Değerlendir:
  • 20 Oy - 3.05 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Astrolojiden Faydalanmak
Yazar Mesaj
Angel Çevrimdışı
Angel
*****
Saturna Vip
lt=
Mesajlar: 1,250
Üyelik Tarihi: Apr 2007

Rep Puanı: 19

Mesaj: #12
Cvp: Astroloji Niye İşe Yarar?
Hakan Kırkoğlunun (sanıyorum 2007 yılıydı), yazmış olduğu bir yazıyı paylaşmak istedim. Astroloji karşıtlarına ve Astrolojiye önyargıyla yaklaşanlara yazılmış bir yazı...



Devekuşları ve yıldızlar

Astroloji karşıtları, lütfen dikkatli okuyun. Gerçeği araştırmak tekelci yaklaşımları kaldırmaz...


hkirkoglu@ekolay.net


Astrolojiyi yıldız falı gibi görmeyi ısrarlı bir çabayla sürdüren kişiler, görüşlerini astrolojinin bilimsel gerçeklikten yoksun olduğu iddiasına dayandırıyorlar. Bu görüşlerini öylesine katı ve dinlemeden yapıyorlar ki, görüşlerinin bilimsel şüpheden yoksun olduğunu hemen fark edebiliyorsunuz.
Astrolojinin bilimsel olup olmadığını test eden kişilerin astrolojiden haberleri bile yok. Bilimsel çalışmaların metodolojik yönden doğru olması gerekirken, o kadar ilginç ve tuhaf çalışmalar görüyorsunuz ki, bu çalışmaların kendileri de yeterli objektiflikten ve tutarlılıktan uzaklar.
Örneğin bir araştırmacı, "Terazi burcu böbreklerle ilişkilidir" tümcesi üzerinden hareket ederek bunun doğruluğunu araştırıyor. Böbrek hastalarının burçlarına bakıyor ve doğal olarak istatistiki anlamlılık içeren sonuç görmeyince, bu savın yanlış olduğunu belirtiyor.
Bütünü görmeyen, astrolojik haritanın bütünlüğünün farkında olmayan, sadece yalınkat hipotezlerle yürütülen çalışmaların saçma sonuçlar üretmesine şaşmamak gerekir. Astroloji karşıtları astrolojinin rasyonelini ve bakış açısını bilmeden 13'üncü burç, ekinoksların kayması ya da Pluton'un gezegen olmaması gibi astronomik fenomenleri sürekli olarak gündeme getirerek astrolojinin bilimsel olmadığını, bir hurafe olduğunu söylüyorlar.

Sakat sonuçlar
Bu gözü kapalı yaklaşımın hiçbir anlamlı sonuç üretmeyeceği göremiyorlar. Gördükleri olaylara sadece materyalist bakış açısıyla bakan, elindeki hipotezi üzerinde çalıştığı konu üzerinde temel bilgilere sahip olmadan ve güçlü bir önyargıyla ele alan yaklaşımlardan sadece sakat sonuçlar elde edilebilir.
Astrolojiyi incelemek isteyen kişilerin Rönesans'a ve araştırma ruhuna öncülük eden hermetik bilgileri öğrenmeleri gerekir. Tıpkı konuyla ilgilenen Newton gibi, Kepler gibi. Hermetik ilkeler evrenle insan arasında sembolik düzeyde anlamlı bir ilişki olduğunu söyler.
Astroloji durum analizleriyle, yorum yaklaşımlarıyla astrolojik haritanın yansıttığı anlam düzeylerinde ele alınabilir. Bu konuda felsefe ve psikoloji profesörü Dr. Richard Tarnas'ın çalışmalarına bakılabilir. Astroloji karşıtları çalışmalarına astrologları davet etsinler ve önce üzerinde çalıştıkları konunun kapsamını görebilsinler ki uygun bir araştırma metodu geliştirebilsinler.

İğne ve çuvaldız
Sözüm sadece yanlış yöntemlerle sonuç üretip bunu bilimsel gibi öne sürenlere değil. Astrologların da önce iğneyi kendilerine batırmaları gerekir. Ülkemizde astroloji bilmeyen astrologlar var.
Astrologların tarih, felsefe ve psikoloji alanlarında birikimleri olması gerekirken, astrolojinin son derece sığ ve sadece bir eğlence aracı gibi algılanmasına yol açan bu durum yanlış anlamaları daha çok körüklüyor. Astroloji insanın evreni anlama ve araştırma çabalarının bir ürünüdür ve kökleri insan uygarlığı ile aynıdır.
Sapla samanı birbirinden ayırma zamanı geldi. Astroloji popüler olabilir, genel okuyucunun ihtiyaçlarına karşılık verebilir ve medya tarafından uygun biçimde kullanılabilir. Ancak buzdağının gerçek hacmini de görmek gerekir. Kafalarını kuma gömenler yıldızları göremezler.

"Güneş gibi ol şefkatte, merhamette
Gece gibi ol ayıpları örtmekte
Akarsu gibi ol keremde, cömertlikte
Ölü gibi ol öfkede, asabiyette
Toprak gibi ol tevazuda, mahviyette
YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN, YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL !!!!!!!! "
MEVLANA
[align=center][color=#008000][size=x-large]
[i]
01-15-2009 01:39 AM
 Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »



Bu Konudaki Mesajlar
Astroloji Niye İşe Yarar? - Angel - 09-11-2008, 01:11 AM
Astroloji Aşkı - Angel - 09-11-2008, 02:32 AM
Cvp: Astroloji Niye İşe Yarar? - Angel - 09-23-2008, 03:18 AM
Neden Astroloji Eğitimi Almalı? - yezda - 12-03-2008, 08:47 PM
Cvp: astrolojinin yaşamımıza kattıkları.. - Félicé - 12-04-2008, 02:34 PM
Cvp: Astroloji Niye İşe Yarar? - Angel - 01-15-2009 01:39 AM
RE: Astroloji Niye İşe Yarar? - Tuğçe - 01-15-2009, 12:10 PM
RE: Astroloji Niye İşe Yarar? - Tuğçe - 01-16-2009, 04:47 PM
Cvp: Astroloji Niye İşe Yarar? - Angel - 05-17-2009, 01:40 PM
Astrolojiden Faydalanmak - Félicé - 09-16-2009, 11:31 PM
RE: Astrolojiden faydalanmak - Dark Lord - 09-17-2009, 05:47 AM
Cvp: RE: Astrolojiden faydalanmak - Félicé - 09-17-2009, 09:37 PM

Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 7 Misafir