezda Çevrimdışı
Kıdemli Üye
**
Kayıtlı
lt=
Mesajlar: 462
Üyelik Tarihi: Aug 2007

Rep Puanı: 3

Mesaj: #1
Kara Ay Lilith
Kara Ay Lilith 01.Ağustos.2007 / 12:03:45
Lilith hakkında mitolojik bilgiler
İllüstrasyon http://www.thedragonscauldron.com/.../Lilith.jpg


Tablo ve heykel tasvirlerinde genellikle ay şeklinde bir taçla gösterilen Lilith, uzun siyah saçları olan güzel bir kadındır. Belden yukarısı insana benzerken, belden aşağısı insana benzemez. Bazı kaynaklara göre yılan kuyruklu, bazılarına göre de keçi gibi kıllı, çirkin bacaklıdır. Bazıları ise onu kanatları ve pençeleri olan bir baykuş olarak tasvir eder. İbranice “leyl” sözcüğünden türetilen ve “geceye ait” anlamı taşıyan Lilith, astrolojik çerçevede de Ay’ın karanlık yüzüne karşılık gelir.



Tarihçesi

Lilith’in ilk izi 5000 yıl önceki Sümer Mitolojisine kadar uzanmaktadır. Gılgamış destanı, Kabala, Talmud, Tevrat gibi dini ve mitolojik metinlerde Lilith hakkında oldukça fazla efsane ve öykü bulunmaktadır. Musevi inanışına göre Lilith, Âdem’in ilk karısıdır ve Âdem’le birlikte çamurdan yaratıldığından onunla eşit olduğu görüşündedir. Âdem’e tabi olmaya karşı çıkınca cennetten kovulur. Karanlıklara karışan Lilith şeytanla birleşerek günde yüz çocuk doğurur ve hızla yeryüzünde kötülüklerin yayılmasını sağlar. Cennette tek başına kalan Âdem çok sıkılır ve eşini geri vermesi için tanrıya yalvarır. Tanrı sürgündeki Lilith’e üç melek göndererek geri dön çağrısı yapar. Lilith bu çağrıyı kabul etmeyince elçi melekler “günde yüz çocuğunu öldürürüz” tehdidini gerçekleştirirler. Lilith duyduğu derin acı nedeniyle bundan böyle âdemoğullarından doğacak her çocuğu öldürmeye yemin eder. Hamile ve Loğusa kadınlara dadanır, bebeklerin baş düşmanı kesilir. Sadece yakınında üç meleğin ismi ya da sureti bulunan çocuklara zarar veremez. Günümüzde bebeklere nazarlık ve muska takılmasının tarihçesi de Lilith kültüne bağlanır. Musevi dininde erkek çocukların doğduktan sekiz gün sonra sünnet edilmesinde de gene bu kültün izi vardır. Zira Lilith her doğan erkek çocuğun ilk sekiz gün içinde, kız çocuğun ise yirmi gün içinde canını alacağına yemin eder. Ayrıca yalnız yatan erkekleri erotik düşlerle baştan çıkarıp güçten düşürür, aynalara fazla düşkün olan kadınları da kötülüğün safına çeker. Kısacası insanoğlunun başına gelen tüm felaketlerin sorumlusu olarak görülen Lilith adeta bir “günah keçisi” ilan edilerek lanetlenir. Bu arada Tanrı Âdem’in yalnızlığını gidermek için kaburga kemiğinden Havva’yı yaratır. Erkeğin kaburga kemiğinden doğan Havva, Âdem’e tabii olur.



Lilith Sembolizmi

Lilith’i tarihsel akış içinde değerlendirdiğimizde kadının erkeğe tabi olan uysal yanı aydınlık ay, erkeğe tabii olmayan asi yanı ise karanlık ay olarak sembolizmde yerini alır. Lilith sembolü asırlar boyu kadınlara yakıştırılan olumsuz sıfatları içerir; kötü tanrıça, fahişe, cadı, şirret, vampir, dişi şeytan, gece canavarı, kara ay gibi… Bir bakıma Lilith kadının kötü ve karanlık tarafıyla özdeşleştirilir. Özellikle Ortaçağ Avrupa’sında günahkâr, cinlere karışmış, şeytanın ta kendisi diye nitelenen birçok kadın diri diri ateşe atılıp yakılır. Çağlar boyunca bilinçaltımızda her türlü kötülüğün ana kaynağı olarak tortu bırakan “Lilith kültü” nü günümüzde daha modern bir anlayışla yeni baştan değerlendiren görüşler de vardır. Kendi başına buyruk, zaptı rap altına girmeyi kabul etmeyen, erkek egemenliğini reddeden, eşitlik mücadelesi veren Lilith özellikle kadın hakları savunucuları tarafından “Feministlerin Atası” olarak baş tacı edilmektedir.

Astronomik çerçevede Lilith

Astronomik çerçevede Lilith’in biri cisim diğer ikisi ise birer soyut nokta olarak değerlendirilir. İlki 1181 nolu Asteroit Lilith’dir. Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yer alır. Güneş’in etrafındaki turunu 4 yılda tamamlar.



Diğer iki noktadan biri olan Karanlık Ay (Dark Moon) Lilith’in, Dünya’nın etrafında dolanan ikinci bir Ay olduğunu savunan bazı gökbilimciler vardır. Bu görüşü savunanlara göre Karanlık Ay, Dünya’mızın uydusu Ay’ın dörtte biri büyüklüğünde olup, gene ondan üç kat daha uzak mesafede bulunmaktadır. Karanlık Ay, Dünya etrafındaki turunu 119 günde tamamlar. Yaklaşık 10 günde bir burç değiştirir. Karanlık Ay Lilith diğer iki Lilith ile kıyaslandığında yörüngesel en hızlı dönüşe sahip olanıdır.



Kara Ay (Black Moon) Lilith de bir cisim olmayıp, Yükselen veya Vertex gibi soyut geometrik bir noktadır. Ay’ın Dünya çevresindeki yörüngesi dairesel olmayıp elips şeklinde olduğundan iki odak noktası vardır. Bu odak noktalarından biri Dünya diğeri ise Kara Ay olarak tanımlanır. Kara Ay’ı Dünya’dan baktığımızda Ay’ın bize en uzak düşen yüksek noktası olarak da düşünebiliriz. Kara Ay’ın yörüngesel turu 8 yıl 10 aydır.













Astrolojik çerçevede Lilith

Lilith doğum haritalarında üç ayrı unsur olarak ele alınmakla birlikte üçü de Lilith sembolizmi kapsamındadır. Demetra George’nun bu konudaki önerisi şöyledir; “ Her bir Lilith mitolojik kalıpların tüm sembolik anlamlarını kapsamasına rağmen her biri aynı zamanda mitolojik aşamaları da temsil edebilir, yani sırasıyla Asteroit Lilith bizim Lilith deneyim turumuzu başlatır, Karanlık Ay Lilith geliştirir ve Kara Ay Lilith tamamlar”[1]



Doğum haritalarında ağırlıklı olarak Kara Ay Lilith kullanılsa da diğer iki Lilith unsuru da göz ardı edilmemelidir. Benim bu konudaki kişisel araştırma ve çalışmalarım doğrultusunda sizlere önerim şudur; eğer bir doğum haritasında Ay sembolizmi ile ilgili temaları inceliyor ve daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız mutlaka üç ayrı Lilith unsurunu da dikkate alın derim. Çünkü Lilith sembolü Ay’ın arka planı ile ilgili olduğundan bu yolu izlediğinizde doğum haritasında doğrudan Ay teması ile ilgili göze çarpmayan ayrıntılara ulaşabilirsiniz. Astrolojik olarak kısaca üç ayrı Lilith’e göz atacak olursak;



1181 nolu Asteroit Lilith: Mitolojik Lilith sembolizmine uygun olarak dişi enerjinin karanlık ve şeytani yanını, bölünmüşlüğünü, uzak, soğuk ve yabani görünümünü simgeler. Kadının toplumdan dışlanmış, utanç verici ve güvenilmez taraflarına işaret eder. Derin bir acı, incinmişlik, küskünlük ve bastırılmış öfke ile bağlantılandırılır.



Karanlık Ay Lilith (Dark Moon): Delphine Jay’ın araştırmasına göre Karanlık Ay Lilith’in etkisi öznel değil nesneldir. Bu nedenle etkisi kişiselleştirildiğinde olumsuzlaşır ancak yüksek bir merkeze yönlendirildiğinde işe yarar. Bir anlamda bu nokta kişinin öznel enerji frekanslarının ana kaynağa bağlandığı ve genel akışa uyum sağlamasını gerekli kılan hassas bir düğüm vazifesi görür.



Kara Ay Lilith (Black Moon): Kara Ay Lilith sembolizmi için M.Kelley Hunter; “Üç Lilith’in belki de en kurnaz ve entrikacı olanı Kara Ay’ dır” der. Baştan çıkaran, intikam alan, güzel fakat acımasız, doyumsuz, karanlıklara hapsolmuş yalnız, yaralı ve asi bir kadını simgeler. Şiddetli duygusal çalkantılar, zorba tutkular, vahşi istekler, derin acılar, karmaşık cinsel sorunlar, karşılanmamış ruhsal açlıklar ve özlemleri temsil eder.



Kara Ay Lilith’in bir doğum haritasında karşılık geldiği konular

Kişinin hem bilinçaltında gömülü karanlık ve esrarengiz malzemesine hem de örümcek ağı gibi kişiyi kuşatan bilinçdışı enerji kanallarına karşılık gelir. Kişinin bilincine vardığında yapıcı, bilincine varamadığında ise yıkıcı etkilere yol açan çok güçlü bir enerji girdabını temsil eder. Kara Ay özellikle kadın erkek ilişkisinde bir nirengi noktasıdır. Bir kadının doğum haritasında kadınlık ve annelik modelleri ile birlikte kendi annesi ve hemcinsleriyle olan ilişkileri hakkında bilgi verir. Bir erkeğin doğum haritasında ise eş ve anne modelleri ile birlikte karşı cinsle olan ilişkileri hakkında bilgi verir. İkili ilişkiler, hamilelik ve loğusalık dönemlerinde yaşanan sorunlar, doğum esnasında ya da doğumdan kısa bir süre sonra görülen bebek ölümleri, her iki cinste de görülen cinsel işlev bozuklukları ve psiko-seksüel bozukluklar Lilith sembolizmiyle bağlantılıdır. Eski görüşler insanın doğum ve ölümünde Ay’ın çok özel bir rolü olduğunu savunurlar. İnsanın ileri dalga hareketiyle yeryüzüne gelip, geri dalga hareketiyle yeryüzünden çekildiğini dile getirirler. Özellikle ölüm vakalarında Kara Ay’ın doğum haritasındaki konumu ile transit etkilerini titiz bir şekilde değerlendirmekte yarar vardır.





Kara Ay Lilith’i bir doğum haritasında öne çıkaran bağlantılar

Özellikle doğrudan cinsiyeti vurgulayan gezegenler (Güneş-Ay-Mars-Venüs) ile Ay Düğümleri (bilhassa Güney Ay Düğümü) olan kesin orbdaki açılar Lilith’in temsil ettiği konuları haritada dramatik bir şekilde vurgular. Kavuşum ve karşıt açı dinamikleri en güçlü vurguya işaret ederler. Kara Ay yer aldığı burç ve evin gölgelerini temsil eder. Kara Ay’ın transitlerinde bu karanlık malzemeler havalanmaya başlar, eğer bu malzemeleri fark eder ve bilinçli bir şekilde dönüştürmeyi başarabilirsek bizi geliştirir, yaşamımızı zenginleştirir. Kara Ay’ın 8 yıl 10 aylık yörüngesel turu, Ay düğümlerinin yaklaşık 18 yıllık yörüngesel turunun yarısına karşılık gelir. Özellikle bu çakışma doğum haritasında el atmamız, sağaltmamız gereken önemli konuları gündeme taşır. Kara Ay’ı ruhumuzun derin katmanlarında gömülü olan karanlık malzemenin mahzeni gibi düşünecek olursak bu transitte karanlıkta hapsolan ışığın sızarak aydınlığa çıkacağını tahmin etmekte zorlanmayız. Bu nedenle Kara Ay’ın, Ay düğümleriyle her çakışmasını dikkatle incelemekte yarar vardır.



Bir doğum haritasında Kara Ay’ın temel mesajı

Esasında Kara Ay sembolü eşit bir ilişki istediği için erkeğe isyan eden kadının sürgündeki diğer yarısıdır. Bütünden ayrı düşen her parça gibi bütünleşmek için yanıp tutuşur. Ama uğruna onca acı çektiği eşit ilişki ilkesinden de taviz vermeye yanaşmaz. Bu nedenle Kara Ay bir doğum haritasında kişiyi aynı zamanda tabuları sorgulamaya, kültürel şartlanmaları aşmaya, eşit bir ilişki için mücadele etmeye zorlar.



Kara Ay Lilith’i her insanın doğum haritasındaki “Kara Kutu” olarak düşünebiliriz. Burada kendimizin farkına varamadığı, başkalarının da kolayca çözemediği çok bilinmeyenli denklemimiz yer alır. Dünya’mızın uydusu olan Ay, Güneş ışınlarını emip yansıtma özelliğine sahipken, Kara Ay, Güneş ışınlarını emip içine hapseder. Dışarıya yansıtmaz. Bu nedenle bu zifiri karanlık bölge bizi korkutur. Burada tökezler, burada yere kapaklanırız.



Kara Ay Lilith’in insanoğluna verebileceği en temel mesaj ne olabilir?



“Karanlıkta görmeyi ve yürümeyi öğrenmek” diyebilirim ancak…



Bu da bir çırpıda üstesinden gelinecek bir hadise değildir.



Çokça çaba, çokça farkındalık ve çokça düşüp yeniden kalkmayı gerektirir….



Sevgiyle ve sağlıkla kalın

Nazan

1.9.2007/İstanbul



Kaynak;

Astroloji ve Sağlık- Nazan Öngiden

Kara Tanrıça Lilith- M. Kelley Hunter

Lilth und das Loslassen -Joelle de Gravelarine

Lilith – Alina Reyes/Güncel Yayınları

Başkalarına dayalı bir yaşam süren, hiçbir şey yapmadan öylesine yaşayan bir kişi, başına gelen zorlukları, kaderim buymuş diye nitelendiremez.
09-02-2007 06:53 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Bu Konudaki Mesajlar
Kara Ay Lilith - yezda - 09-02-2007 06:53 PM
RE: Kara Ay Lilith - Angel - 01-28-2008, 11:26 PM
RE: Kara Ay Lilith - Mavi - 01-29-2008, 12:53 AM
Cvp: Kara Ay Lilith - yezda - 11-06-2008, 01:11 AM
Cvp: Kara Ay Lilith - Simurg - 11-06-2008, 09:39 PM
Cvp: RE: Kara Ay Lilith - Simurg - 07-22-2009, 09:49 PM

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Lilith açıları Yakamoz 17 151,980 05-01-2019 01:15 PM
Son Mesaj: cancer123
  Haritalarda Lilith (Sinastri de Dahil) BayanKararsız 0 56,873 12-07-2018 06:02 AM
Son Mesaj: BayanKararsız
  Lilith ve Kötülük astrosohbet 31 53,429 11-02-2018 12:47 AM
Son Mesaj: Taelalapupu
  LİLİTH - Ev ve Bulunduğu Burçlar(ETKİLERİ) nev_bahar 44 339,081 07-13-2017 01:15 AM
Son Mesaj: BayanKararsız

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 2 Misafir