Değerlendir:
  • 19 Oy - 3.05 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Astrolojiden Faydalanmak
Yazar Mesaj
Angel Çevrimdışı
Angel
*****
Saturna Vip
lt=
Mesajlar: 1,250
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 19

Mesaj: #15
Cvp: Astroloji Niye İşe Yarar?
Astroloji’yi anlamak için

İnsan kendini evrenden kopuk, onu kendi nesnesi gibi gören bakış açısından kurtulduğu anda kendi varoluşunu daha iyi kavrayacaktır.

Astroloji bize evrensel bir dil içerisinde, hayatımızda karşılaştığımız konuları bir ayna gibi yansıtır. Kuşkusuz Astroloji bir kavrayış konusudur. Konuyu sadece burçlar olarak ele alan yüzeysel yaklaşım içerisinde Astroloji ne anlaşılabilir ne de aktarılabilir. Sorun da bundan kaynaklanır. Zira günümüzde Astroloji’ye karşı duran kişilerin, ki pek çoğunda kemikleşmiş bir önyargı vardır, düşündükleri şey Astroloji’nin anlatmaya çalıştğı evrensel karşılıklar ilkesini yakalayamamalarındandır. Kendilerini sadece maddi düzleme adeta zincirleyen, gökcisimlerini artık isimleri, hikayeleri ile değil, sadece kuru içi boşalmış sayılarla isimlendiren kişilerin gökyüzü ile bağları kopmuştur. Halbuki Astroloji, Astronomi’nin insani hali, humanistik ve şiirsel anlatımıdır.

Eğer ansiyen felsefelere, hermetik bilgilere bakarsanız, aslında evrenin, yaşadığımız dünyanın bir ikilikler (dualite) dünyası olduğunu görebiliriz. Her şeyi karşıtlıklar içinde anlayabiliriz, kötü olmadan iyiyi, siyah olmadan beyazı algılayamayız. Aslında özde her şey “Bir’den” kaynaklansa da, rasyonel aklımız ancak ikilik düzeyinde çalışır. Astronomi ile Astroloji arasındaki ilişki de tıpkı böyledir. Aslında her ikisi de bir olarak, bir bütün olarak, insanın merakının, kültürün ve biliminin parçalarıdır. Astroloji ve Astronomi tıpkı ışık ve gölge olarak birbirlerini yaratırlar. Işık olmadan gölge olmayacağı gibi, gölge olmadan da ışığı göremeyiz. Tarihsel açıdan baktığımızda, her ikisi de birbirine hizmet etmişlerdir. İnsan kendisini evrenden ayrı bir varlık olarak görmemiştir, kendisini onun bir parçası olarak değerlendirmiş, doğada gördüğü fenomenleri gökyüzüne yansıtmıştır. Bu olayları, değişik mitolojik hikayeler eşliğinde yıldızlarla, gezegenlerle şiirselleştirmiş, devasa bir kültür ve ortak aklımızın anası sayılacak bir kültür hazinesi yaratmıştır.

Ancak 17. Yüzyıldan sonra bilim felsefesindeki baskın akım tamamen materyalist bir bakış açısına dayanmış, çağımızda ise insanın evrenle olan bağı neredeyse yapaylaşarak, kendisinin de parçası olduğu evreni görememeye başlamıştır. Halbuki kafamızı yeniden kaldırıp gökyüzüne yeniden bakabilmeliyiz. Bunu yapmak için şimdi çok daha gelişmiş teknolojilere de sahibiz. Ay’a ayak bastık, değişik gezengenlere inceleme araçları gönderebiliyoruz. Tüm bunlara karşın, Astroloji bize, Astronomi’nin insani yüzü olarak, kendi iç uzayımıza, kendi benliğimize ve psikolojimize de ayna görevi görebilecek, materyalist değil, ancak onu tamamlayan daha derin bir kavrayış imkanı daha sunmaktadır. Bu gözle bakıldığında, Astroloji’yi sadece bir hurafe ya da şarlatanlık olarak görüp, onu sürekli aşağılamaya çalışan kişilerin tutumunun aslında, bir körlük olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz. Ancak Güneş balçıkla sıvanamayacağı gibi, bu kişiler insanlık kültürünün bu yegane birikimini de yok sayamazlar. Kendilerince ilericilik saydıkları şeyin aslında sadece gerçeğin bir yüzü olduğunu görmeleri için önyargı perdelerini kaldırmaları gerekir. Eğer bu kişiler kendi egolarının yarattığı körlüğünü görebilirlerse, o zaman ikililiklerin aşılması mümkün olacak, insanoğlu kendini evrenden kopuk, onu kendinden aşağı gören, buyurgan bir tutumdan kurtarabilecektir.

Web: http://www.hakankirkoglu.com

"Güneş gibi ol şefkatte, merhamette
Gece gibi ol ayıpları örtmekte
Akarsu gibi ol keremde, cömertlikte
Ölü gibi ol öfkede, asabiyette
Toprak gibi ol tevazuda, mahviyette
YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN, YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL !!!!!!!! "
MEVLANA
[align=center][color=#008000][size=x-large]
[i]
05-17-2009 01:40 PM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Bu Konudaki Mesajlar
Astroloji Niye İşe Yarar? - Angel - 09-11-2008, 01:11 AM
Astroloji Aşkı - Angel - 09-11-2008, 02:32 AM
Cvp: Astroloji Niye İşe Yarar? - Angel - 09-23-2008, 03:18 AM
Neden Astroloji Eğitimi Almalı? - yezda - 12-03-2008, 08:47 PM
Cvp: astrolojinin yaşamımıza kattıkları.. - Félicé - 12-04-2008, 02:34 PM
Cvp: Astroloji Niye İşe Yarar? - Angel - 01-15-2009, 01:39 AM
RE: Astroloji Niye İşe Yarar? - Tuğçe - 01-15-2009, 12:10 PM
RE: Astroloji Niye İşe Yarar? - Tuğçe - 01-16-2009, 04:47 PM
Cvp: Astroloji Niye İşe Yarar? - Angel - 05-17-2009 01:40 PM
Astrolojiden Faydalanmak - Félicé - 09-16-2009, 11:31 PM
RE: Astrolojiden faydalanmak - Dark Lord - 09-17-2009, 05:47 AM
Cvp: RE: Astrolojiden faydalanmak - Félicé - 09-17-2009, 09:37 PM

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir