SeLiN
Kıdemli Üye
Mesajlar: 332
Üyelik Tarihi: Jan 2009
|
Şairler-Cemal Süreya
Şimdi sen kalkıp gidiyorsun. Git.
Gözlerin durur mu onlar da gidiyorlar. Gitsinler.
Oysa ben senin gözlerinsiz edemem bilirsin....
Aşk şiirinden
Her ne kadar doğum tarihini bulamasamda bu şiirin hatrına bu konuda yer edinmesini istedim, çoğumuz bilir bu şiiri Cemal Süreya'nın yazdığını bilerek veya bilmeyerek
Cemal SüreyaHayatı
Asıl adı Cemalettin Seber'dir. Erzincan'da doğdu 1954'te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirdi. 1955'te Maliye Bakanlığı'nda Maliye Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başladı, 1958'de Maliye Müfettişi oldu, 1965’te ayrıldığı müfettişlik görevine 1971’de yeniden döndü, Maliye Bakanlığı Tetkik Kurulu Üyeliği ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunduktan sonra, 1982’de Müşavir Maliye Müfettişliğinden emekli oldu. Ağustos 1960’ta başladığı ve yalnızca dört sayı çıkarabildiği Papirüs dergisini, Haziran 1966-Mayıs 1970 arası 47, 1980-81 arası iki sayı daha çıkardı. 1978’de Kültür Bakanlığı’nda Kültür Yayınları Danışma Kurulu üyesi olarak da görev yapan Cemal Süreya, emekli olduktan sonra, yayınevlerinde danışman ve ansiklopedilerde düzeltmen olarak çalıştı. Birçok dergide yazıları ve şiirleri yayımlandı; ayrıca Oluşum, Türkiye Yazıları, Maliye Yazıları dergileri ile Saçak dergisinin kültür-sanat bölümünü bir süre yönetti. Politika, Aydınlık, Yeni Ulus ve Yazko Somut gazeteleri ile 2000’e Doğru dergisinde köşe yazıları yazdı.
İlk şiiri “Şarkısı-beyaz”, 8 Ocak 1958'de Mülkiye dergisinde çıktı. Şiirlerindeki şekil, muhteva ve anlatım özellikleri ile İkinci Yeni şiirine katıldı. Bu akımın önde gelen şairlerinden biri oldu. Geleneğe karşı olmasına karşın geleneği şiirinde en güzel kullanan şairlerden birisiydi. Kendine özgü söyleyiş biçimi ve şaşırtıcı buluşlarıyla, zengin birikimi ile, duyarlı, çarpıcı, yoğun, diri imgeleriyle İkinci Yeni şiirinin en başarılı örneklerini vermiştir. Şahsiyetli bir şiir dili vardır. Canlı halk dilini kullanması, onu okuyucuya yaklaştırır. Üslubundaki mizah ve istihza, ona ayrı bir özellik kazandırmaktadır.
Şairin hayatındaki en önemli kırılma noktalarından biri adressizliktir: 4 kez evlenir, 29 farklı evde oturur.
Ölmeden önce, eşi 'Bayan Nihayet'e bıraktığı 4 Kasım 1989 imza tarihli miras yazısında, 6 madde halinde; iki tane halı, kütüphane, masanın ortasındaki ve yabancıların yarısı, çiçeklerin hepsi, büyük ayna, bütün kitapların telif hakkının yarısı, kendisini ve bütün notlarını eşine bıraktığını belirtmiştir.
Ölümünden sonra adına bir şiir ödülü kondu. Feyza Perinçek ve Nursel Duruel, şair üzerine bir biyografik inceleme hazırladılar: Cemal Süreya / Şairin Hayatı Şiire Dahil (2005). 2001’de de Cemal Süreya Arşivi yayımlandı.
Doğum tarihi hakkında bilgisi olan arkadaşlar bizimle paylaşırsa seviniriz
|
|
08-12-2009 03:30 PM |
|
sessizgidiş
Kıdemli Üye
Mesajlar: 337
Üyelik Tarihi: Aug 2008
|
RE: Şairler
ben de şair olmak istiyorum ve yazıyorum =)
merkürüm yengeç 6.evde bunun etkisi olabilceğini düşünürüm hep.. bir de tabii ikizler olmakda sanırım edebiyat yeteneği veriyor venüs güneş kavuşumum da 5.evde şairliğe ne kadar etkisi olur bilemiyorum ama
|
|
08-13-2009 07:41 PM |
|
SeLiN
Kıdemli Üye
Mesajlar: 332
Üyelik Tarihi: Jan 2009
|
Cvp: RE: Şairler
Yıldırım Yazılan:gerek Şairler için , gerekse diğer mesleki konu başlıkları için uygun astrolojik kombinasyonları yazmaya çalışacağım müsait oldukça ,
şimdilik şunu belirteyim ; bugün ki karşılıklı dersimizde ( melis ve Nihan'la beraber ) Özdemir Asaf'ı inceledik.
Güneş & Uranüs Karesi olan + Merkür & Neptün quintili olan bir Şair kendisi.
Merkür ile Neptün bağlantılarının , yazma potansiyeli vereceğini düşünüyorum ki quintile açının özel bir hünere işaret etmiş olabileceğinide ilave edeyim.
Nihan'ın söylediğine göre , farklı bir yazım tarzı varmış ve Uranüs vurgusunu eserlerinede yansıttığını görmüş olduk çalışmamızda.
yukarıda verilen şairleride beğendiğimi , özellikle Attila İlhan'a fikir adamı olarakta çok saygı duyduğumu belirteyim ki A.İlhan'ında Güneş-Uranüs Karesi ve Merkür & Neptün bağlantısı var..
Yorumlarınızı katmanız konuların ilerleyebilmesi için gerçekten çok önemli, bunun için emek ve zaman ayırdığınız için teşekkürler
Aynı duyarlılığı vakti olan yorumcularımızdanda bekliyoruz =)
|
|
08-13-2009 09:20 PM |
|
SeLiN
Kıdemli Üye
Mesajlar: 332
Üyelik Tarihi: Jan 2009
|
Şairler-Tuna Kiremitçi
Tuna Kiremitçi
Tuna Kiremitçi (d. Şubat 1973, Eskişehir), çağdaş Türk yazardır. 1973 yılında Eskişehir’de doğdu. Murat Atılgan, Yunus Emre ve Dumlupınar İlkokulları’nın ardından ilköğrenimini, 10 yaşındayken taşındıkları Ankara’da tamamladı.
İlk şiirleri, Galatasaray Lisesi yıllarında Varlık’ta yayımlandı. Kendisine "Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü"nü kazandıran "Ayabakanlar" adlı kitabı 1994 yılında okuyucuyla buluştu. 1997’de Bosnalı şair İzzet Sarayliç’le "Erguvan Balkan Şiir Ödülü"nü paylaştı. Bunu 1998 tarihli ikinci şiir kitabı olan "Akademi" izledi.
Tuna Kiremitçi'nin 2002’de çıkan ilk romanı "Git Kendini Çok Sevdirmeden" yankı uyandırdı ve o yılın önemli edebiyat olaylarından biri kabul edildi. 2003'te ikinci romanı "Bu İşte Bir Yalnızlık Var" ve şiirlerini derlediği "Bazı Şiirler Bazı Şarkılar" yayımlandı. 2005 yılında yayımlanan "Yolda Üç Kişi" adlı romanı da geniş bir okuyucu kitlesiyle buluşmuş ve beğeni kazanmıştır.
2005 ve 2006 yıllarını sağlık sorunlarıyla geçiren Tuna Kiremitçi, bu dönemde yazmaya ara vermemiş ve 2007 tarihli "Dualar Kalıcıdır" ile 2009'da "Küçüğe Bir Dondurma" adlı romanları yayımlanmıştır.
Otobiyografik olmasa da "Küçüğe Bir Dondurma" adlı romanında, yazarın sağlığına kavuşmasından önceki sarsıcı dönemin izlerine rastlamak mümkündür.
Genellikle sıradan insanların trajedilerini, günümüz toplumundaki kadın-erkek ilişkilerinin açmazlarını ve yaşlanmanın melankolisini hüzünlü, yer yer de gülümseten bir anlatımla işlediği romanları, Profesör Gürsel Aytaç tarafından Türk edebiyatında "romantik ironi" örnekleri olarak değerlendirilmiştir (Hürriyet Gösteri; Temmuz-Ağustos 2005).
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde sinema eğitimi görmüş olan, kısa filmleri çeşitli festivallerde ödüller alan Tuna Kiremitçi, senaryo ve köşe yazarlığıyla da uğraşıyor. Ayrıca, 1990'lı yıllarda Kumdan Kaleler topluluğuyla Etnik Rock çalışmaları yapmış, besteci ve solist olarak bir albüme ("Denize Doğru"; 1996) imza atmıştır. Romanları şimdiye kadar beş dile çevrilen sanatçı, bir oğul babasıdır.
(Alıntı:tunakiremitci.com)
Doğum tarihi hakkında net bir bilgi bulamadım sadece şubatta doğmuş yazıyor.Ama şunu biliyorum bir radyo programında konuk olmuştu programın konsepti astrolojiydi ve balık burcu olduğunu kendi ağzından duymuştum bu nedenle gün bilgim olmasada genel olarak bi fikre sahibim.
Şubat doğumlu bir balıksa eğer ayı ya başak,terazi,akrep,yay yada oğlak olabilir.
merkürü balık
venüsü kova
marsı oğlak
jüpiteri 29 derece oğlak yada 0 derece kova
satürnü 13 derece ikizler
uranüsü 22 derece terazi retro
neptün 7 derece yay
plutosu 3 derece terazi retro
Ayının oğlak yada güneş-satürn karesi olabileceğini düşünüyorum çünkü balıklıktan ve melankolilerden epey şikayet etmişti programde güneş-neptün kareside olabilir tabi incelemek lazım eğer kesin bilgiye sahip arkadaşlar varsa bizde daha net sonuçlara ulaşabiliriz
|
|
08-14-2009 02:18 PM |
|